Wat waren de grootste uitdagingen bij het vormgeven van De Correspondent? Die vraag beantwoorden we in deze speciale aflevering van Verwondering, de podcast over design die ik samen maak met Ernst-Jan Pfauth, medeoprichter van De Correspondent.

Doorgaans bespreken we in deze podcast ontwerpen van anderen. Elke aflevering (die we opnemen in mijn designstudio Momkai, waar De Correspondent ook is ontworpen en die we publiceren op het podcastplatform Dag en Nacht Media) vertellen we elkaar over een ervaring die ons inspireerde en verkennen we wat een ontwerp goed maakt. Ik, Harald, vanuit mijn bijna twintig jaar ervaring als vormgever, Ernst-Jan als designliefhebber.


Ernst-Jan en Harald nemen de podcast op; eerstgenoemde in New York, laatstgenoemde in Amsterdam.
We spraken eerder over onder andere een over the top sterrenrestaurant, een gewichtige barista, het Nederlandse ontwerpteam achter de eerste iPhone-interface, tweedehandsmode, de kogeltrein, Air Force One, de Swoosh, stadsfietsen en slimme roltrappen.
Maar nu De Correspondent vijf jaar bestaat, mocht het wel een keer over een eigen ontwerp gaan. Deze aflevering verschijnt daarom ook hier, omdat we je graag vertellen over de ideeën die schuilgaan achter het ontwerp van het platform waarop je dit nu aan het lezen bent.

Vertrouwen tussen journalisten en publiek
Op een maandagavond in januari 2013 – Beatrix kondigde haar abdicatie aan – bedachten Rob Wijnberg en ik in een Amsterdams café met een krant op tafel de naam ‘De Correspondent’.
Vanaf dat moment kon ik aan de slag met de
vormgeving.
In deze aflevering vertel ik wat hierbij de grootste ontwerpuitdagingen waren.
Waarom correspondenten geen auteursfoto hebben, maar tekeningen bespreken we in de podcast
We bespreken onder andere waarom correspondenten geen auteursfoto hebben, maar tekeningen. Hoe ik ervoor wilde zorgen dat mijn ontwerp het vertrouwen tussen publiek en journalisten bevordert. Wat de gedachten achter het kleurgebruik van De Correspondent zijn. En hoe dat allemaal te herleiden valt tot mijn ontwerpfilosofie, die draait om het creëren van rust, zodat alleen de inhoud je aandacht grijpt.
Een paar weken voordat we deze podcast opnamen, was ik trouwens op uitnodiging van Jimmy Wales naar Londen gereisd, om daar met de Wikipedia-oprichter te delen wat ik geleerd had over vormgeving en journalistiek. Die lessen hoopt Wales toe te passen bij zijn eigen journalistieke medium Wikitribune. Die bijzondere ervaring passeert ook de revue.
Heb je na het luisteren nog vragen over het ontwerp van De Correspondent? Ik beantwoord ze heel graag in de bijdragen hieronder!
Nieuwsgierig naar al het beeld waar we het in deze aflevering over hebben? Kijk dan hier.

Verder lezen?
Vandaag lanceren we een nieuwe voorpagina voor leden
Met dit nieuwe ontwerp willen we meer de nadruk leggen op de bijdragen van leden en de gesprekken die op ons platform plaatsvinden.
Meer lezen over de ontwerpfilosofie van rust?
Ons streven is om een uitgebalanceerd podium voor correspondenten en leden die bijdragen te creëren. Zij helpen je een beter begrip te krijgen van de wereld om je heen. Dit inspireerde Harald om zijn eigen ontwerpfilosofie uiteen te zetten. Een filosofie van rust creëren, zodat je je druk kunt maken om de inhoud.
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!