Zelfs de Republikeinen zijn

Donald Trump, vanaf 20 januari 2017 de president van de Verenigde Staten, heeft een regering samengesteld die wordt gekenmerkt door miljardairs, militairen en oliemannen. Niet het team dat je verwacht bij een president die gewone Amerikanen een beter leven Sommige van deze ministers staan qua beleid pal tegenover de ministeries die ze gaan leiden.

De belangrijkste inzichten uit zijn keuzes tot nu toe

Terwijl de benoemingen bekend werden, reageerde de wereld steeds onthutster. De ene na de andere generaal, zakenbankier of oliebaron nam de gouden lift in Trump Tower. Hier een aantal van de belangrijkste conclusies die je kan ontlenen aan de benoemingen die tot nu toe bekend zijn geworden:

1. Sinds de Amerikaanse burgeroorlog zaten er in de Amerikaanse regering. Traditioneel wordt Defensie juist geleid door ministers uit het burgerleven. Het lijkt erop dat Trumps regering het perspectief van de burger volledig kwijtraakt.

2. Het is de rijkste regering in de Amerikaanse geschiedenis (ruim Het kabinet heeft meer vermogen dan de onderste bij elkaar. 16 jaar geleden onstond al over de miljonairsregering van George W. Bush, die een te grote afstand tot de gewone Amerikaan zou hebben. Trumps regering is zeker vijftig keer zo rijk.

3. Trump belooft miljoenen banen te creëren. Maar een aantal van de benoemde ondernemers stonden aan de basis van de kredietcrisis of hebben daar naderhand flink van geprofiteerd. Nu willen ze de belasting verlagen voor de rijken, de minimumloonverhoging tegenhouden en arbeiders vervangen door machines. Dienen deze ministers het publiek belang, of dat van de bedrijven waar ze decennia werkten?

4. De fossiele industrie is goed vertegenwoordigd met kandidaten als Rex W. Tillerson, Ryan Zinke, Scott Pruitt en Rick Perry. Staat en olie raken nog meer met elkaar verweven dan ze al waren. Het klimaatscepticisme van Trump dringt diep

5. Het tekort aan bestuurlijke of politieke ervaring met dit zakenkabinet is historisch ongeëvenaard. Dat past goed bij Trumps afkeer van het establishment, maar is mogelijk ook een praktische zet: ministers zonder gevestigde belangen in Washington zijn wellicht makkelijker naar zijn hand te zetten.

Enkele andere posities zijn wel toegewezen aan die elk veel connecties op Capitol Hill hebben. Hiermee probeert Trump zich waarschijnlijk te verzekeren van de steun van de gevestigde partijorde.

6. Als al deze benoemingen door de Senaat komen, zal de regering haar best doen om het beleid van Obama zoveel mogelijk terug te draaien. ‘President Obama ziet alles achterstevoren. Onze economie staat op zijn kop. Het is duidelijk tijd voor een nieuwe richting,’ sprak stafchef Priebus.

Scott Pruitt zal het Clean Power Plan terugdraaien, Tom Price de zorgverzekeringswet Obamacare. Ook op de schopstoel: het klimaatakkoord van Parijs, de verbeterde Chinees-Amerikaanse relatie onder Obama, en de regulering van de financiële sector.

Wie zijn deze mensen en waar staan ze voor?

Wie zijn de mensen die Trump heeft benoemd? Waar staan ze voor? En wat vindt de Senaat van deze keuzes? Voordat de regering aan de slag kan, moeten de meeste kandidaten door dat orgaan worden goedgekeurd.

Per persoon maakten we een korte bio. Dit artikel vullen we verder aan naarmate er meer bekend zal worden.

Maak kennis met de aanstaande regering-Trump (je kunt door te klikken op de naam naar de persoon in kwestie toe):

 • Nationaal Veiligheidsadviseur - Michael T. Flynn, de generaal die zei dat Democraten de sharia willen invoeren.
 • Stafchef in het Witte Huis - Reince Priebus, de Republikeinse partijvoorzitter.
 • Chefstrateeg - Stephen K. Bannon, die bekendstaat om zijn seksistische en homofobe uitspraken.
 • Adviseur van het Witte Huis - Donald F. McGahn, die geld boven ethiek plaatst.
 • CIA-directeur - Mike Pompeo, die verboden ondervragingstechnieken prees.
 • Justitie - Jeff Sessions, de ooit afgewezen rechter (wegens beschuldigingen van racisme).
 • Defensie - James Mattis, de generaal die bekendstaat als ‘Mad Dog’ en ‘General Shoot.’
 • Buitenlandse Zaken - Rex W. Tillerson, de CEO van ExxonMobil met hechte banden met Rusland.
 • Binnenlandse Veiligheid - John F. Kelly, al de derde generaal in dit rijtje.
 • Financiën - Steven Mnuchin, de Wall Street-bankier die de films X-men en Avatar financierde.
 • Economische Zaken - Wilbur Ross, ook wel ‘the king of bankruptcy’ genaamd.
 • Binnenlandse Zaken - Ryan Zinke, de ex-Navy Seal.
 • Arbeid - Andrew F. Puzder, de restauranteigenaar die binnen één dag meer verdient dan zijn bediening in één jaar.
 • Onderwijs - Betsy DeVos, de miljardair met meer vermogen dan Trump zelf.
 • Huisvesting - Ben Carson, de neurochirurg die zich niet met huisvesting wil bemoeien.
 • Energie - Rick Perry, de minister die vergat dat hij dit ministerie wou opheffen.
 • Transport - Elaine L. Chao, ook wel gezien als Trumps ‘meest normale keuze.’
 • Volksgezondheid - Tom Price, de dokter die Obamacare wil terugdraaien.
 • EPA-directeur - Scott Pruitt, de advocaat van de olie-industrie die de EPA zelf wilde opheffen.
 • VN-ambassadeur - Nikki Haley, de gouverneur zonder ervaring in de internationale politiek.
 • Small Business-directeur - Linda McMahon, de worstelmagnaat die ‘begrijpt hoe je banen creëert.’

De namen die vaststaan

Er zijn vier posten die geen goedkeuring van de Senaat vergen. Deze mensen zijn dus al verzekerd van hun positie in Trumps regering.

Nationaal Veiligheidsadviseur - Generaal Michael T. Flynn (58)

 • 1981 - Bachelor in Management
 • Master in Nationale Veiligheid en Strategische Studies
 • 1981-2014 - In dienst bij het Amerikaanse leger
 • 2012-2014 - Hoofd van de militaire inlichtingendienst (DIA)

Geschat vermogen: onbekend.

Michael Flynn is een van de drie generaals in deze regering. Onder president Barack Obama was Flynn het hoofd van de militaire inlichtingendienst DIA, maar na twee jaar werd hem gevraagd op te stappen. Daarna begon hij een dat naar verluidt lobbyt voor de Turkse overheid. Ook liet Flynn zich betalen om te spreken bij een door het Kremlin gefinancierde Russische tv-zender, en zat hij op een feest van die zender naast

Flynn heeft een reputatie van incorrecte uitspraken, zoals deze over senatoren in Florida: ‘Alle twaalf Democraten stemden voor invoering van de sharia op lokaal - en staatsniveau.’ Bij de inlichtingendienst hadden zulke uitspraken een bijnaam: ‘Flynn facts.’

Flynns prioriteit is de strijd tegen het terrorisme. ‘Dit is Islamisme, het is een kwaadaardige tumor in het lichaam van 1,7 miljard mensen op deze planeet en het moet worden

Stafchef in het Witte Huis - Reince Priebus (44)

 • 1994 - Bachelor in Engels en Politicologie
 • 1998 - Master in de Rechten
 • 2006 - Partner bij Wisconsin advocatenkantoor Michael Best & Friedrich LLP
 • 2011-2016 - Voorzitter van de Republikeinse Partij

Geschat vermogen: onbekend.

Reince Priebus is sinds 2011 voorzitter van de Republikeinse Partij. Onder meer zijn maken Priebus waardevol voor Trump, die een moeizame relatie heeft met Ryan en de Republikeinse Partij.

De stafchef overziet de taken, agenda en relaties van de president. Trumps gebrek aan ervaring en banden in Washington, maken de functie extra belangrijk. Priebus verwoordt zijn beleidsambities als volgt: ‘Een economie creëren die werkt voor iedereen, onze grenzen beveiligen, Obamacare vervangen en radicaal Islamitisch

Chefstrateeg - Stephen K. Bannon (63)

 • 1983 - Master in Nationale Veiligheidsstudies
 • 1983 - Master in Bedrijfskunde aan Harvard
 • Investeringsbankier op Wall Street
 • 2012-2016 - Hoofd van Breitbart

Geschat vermogen: verdiende miljoenen als investeringsbankier, onder meer met een aandeel in de televisieserie Seinfeld.

De afgelopen vier jaar was Bannon het hoofd van de extreemrechtse nieuwssite Breitbart. De koppen op die site vallen op:

‘Birth Control Makes Women Unattractive and Crazy’
‘There’s No Hiring Bias Against Women in Tech, They Just Suck at Interviews’
‘Would you rather your child had feminism or cancer?’

Seksisme en homofobie blijken ook uit Bannons eigen uitspraken: ‘De vrouwen die dit land zouden leiden [...] zouden niet een stel potten zijn die van de Seven Sisters Schools in New England

Bannon ontkent ook de klimaatverandering. Hij noemt het een hoax en de zoektocht naar schone energie ‘waanzin.’

Bannon zit in het bestuur van een trackingbedrijf dat online data over mensen vergaart om hen vervolgens op maat gemaakte politieke propaganda te sturen. Dit deed het bedrijf ook voor de presidentscampagne van Trump.

Adviseur van het Witte Huis - Donald F. McGahn (48)

 • 1994 - Master in de rechten
 • 1999-2009 - Hoofdadviseur van het Nationaal Republikeinse Congres Comité
 • 2008-2013 - Door president George W. Bush geselecteerd voor de Federale Verkiezingscommissie

Geschat vermogen: onbekend.

De adviseur van het Witte Huis opereert veelal achter de schermen. Volgens The New York Times wordt McGahn straks ‘een van de machtigste, zij het minst bekende, figuren in Trumps ‘inner circle.’

De adviseur staat de president bij in juridische kwesties. Dit is een extra ingewikkelde taak bij Trump, die bij hoge uitzondering financiële belangen heeft bij honderden bedrijven wereldwijd, waar hij niet van plan is afstand van te doen. Dit levert tal van potentiële

Het is de vraag of McGahn, die volgens de Times al jaren vecht voor minder regels rond groot de ethische standaarden van het Witte Huis boven het financiële gewin van de president zal plaatsen.

Dit moet de Senaat allemaal nog goedkeuren

Directeur CIA - Mike Pompeo (52)

 • 1986 - Major in Werktuigbouwkunde aan de Amerikaanse militaire academie
 • 1986-1991 - In dienst van het Amerikaanse leger
 • 1994 - Master in de Rechten aan Harvard
 • 2010-2016 - Vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden

Geschat vermogen:

Mike Pompeo is fel tegenstander van de Pompeo: ‘Ik kijk ernaar uit de rampzalige deal met ‘s werelds grootste landelijke sponsor van terrorisme De huidige directeur van de CIA waarschuwde onlangs dat het afblazen van de overeenkomst

Volgens sommige Democraten kan Pompeo het nog moeilijk krijgen bij de Senaat, omdat hij wrede

Minister van Justitie - Jeff Sessions (69)

 • 1973 - Master in de Rechten
 • 1995-1997 Minister van Justitie in Alabama
 • 1997-2016 - Republikeinse senator

Geschat vermogen:

‘Goede mensen roken geen marihuana,’ zei Jeff Sessions in april. Sessions wil als minister van Justitie dat door veel staten (deels) is gelegaliseerd maar op federaal niveau nog tegen de wet is.

is Sessions een van de kandidaten waar de Democraten moeilijk over gaan doen. Maar pas als ook Republikeinen tegenstemmen, heeft hij een echt probleem. Dat is niet ondenkbaar: Sessions heeft een waardoor hij in de jaren tachtig werd afgewezen als federaal rechter. Er waren ook Republikeinen die toen tegenstemden.

Sessions heeft de beschuldigingen van racisme altijd ontkend, maar gaf eens toe gegrapt te hebben - tot hij erachter kwam dat ze wiet rookten.

Minister van Defensie – Generaal James N. Mattis (66)
A.k.a. ‘Mad Dog’ en ‘General Shoot’ (Trump, 2016)

 • 1971 - Bachelor in Geschiedenis
 • 1969-2013 - US State Marine Corps
 • 2013-heden - Verschillende bestuursfuncties in het bedrijfsleven, onder andere bij General Dynamics, een Amerikaans wapenbedrijf

Geschat vermogen: onbekend. Mattis verdient momenteel minstens in het bedrijfsleven.

Mattis werkte zich binnen de marine in ruim veertig jaar gestaag op tot de rang van generaal. In 2005 raakte Mattis over de oorlog in Afghanistan: ‘Je hebt daar mannen die vrouwen slaan omdat ze geen sluier dragen. Weet je, zulke mannen hebben toch geen mannelijkheid meer. Dus is het heel leuk om ze neer te schieten.’

Mattis bekritiseert Obama’s Midden-Oostenbeleid en wil agressiever optreden tegen Islamitische Staat. Het nucleaire akkoord met Iran wil Mattis in stand houden, wat hem tegenover Trump plaatst. Ook vindt hij Trumps toenadering tot Poetin gevaarlijk en ondermijnend voor Amerika.

Generaal Mattis kan officieel nog geen minister van Defensie worden. Volgens de wet mag een militair deze post pas bekleden na zeven jaar uit dienst te zijn. Mattis ging drie jaar geleden met pensioen. Daarom moet de Senaat een speciale uitzondering goedkeuren. Hier ligt de grootste kans voor de Democraten om dwars te liggen. Mattis moet steun van Democraten hebben om goedgekeurd te worden.

Minister van Buitenlandse Zaken - Rex W. Tillerson (64)

 • 1975 - Bachelor in Weg- en Waterbouwkunde
 • 1975 - Ingenieur bij Exxon
 • 2006 - CEO van ExxonMobil

Geschat vermogen: ruim 150 miljoen dollar netto, plus 237 miljoen dollar en een pensioenplan van ongeveer 69,5 miljoen dollar. Zijn jaarsalaris als CEO van ExxonMobil bedraagt zo’n

Tillerson werkt al veertig jaar bij ExxonMobil. Hij bouwde een wereldwijd netwerk op en heeft goede contacten met president Vladimir Poetin. Tillerson lobbyt al lang tegen sancties die handel met Rusland bemoeilijken.

Tillerson wordt verantwoordelijk voor de naleving van het klimaatakkoord van Parijs. Bizar genoeg kan juist deze olieman zorgen dat Trump dit akkoord handhaaft. Hij maakte dat ExxonMobil klimaatverandering publiekelijk ging erkennen. Tillerson: ‘Wij geloven dat het adresseren van het risico van

Tegelijkertijd lopen er naar hoe Exxon al vanaf 1977 wist van klimaatverandering, maar dat bewust niet naar buiten bracht om haar fossiele belangen te garanderen.

De Senaat maakt zich vooral zorgen over Tillersons hechte band met Poetin. Zeker nu blijkt dat hij al jaren de baas is van een op de Bahamas. Verder creëren zijn 237 miljoen dollar aandelen in Exxon, die hij kan doen, een waar de Senaat niet zomaar aan voorbij zal gaan.

Minister van Binnenlandse Veiligheid - Generaal John F. Kelly (66)

 • 1976 - Afgestudeerd aan de Universiteit van Massachusetts Boston
 • 1970-1972 en 1976-2016 - In dienst bij de marine, drie keer uitgezonden naar Irak

Geschat vermogen: Onbekend.

Kelly wil immigratie uit het zuiden tegengaan, maar gelooft niet dat een volledige grensmuur daarvoor de oplossing is. Volgens Kelly moeten het geweld en de economie in Midden- en Zuid-Amerika worden aangepakt. ‘Alleen een muur bouwen Daar verschilt hij sterk van mening over met Trump zelf.

Online medium Vox verwacht dat de generaal het moeilijk krijgt op Binnenlandse Veiligheid, omdat hij geen ervaring heeft met zo’n bureaucratische organisatie. In de Senaat krijgt hij waarschijnlijk geen problemen met zijn goedkeuring.

Minister van Financiën - Steven Mnuchin (53)

 • 1985 - Bachelordiploma van Yale
 • 1985-2002 - Partner bij Goldman Sachs
 • 2002-2004 - Investeringsbankier bij verschillende hedgefondsen
 • 2004 - Oprichting Dune Capital Management

Geschat vermogen: Minstens

Mnuchin stapte na zeventien jaar bij Goldman Sachs te hebben gewerkt over naar hedgefondsen. Met zijn eigen investeringsmaatschappij, Dune Capital Management, financierde hij Hollywood-hits als X-men, Avatar en Mad Max: Fury Road. Tijdens de kredietcrisis kocht hij de noodlijdende bank IndyMac op,

Afgelopen jaar was Mnuchin verantwoordelijk voor de financiering van Trumps campagne, waarvoor hij in korte tijd miljoenen binnensleepte. Tijdens de campagne zei hij: ‘Ik zou geenszins zeggen dat ik me heb gedistantieerd van Wall Street. Ik heb heel goede Hij zal zich naar verwachting dan ook inzetten voor belastingverlaging en minder regulering van het bedrijfsleven.

Bestuurlijke ervaring heeft Mnuchin niet. Hij lijkt vooral gekozen vanwege zijn loyaliteit en financiële steun aan de Trump-campagne. Sommige Democraten zeggen Mnuchin aan strenge ondervraging te zullen onderwerpen, vanwege zijn banden met de sector die hij nu moet reguleren. Maar de kans dat zijn benoeming wordt tegengehouden, is klein.

Minister van Economische Zaken - Wilbur Ross (79)
A.k.a. ‘The king of bankruptcy’

 • 1959 - Bachelor in Engels aan Yale
 • 1961 - Master in Bedrijfskunde aan Harvard
 • 1976-2000 - Investeringsbankier bij Rothschild & Co.
 • 2000 - Oprichting van eigen investeringsmaatschappij WL Ross & Co.

Geschat vermogen:

Deze voormalige Democraat is Trumpaanhanger van het eerste uur en fungeerde als economisch adviseur tijdens diens presidentscampagne. Ross maakte fortuin bij Rothschild, waar hij slechtlopende (staal)bedrijven opkocht en voor grote winsten doorverkocht, vaak met massa-ontslagen tot gevolg.

Ross wil de VS bevrijden van ‘het juk van slechte handelsverdragen’ en in plaats daarvan hoge importtarieven heffen op Chinese producten. ‘Je hebt zinnige handel. En je hebt domme handel. We hebben veel domme handel gedreven en dat

Verder wil Ross de omzetbelasting terugdringen en belasting en regulering voor energiebedrijven verminderen. Hij heeft geen bestuurlijke ervaring, maar krikt het gemiddelde vermogen van de regering flink op. Als minister van Economische Zaken zal Ross beslissingen nemen die zijn eigen bedrijven sterk beïnvloeden, waardoor hij wellicht de van iedereen heeft.

Minister van Binnenlandse Zaken - Ryan Zinke (55)

 • 2003 – Master in Global Leadership
 • 1986-2008 – US Navy Seals, opgeklommen tot commandant
 • 2009-2011 – Lid van de Senaat van Montana
 • 2015-2016 – Lid van het Huis van Afgevaardigden namens Montana

Geschat vermogen:

Zinke is een voormalige Navy Seal, die onder meer werd uitgezonden naar Irak, Kosovo en Bosnië. In 2015 belandde hij in het Huis van Afgevaardigden, waar hij een conservatieve stem vormde. Gevraagd naar Hillary Clinton zei hij ooit: ‘Bedoelt u de Antichrist?’

Zinke heeft zich structureel uitgesproken tegen milieuwetgeving, om kolenmijnen en olie- en gasboringen op mogelijk te maken. Hij is fel gekant tegen het verkopen van deze staatsgronden aan private partijen, een van Trumps plannen om het begrotingstekort aan te pakken.

Als minister van Binnenlandse Zaken wordt hij verantwoordelijk voor de door Trump beloofde uitbreiding van olie- en gasboringen. Klimaatverandering is volgens Zinke niet wetenschappelijk bewezen.

Problemen met zijn benoeming worden niet verwacht. Zinke’s benoeming kan de Democraten op de lange termijn juist helpen, wanneer zijn plek in het Huis van Afgevaardigden vrijkomt. Bij de nieuwe verkiezingen in 2018 maken de Democraten dan goede kans op een extra zetel.

Minister van Arbeid - Andrew F. Puzder (66)

 • 1975 - Bachelor in Geschiedenis
 • 1978 - Master in de Rechten
 • 1978-1991 - Commercieel advocaat in St. Louis
 • 2000-heden - CEO van CKE Restaurants Inc.

Geschat vermogen: onbekend. Maar volgens TalkPoverty verdiende Puzder in 2014 meer in één dag (17.192 dollar), dan een fulltime minimumloonwerker in zijn restaurants in een jaar (15.130 dollar).

In Puzder heeft Trump dan ook een minister van Arbeid gevonden die tégen verhoging van het minimumloon is en vóór het vervangen van werknemers door machines. Want machines zijn ‘altijd beleefd, ze nemen nooit vakantie, ze zijn nooit laat, er is nooit een valpartij of een aanklacht van leeftijdsdiscriminatie,

In tegenstelling tot Trump is Puzder Dat zou de economie maar schaden. De leider van de Democraten in de Senaat gelooft niet dat Puzder zich als minister van Arbeid ook echt gaat Maar zolang alle Republikeinse senatoren instemmen, komt Puzder

Minister van Onderwijs - Betsy DeVos (58)

 • Geboren in Holland, Michigan, uit een familie van Nederlandse afkomst
 • Bachelor in Bedrijfskunde en Politicologie
 • 1996-2000 en 2003-2005 - Voorzitter van de Republikeinse Partij in Michigan

Geschat vermogen:

DeVos is het rijkste lid van de regering-Trump. Ze komt uit een welvarende familie en haar man is erfgenaam van een familiefortuin uit marketingbedrijf Amway. Als minister van Onderwijs gaat zij zich hard maken voor school vouchers, een vorm van privatisering van het onderwijs waarbij ouders belastinggeld kunnen gebruiken om hun kinderen naar private (en religieuze) scholen te sturen.

School vouchers zijn controversieel in de Verenigde Staten. Tot nu toe mochten ze alleen op staatsniveau worden toegepast. DeVos zal zich inzetten om dit ook landelijk door te voeren - ‘De status quo in onderwijs is - waarvoor ze de steun krijgt van conservatief christelijke groepen.

Ook is ze sterk gekant tegen onderwijsvakbonden. DeVos heeft overigens geen ervaring met het hoger onderwijs, noch voor de klas noch in onderwijsbestuur. Desondanks is haar benoeming goed gevallen bij conservatieve Republikeinen. Democraten hebben al aangegeven haar goed aan de tand te gaan voelen en haar

Minister van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling - Ben Carson (65)

 • 1973 - Bachelordiploma van Yale University
 • 1977 - Master in de Medicijnen
 • 1984-2013 - Hoofd van pediatrische neurochirurgie bij Johns Hopkins Hospital

Geschat vermogen:

Ben Carson groeide arm op in Detroit en schopte het op zijn drieëndertigste al tot gevierd chirurg. Hoewel hij vindt dat de overheid zich niet met huisvesting voor de armen moet bemoeien, is hij daar straks als minister van Huisvesting wel verantwoordelijk voor. Carson heeft verder geen ervaring met

Carsons weerzin tegen de overheid blijkt uit zijn uitspraken, zoals: ‘Obamacare is het ergste dat dit land is overkomen en ‘Ik zag nooit een lichaam met kogelgaten dat ontstellender was dan het wegnemen van het recht om

Hoewel Democraten in de Senaat zorgen uiten over de geschiktheid van Carson, zien Republikeinen hem volgens The Baltimore Sun Als dat klopt, komt Carson zeker door de selectie.

Minister van Energie - Rick Perry (66)

 • 1972-1977 - Militaire dienst bij de Amerikaanse luchtmacht
 • 1985-1991 – Lid van het Huis van Afgevaardigden van Texas (aanvankelijk als Democraat)
 • 1989 – Overstap naar de Republikeinse Partij
 • 1991-1999 – Hoofd Texaans ministerie van Landbouw
 • 2000-2015 – Gouverneur van Texas

Geschat vermogen:

Deze langstzittende gouverneur van Texas ooit deed twee keer (2012 en 2016) een gooi naar de Republikeinse nominatie voor het presidentschap. (En één naar winst in

In 2012 vergooide hij zijn kansen mede door zijn befaamde ‘Drie ministeries worden afgeschaft als ik word verkozen: Economische Zaken, Onderwijs en, ehm, wat is de derde ook alweer? Even kijken [...] Ik kom er niet op. De derde, sorry ik kom er niet op. Sorry. Oeps.’ Hij doelde op het ministerie van Energie.

Als hoofd van het ministerie dat hij wilde opheffen, krijgt Rick Perry een functie die meer draait om wapens dan brandstof. Ongeveer twee derde van het budget van zijn ministerie gaat op aan nucleaire wapens. Tegelijkertijd kan hij zich inzetten voor de verdere winning van fossiele brandstoffen. Dat hij daar een voorstander van is, bleek eens te meer door zijn

Klimaatwetenschap noemde Perry ooit een ‘gekunstelde, valse puinhoop’ en klimaatwetenschappers beschuldigde hij van het manipuleren van data. Dit is een opvallende trend bij Trump en zijn regering. Vragen van het transitieteam over ambtenaren die meewerkten aan klimaatbeleid, worden op de ministeries als ervaren. Wetenschappers bij tientallen overheidsinstanties zijn als een waanzinnige cruciale van overheidsservers naar private servers.

maar steun van de Republikeinse Partij lijkt verzekerd.

Minister van Transport - Elaine L. Chao (63)
A.k.a ‘Trumps most normal choice’

 • 1979 - Master in Bedrijfskunde aan Harvard
 • 1989-1991 - Staatssecretaris van Transport onder George H.W. Bush
 • 2001-2009 - Minister van Arbeid, onder George W. Bush,
 • 2009-heden - Meerdere bestuursfuncties in het bedrijfsleven

Geschat vermogen:

Chao heeft de meeste bestuurlijke ervaring uit Trumps regering, als staatssecretaris en minister onder zowel vader als zoon Bush. Daarnaast is ze de echtgenote van Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell.

Vanwege haar werd in 2013 door extreemlinkse groepen gesuggereerd dat ze verantwoordelijk was voor banenverlies naar China. Hierop reageerde ze met: ‘Extreemlinks valt me aan vanwege mijn etniciteit, ze vallen zelfs de vaderlandsliefde van mijn man aan.’

Chao’s grootste uitdaging wordt het naleven van Trumps campagnebelofte om in infrastructuur te investeren. In tegenstelling tot de Democraten wil Trump daar weinig direct overheidsgeld in steken en dit vooral aan het Verder is ze een gerespecteerd politica waar weinigen bezwaar tegen maken.

Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken - Tom Price (62)

 • 1979 - Master in de Medicijnen
 • Ruim 20 jaar een praktijk als orthopeed en chirurg
 • 1997-2005 - Lid van de Senaat van Georgia
 • 2005-heden - Lid van het Huis van Afgevaardigden, namens Atlanta. Sinds vorig jaar voorzitter van het Huis Begrotingscomité

Geschat vermogen:

Price is net als Ben Carson een dokter turned politicus. Als minister van Volksgezondheid gaat hij zich bezighouden met Obamacare, of in zijn woorden: ‘een superpartijdig stuk wetgeving dat een rampzalig effect op de gezondheidszorg in ons land zal hebben.’ De wet herroepen zal zijn grootste prioriteit worden, waarmee hij een van Trumps campagnebeloftes zou inlossen. Daarnaast is Price een uitgesproken tegenstander van abortus.

Price hoeft geen grote problemen te verwachten in de Senaat. De haat tegen Obamacare lijkt een van de weinige dingen die de Republikeinse Partij nog verenigt onder Trump.

Directeur Amerikaans Milieuagentschap (EPA) - Scott Pruitt (48)

 • 1990 - Bachelor in Politicologie en Communicatie
 • 1993 - Master in de Rechten
 • 1998-2006 - lid van de Senaat van Oklahoma
 • 2011-heden - Procureur-generaal van Oklahoma

Geschat vermogen: Onbekend.

Als procureur-generaal van Oklahoma vormde Pruitt een verbond met de fossiele industrie om de klimaatwetgeving van Obama tegen te houden. Hij nam bezwaren van olie- en gasbedrijven rechtstreeks op in zijn aanklachten tegen het milieuagentschap EPA en wordt daarom gezien als een verlengstuk van de fossiele industrie. ‘We gaan het afschaffen in nagenoeg iedere vorm,’ over de organisatie waar hij nu zelf het hoofd van wordt.

Net als Trump trekt Pruitt klimaatverandering in twijfel en maakt hij zich sterk voor de fossiele industrie (zeker in thuisstaat Oklahoma). Obama’s ongedaan maken, wordt Pruitts grootste prioriteit. Maar wijzigingen in dat Plan zullen voor de rechtbank moeten worden uitgevochten. Tot die tijd zal hij de uitvoering van milieuregulering door de EPA zeker vertragen.

De Democraten hebben hun Maar om hem tegen te houden hebben ze de steun van minstens drie Republikeinen in de Senaat nodig. Die steun kunnen ze niet bij te veel benoemingen vragen. Het wordt een afweging tussen welke kandidaat ze willen tegenhouden en welke ze moeten doorlaten.

VN-ambassadeur - Nikki Haley (44)

 • 1994 - Bachelor in Accounting
 • Jaren actief in het kledingbedrijf van haar familie, dat uitgroeide tot een internationaal miljoenenbedrijf
 • 2005-2011 - Lid van het Huis van Afgevaardigden van South Carolina
 • 2011-heden - Gouverneur van South Carolina

Geschat vermogen: Haley verdiende een half miljoen met haar memoires in 2012. In 2015 bedroeg haar inkomen

Nikki Haley, afkomstig uit een Indiase familie, was de eerste vrouwelijke gouverneur van de conservatieve staat South Carolina. Ze verdiende nationale lof met haar besluit om de omstreden van zijn prominente plek op het State House te verwijderen. Die historische vlag werd alom gezien als racistisch, maar conservatieve partijgenoten weigerden hem weg te halen. Na de aanslag op een zwarte kerk in Charleston, vorig jaar, besloot Haley zich tegen hen te keren. ‘Ik kon mijn zoon of dochter niet langer in de ogen kijken,’ zei ze

Haley durft de confrontatie op te zoeken. Ze zal dan ook zeker niet altijd met Trump instemmen. Als voormalig aanhanger van presidentskandidaat Marco Rubio uitte ze met regelmaat kritiek op Trumps ‘onverantwoordelijke’ uitlatingen.

Haleys ideeën over internationale politiek zijn volslagen onbekend. Ze is de minst ervaren VN-ambassadeur in tijden. Desondanks is ze populair onder partijgenoten, waardoor haar benoeming geen problemen zal oproepen.

Directeur Small Business Administration - Linda McMahon (68)

 • 1969 - Bachelor in Frans
 • 1976 - Persoonlijk failliet, samen met haar man
 • 1980-2009 - Werkzaam voor World Wrestling Entertainment (WWE)
 • 2010 en 2012 - Kandidaat voor Senaatszetel van Connecticut namens de Republikeinse Partij. Twee keer verloren.

Geschat vermogen: in ieder geval 84 miljoen dollar WWE aandelen. Haar man is

Linda McMahon verdiende een fortuin bij World Wrestling Entertainment, het bedrijf van haar schoonvader. Als directeur bouwde ze WWE uit van een lokaal bedrijf tot een multinationale onderneming. McMahon en haar man droegen 6 miljoen dollar bij aan een SuperPAC van Trump.

De Small Business Administration verstrekt leningen aan kleine bedrijven en vertegenwoordigt hun belangen in Washington. McMahon heeft ervaring met het uitbouwen van een familiebedrijf, en zal zich waarschijnlijk hard maken voor minder regulering. ‘Wat ons land nu nodig heeft zijn meer mensen als ik [...] die begrijpen hoe je banen creëert, en wat de gevolgen zijn van

McMahon heeft geen bestuurlijke ervaring, maar op deze minder prominente post stuit haar benoeming waarschijnlijk niet op bezwaren.

Dit overzicht wordt verder aangevuld naarmate meer benoemingen bekend worden.

Correctie 20-12-2016: Een eerdere versie vermeldde dat Nikki Haley’s vermogen 170.661 dollar bedroeg. Dit is haar jaarinkomen van 2015 en dus aangepast.

Correctie 21-12-2016: Een eerdere versie vermeldde incorrecte academische titels. Die zijn aangepast naar de Nederlandse context.

Lees ook:

In 7 minuten bijgepraat over Donald Trump, de Russische hacks en de toekomst van Amerika Donald Trump stelt oorlogshitsers aan als ministers. Rusland heeft de Amerikaanse verkiezingen beïnvloed. En Barack Obama laat er onderzoek naar doen. Toch maak ik me het meest zorgen over Trumps telkens terugkerende woorden ‘deze mensen.’ Wie bedoelt Trump daar toch mee? Lees het verhaal van Sarah hier terug Hoeveel politieke bewegingsruimte heeft Donald Trump nu eigenlijk? Donald Trump neemt het Witte Huis over. Anders dan president Barack Obama heeft hij Republikeinse bondgenoten die de meerderheid hebben in beide Huizen van het Congres. In dit Politiek Dagboek: heeft hij vrij spel? Lees het verhaal van Marc hier terug