Dit jaar heb ik veel geschreven over de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de muziek. Hoe weinig vrouwelijke artiesten je hoort op de radio en ziet op festivals. Ik kwam met cijfers, oorzaken en zelfs oplossingen.

Terugdenkend heb ik maar weinig geschreven over specifieke vrouwelijke artiesten. Terwijl ik er wel veel luister. In mijn laatste aanbeveling van het jaar zet ik dat graag recht. Daarom maakte ik deze lijst voor je.

De genres lopen uiteen, maar de nadruk ligt op artiesten die niet alleen zingen maar ook zelf schrijven. Dus hoe graag ik ook luister naar ‘Your Song' van Rita Ora, het komt er niet in, want het is geschreven door Ed Sheeran.

Hier zijn zeventien liedjes van vrouwelijke artiesten uit 2017, die ik blijf luisteren in het nieuwe jaar.

1. St. Vincent - Masseduction

Op 13 oktober verscheen Masseduction, het vijfde album van singer-songwriter St. Vincent. De muziek is dansbaar en gelaagd, de teksten cryptisch en hedonistisch. Eén nummer kiezen is een uitdaging - ga je voor ’Sugarboy?‘ - maar uiteindelijk kwam ik uit bij het titelnummer.

SoundCloud
St Vincent - ‘Masseduction’

2. Marika Hackman - Boyfriend

Mijn meest geluisterde nummer dit jaar is ‘Before I Sleep,' van de Britse Marika Hackman. Dat liedje komt van het album We slept at last, uit 2015. Maar onlangs kwam ik erachter dat Hackman dit jaar ook een sterk album heeft uitgebracht: I’m Not Your Man.

Waar Hackmans debuut vrij langzaam en atmosferisch was, is het vervolg eerder punkrock. Het knappe is dat beide genres Hackman even soepel af lijken te gaan. Hier is het openingsnummer van haar tweede plaat, Boyfriend.

YouTube
Marika Hackman - ‘Boyfriend’

3. Niia - ‘Hurt You First’

‘Hurt You First‘ komt van het debuutalbum van soulzangeres Niia. Bij de eerste keer luisteren valt vooral de indringende eerlijkheid van de liedjes op. En het geluid.

En hoewel de nummers niet gelijk super catchy lijken, blijken ze zich bij herluisteren opvallend goed in je brein te hebben genesteld.

YouTube
Niia - ‘Hurt You First’

4. Linde Schöne - Liefde van de Vloer

Linde Schöne is de eerste Nederlandse op deze lijst. In 2014 werd ze de eerste vrouwelijke artiest bij hiphoplabel Noah’s Ark.

Schöne’s EP Liefde van de Vloer verscheen eigenlijk in 2016, maar deze video is van maart 2017, dus ik durf het aan (maar als je liever haar nieuwste muziek hoort - ook dit jaar bracht ze een EP uit:

Wat ik vooral cool vind aan Schönes muziek, is dat ze laat zien hoe ver Nederlandstalige muziek is gekomen. Aan het begin van dit decennium keken mensen al raar op van een Nederlandstalige singer-songwriter. Nu hebben we gewoon succesvolle Nederlandstalige R&B.

YouTube
Linde Schöne - ‘Liefde van de Vloer’

5. Luwten - ‘Go Honey’

Begin dit jaar gooide Luwten hoge ogen op Noorderslag. Luwten is een project van Tessa Douwstra, die je ook kunt kennen van haar vorige band Orlando.

Ik miste Luwten op Noorderslag, maar hoorde ‘Go Honey’ kort daarna. Ik kan je zeggen dat het een tijd op repeat heeft gestaan.

YouTube
Luwten - ‘Go Honey’

6. Ella Vos - ‘White Noise’

Ella Vos, een zangeres uit Los Angeles, heeft een aantal mooie nummers gemaakt over de uitdagingen van moederschap.

Zo heeft ze een protestlied verpakt in een popbeat, waarin ze uithaalt naar mannelijke wetgevers die bepalen of vrouwen recht hebben op abortus. Maar ook ‘White Noise,‘ over Hoewel het een heftig onderwerp is, spreekt er toch ook hoop uit het lied.

YouTube
Ella Vos - ‘White Noise’

7. Syd - ‘All About Me’

We blijven nog even in Los Angeles met Syd, de zangeres aan het hoofd van soulband The Internet. Dit jaar verscheen haar eerste soloalbum, Fin. Voorafgaand aan die plaat verscheen deze single.

YouTube
Syd - ‘All About Me’

8. Goldfrapp - ‘Anymore'

Ik moet bekennen dat ik nooit goed naar Goldfrapp heb geluisterd, tot ik haar nieuwe album Silver Eye tegenkwam in een lijstje van Pitchfork. Sommige van de electropopbeats op de plaat spraken me in één keer aan. Zoals ‘Systemagic,’ of het nummer hieronder, ‘Anymore.’

YouTube
Goldfrapp - ‘Anymore’

9. Sophia Somajo Feat. Seinabo Sey - The Last Summer

Sophia Somajo en Seinabo Sey komen allebei uit Zweden. Sey had in 2015 al een hit met ‘Younger’ (vooral werd beroemd). Op The Last Summer is Sey’s gevoelige delivery een mooie aanvulling op de stoere Somajo.

Sophia Somajo (aka Soso)
Sophia Somajo Feat. Seinabo Sey - The Last Summer
SoundCloud
Sophia Somajo Feat. Seinabo Sey - ‘The Last Summer’

10. London Grammar - ‘Rooting For You’

En dan nu, na een paar hectische nummers, een moment rust. In de eerste helft van deze video, die 31 december 2016 uitkwam, zien we Hannah Reid van de band London Grammar, solo, in een donkere ruimte. Ze zingt a capella.

Toch is ze niet alleen, blijkt na twee minuten en zestien seconden...

YouTube
London Grammar - ‘Rooting For You’

11. SZA - ‘Drew Barrymore’

Is het hiphop? Is het soul? Is het R&B? Op haar debuutalbum Ctrl fuseert SZA meerdere genres tot één geprezen album. Net als Niia raakt ook SZA luisteraars met haar eerlijke teksten over - onder andere - relaties en onzekerheden.

YouTube
SZA - ‘Drew Barrymore’

12. HAIM - ‘Want You Back’

HAIM is een van de bekendere acts op deze lijst. In juli brachten deze drie zussen uit Los Angeles hun tweede album uit. Het heet Something to tell you en dit is het openingsnummer, ‘Want You Back.’

YouTube
HAIM- ‘Want You Back’

13. Latifah - On My Way ft. Henkie T & Navi

Onlangs had ik het over het boek waarin ‘de tien rappers van dit moment’ worden geportretteerd. Een paar lezers merkten op dat het alle tien mannen waren. Terwijl er wel degelijk een paar sterke vrouwelijke rappers rondlopen.

Een van die rappers is Latifah. Twee jaar geleden zette ze zichzelf op de kaart met een meer dan drie miljoen keer bekeken sessie bij een toonaangevend hiphopkanaal op YouTube.

Dit jaar verscheen Latifahs eerste EP On My Way. Hier is de titeltrack.

YouTube
Latifah - ‘On My Way’ ft. Henkie T & Navi (prod. Whiteboy)

14. Maggie Rogers - ‘On + Off’

Maggie Rogers werd bekend met haar single 'Alaska.’ Maar sinds ik via muziekwebsite Pigeons & Planes het nummer ‘On + Off’ hoorde, is dat bijna het enige wat ik van deze zangeres en liedschrijfster uit Maryland luister.

YouTube
Maggie Rogers - ‘On + Off’

15. Sevdaliza - ‘Marilyn Monroe’

Dit nummer, door de Iraans-Nederlandse artiest Sevdaliza, hoorde ik voor het eerst in een Spotifyplaylist van Celine Cairo.

Die playlist kan ik trouwens van harte aanbevelen, het is een verzameling met En luister ook gelijk Cairo’s niewste single,

Maar goed, Sevdaliza dus. Ik werd aan haar herinnerd toen ze opdook in het eindejaarslijstje van Pitchfork. Dit nummer is van vorig jaar, maar het staat wel degelijk op een album van 2017.

YouTube
Sevdaliza - ‘Marilyn Monroe’

16. Sigrid - ‘Don’t Kill My Vibe’

Haar eerste single komt uit 2013, maar ‘Don’t Kill My Vibe’ uit 2017 is de internationale doorbraaksingle van de Noorse zangeres Sigrid.

In een vertelt de zangeres over de inspiratie voor het nummer. Ze deed mee aan een songwritingsessie en een paar andere deelnemers verpestten de sfeer. Niks wereldschokkends dus.

Maar soms hoeft de aanleiding ook niet bijzonder te zijn. Neem Bob Dylans meesterwerk ‘When The Ship Comes In,’ dat

Ik wil maar zeggen: laat je gewoon opzwepen door de grootse percussie, synthesizers en energie van dit nummer.

YouTube
Sigrid - ‘Don’t Kill My Vibe’

17. Sia - ‘Candy Cane Lane’

En dan zijn we alweer bij nummer zeventien. Voor dit laatste lied kon ik het niet laten de kerstsfeer te omarmen. Wees gerust, Sia doet het goed.

Hoewel ik sceptisch was toen ik hoorde dat de artiest achter ‘Cheap Thrills’ en ‘Chandelier’ een kerstplaat had gemaakt, kan ik er niet omheen dat er een aantal verdomd goede popliedjes tussen zitten. Sia blijft een van de indrukwekkendste mainstreamsongwriters van deze tijd.

YouTube
Sia - ‘Candy Cane Lane’

Meer lezen?

Neil Young wil zijn muziek redden van Spotify. Dus gooide hij zijn hele archief online Neil Young heeft zich altijd verzet tegen de geluidskwaliteit van Spotify en Apple. Dus nu heeft hij (bijna) al zijn albums, video’s en niet eerder uitgebrachte nummers op een site gezet. Een goudmijn! Lees mijn aanbeveling hier terug Door deze filmpjes luister je met nieuwe oren naar de Top 2000 Waar komt toch die galm vandaan in muziek uit de jaren tachtig? En wat maakt een schijnbaar afschuwelijk album een meesterwerk? Ik leerde het door Earworm, een verslavend goede YouTubeserie. Lees mijn aanbeveling hier terug Zo worden vloggende rappers ‘slapend rijk.’ En hierom zijn ze zo populair onder jongeren Jonge rappers als Boef en Ronnie Flex bereiken hun publiek online. Traditionele media volgen pas later. Het boek Hiphop in Nederland biedt een blik in de hoofden van deze popsterren. Lees mijn aanbeveling hier terug