Bart Crezee

Journalist, gespecialiseerd in milieu

Publicaties
Biografie

Milieuwetenschapper Bart Crezee lift deze zomer langs de Interoceanic Highway, een weg die de oost- en westkust van Zuid-Amerika met elkaar verbindt. Welke veranderingen brengt deze gloednieuwe snelweg teweeg in het kwetsbare regenwoud van de Amazone?

Jelmer Mommers

Correspondent Klimaat & Energie

Rubberboer Saturnino Cuchama. Foto: Rochi León (voor De Correspondent)

Tropisch bos is nu officieel een bron van broeikasgassen. Deze rubberboer probeert er iets aan te doen

Tropische bossen stoten tegenwoordig meer CO2 uit dan dat ze opnemen, blijkt uit nieuw onderzoek. De rol die regenwouden in het klimaatsysteem spelen is permanent veranderd door hoe wij ermee omgaan. Op reis langs de Interoceanic Highway zie ik hoe deze nieuwe snelweg door het Amazonewoud hieraan bijdraagt.
Leestijd 7 - 9 minuten
92 × gedeeld
Bart Crezee
Jack Gommers. Foto: Anika Schwarzlose (voor De Correspondent)

Hoe de Nederlandse overheid een varkensboer tevergeefs het zwijgen op probeerde te leggen

Jack Gommers beweert dat de overheid een groot hormoonschandaal in de doofpot stopte. Deel 3 van ons onderzoek: een portret van de oud-varkensboer die al vijftien jaar als complotdenker weggezet wordt.
Leestijd 13 - 18 minuten
272 × gedeeld
Lucien Hordijk Maurits Martijn Bart Crezee
Een goudzoeker aan het werk in de inheemse gemeenschap Puerto Luz. Foto's: Rochi León (voor De Correspondent)
Zo leidde de financiële crisis tot een goudkoorts in het regenwoud
Een van de opmerkelijkste gevolgen van de financiële crisis is een aanhoudende goudkoorts in de Amazone. Op mijn liftreis door Peru zie ik hoe de crisis ook bijna tien jaar na dato nog een verwoesting in het regenwoud achterlaat.
Leestijd 11 - 15 minuten
56 × gedeeld
Bart Crezee
Fotograaf Rochi Leon reisde mee langs de Interoceanic Highway. De foto’s bij dit stuk zijn gemaakt tussen Cusco en de Braziliaanse grens. Foto: Rochi Leon (voor De Correspondent)

Hoe één bouwbedrijf heel Latijns-Amerika wist om te kopen

Een gigantisch corruptieschandaal houdt Latijns-Amerika in zijn greep. Eén bedrijf duikt daarin steeds op. Liftend door Peru leer ik hoe dit zo mis kon gaan.
Leestijd 8 - 10 minuten
136 × gedeeld
Bart Crezee
Onderweg over de Urubamba-rivier. Foto: Bart Crezee
Onder dit regenwoud wint Peru gas (om het naar Europa te exporteren)
Tankwagens met aardgas domineren het Peruaanse wegennet, ontdekte ik tijdens mijn liftreis langs de Interoceanic Highway. Maar waar haalt het land zijn gas eigenlijk vandaan? Ik ging op zoek naar de drijvende kracht achter Peru’s economische groei, diep in het regenwoud.
Leestijd 5 - 6 minuten
74 × gedeeld
Bart Crezee
Foto: Rochi Leon (voor De Correspondent)

Hier haalt China al een kwart eeuw zijn ijzer (en dit zijn daarvan de gevolgen)

Infrastructuur en mijnbouw zijn dé factoren waarop de Peruaanse economie draait. Reden voor de overheid en de Chinezen om flink te investeren. De mijnwerkers zien daar weinig van terug. Het is een verhaal over een veranderende regio, die ik in kaart breng door de nieuwe Interoceanic Highway af te reizen.
Leestijd 8 - 10 minuten
178 × gedeeld
Bart Crezee
Foto: Bart Crezee
De snelweg die een verzameling losse gemeenschappen moet samenbrengen
Afgelopen week begon ik aan een liftreis door Peru en Brazilië. Ik ga op zoek naar de impact die een gloednieuwe snelweg heeft op het tropisch regenwoud. Vandaag: een eerste bericht vanaf het asfalt.
Leestijd 4 - 5 minuten
67 × gedeeld
Bart Crezee
De Trans-Amazonian Highway in Itupiranga, Brazilië. De 4.000 km lange weg, aangelegd in de jaren zeventig, was een van de eerste wegen door het hart van het regenwoud. Het luidde het begin in van decennia aan ontbossing. De recent aangelegde Interoceanic Highway sluit hier op aan. Foto: HH
Lift deze zomer mee over de weg die Chinese expansie, ontbossing, goudkoorts én vooruitgang verbindt
Zes jaar geleden kwam een droom tot stand: een snelweg - dwars door het Amazonewoud - om zo de Atlantische kust van Brazilië met het Pacifische water van Peru te verbinden. De veranderingen die de weg teweeg heeft gebracht, zijn gigantisch. Tijd voor een roadtrip door het regenwoud, mét jullie.
Leestijd 6 - 7 minuten
102 × gedeeld
Bart Crezee
Illustraties: Gwen Vanderstraeten (voor De Correspondent)

Dit voorstel gaat tegen alle politieke wetten in. Maar kan de nieuwe coalitie juist bij elkaar brengen

Van econoom tot milieuactivist, van progressief tot conservatief, en van het bedrijfsleven tot organisaties als het IMF en de Wereldbank, iedereen pleit ervoor. Hef belasting op CO2. Landen die dat deden, laten zien dat het werkt.
Leestijd 9 - 12 minuten
286 × gedeeld
Bart Crezee
Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Foto: Niels Ahlmann Olesen / Berlingske

Miljarden dollars aan Russisch witwasgeld belandden op Nederlandse en Europese rekeningen. Hoe zit dat precies?

Verschillende media berichtten maandagavond over een omvangrijke Russische witwasoperatie waar minstens 20 miljard dollar in omging. Ook wij hadden inzage in de gelekte bankdocumenten en volgden de stromen illegaal geld naar Nederland. Het verhaal zit toch iets anders in elkaar dan Nederlandse media meldden.
Leestijd 10 - 13 minuten
226 × gedeeld
Bart Crezee
Foto: GraphicaArtis / Getty Images
Met deze 6 stappen komt vliegen op frituurvet straks echt van de grond
De Europese luchtvaart moet tussen 2020 en 2030 miljoenen tonnen minder CO2 uitstoten. Dat lukt alleen als het gebruik van biobrandstoffen sterk toeneemt. Met dit nieuwe stappenplan kan vliegen op biokerosine een grote vlucht nemen.
Leestijd 7 - 9 minuten
114 × gedeeld
Bart Crezee
Een graafmachine verplaatst omgehakte bomen voor de productie van papier én om plek te maken voor een palmolie plantage. Sumatra, Indonesië. Foto: Donang Wahyu / HH
Kijken: Nieuwe manieren om ontbossing tegen te gaan (en de eerste zit in je broekzak)
Op het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij ontvingen Hivos en Greenpeace afgelopen maandag 14,8 miljoen euro voor hun anti-ontbossingsproject. Met dit bedrag moeten smartphones, drones en satellieten op grote schaal ingezet worden tegen illegale boskap. Kijk hier een reportage terug over hoe deze toepassingen nu al lokaal worden benut.
Kijktijd 5 minuten
70 × gedeeld
Bart Crezee Jacopo Ottaviani
Aanplant van jonge bomen bij Geldermalsen. Foto: Siebe Swart / Hollandse Hoogte
In Nederland een boom planten voor je CO2-uitstoot. Met dit plan moet dat straks mogelijk zijn
Het is een veelgehoorde klacht over CO2-compensatie: waarom kan je alleen met projecten in verre landen CO2 compenseren? Kan ik niet ook gewoon een boom in Nederland planten? Een nieuw initiatief probeert dat mogelijk te maken.
Leestijd 6 - 7 minuten
83 × gedeeld
Bart Crezee
Beeld: GraphicaArtis / Getty Images
Zo vlieg je het komende jaar groen
Dit jaar groen op reis? Dat kan als je de schadelijke CO2-uitstoot van je vlucht compenseert. Ik zette op een rij waar je op moet letten bij je volgende vliegvakantie.
Leestijd 5 - 6 minuten
538 × gedeeld
Bart Crezee
Een graafmachine verplaatst omgehakte bomen voor de productie van papier én om plek te maken voor een palmolie plantage. Sumatra, Indonesië. Foto: Donang Wahyu / HH
Kijken: Nieuwe manieren om ontbossing tegen te gaan (en de eerste zit in je broekzak)
Een van de grootste veroorzakers van klimaatverandering is ontbossing. Door de opkomst van de smartphone, drones en hightechsatellieten, lijkt het steeds realistischer illegale boskap tegen te gaan.
99 × gedeeld
Bart Crezee Jacopo Ottaviani
Bosbeschermers uit een Afro-Colombiaanse gemeenschap op pad in het uiterste noordwesten van Colombia. Alle foto's zijn door Bart Crezee gemaakt tijdens zijn bezoek aan de gemeenschap.
Dit succesvolle project om Colombiaans regenwoud te beschermen laat zien wat er mis is met de handel in CO2
Door hun eigen regenwoud tegen illegale boskap te beschermen weet een Afro-Colombiaanse gemeenschap aan de Caraïbische kust evenveel CO2-uitstoot te voorkomen als dat van 25.000 auto’s. Maar nu worstelt de gemeenschap om daar geld voor te krijgen. ‘De markt laat het volledig afweten.’
Leestijd 9 - 12 minuten
93 × gedeeld
Bart Crezee

Trumps kabinet is rijker dan een derde van alle Amerikanen samen (en nog 5 inzichten)

Het kabinet van Donald Trump zal, als het goedgekeurd wordt door de Senaat, het rijkste kabinet uit de geschiedenis van de Verenigde Staten worden. Vijftig keer rijker dan de miljonairsregering van George W. Bush. En vermogender zelfs dan eenderde van alle Amerikaanse huishoudens bij elkaar opgeteld. Maak kennis met de aanstaande regering-Trump.
Leestijd 19 - 24 minuten
494 × gedeeld
Rufus Kain Bart Crezee
Uit de serie The Blood Forest van fotograaf Philippe Echaroux
REDD het bos! Of waarom inheemse volken cruciaal zijn voor de strijd tegen klimaatverandering
Niet alleen in de Verenigde Staten zetten inheemse volken hun landrechten in om een bijdrage te leveren aan het klimaat. De rechten van inheemse groepen in de Amazone zijn net zo belangrijk voor het tegengaan van de opwarming van de aarde.
Leestijd 9 - 12 minuten
83 × gedeeld
Bart Crezee
Op een plantage in Bolivia zijn tussen de koffieplanten tejeyeque-bomen geplant, die zo voor de nodige schaduw zorgen en bovendien door houtproductie een duurzame inkomstenbron vormen. Foto: Bart Crezee (voor De Correspondent)
Deze boeren planten bomen om onze vlieguitstoot te compenseren. En krijgen daar zelf ook veel voor terug
Om onze vlieguitstoot te compenseren, planten boeren in Bolivia bomen in plaats van ze te kappen. Een win-winsituatie: zowel voor het klimaat als de lokale boer.
Leestijd 7 - 9 minuten
117 × gedeeld
Bart Crezee