Iedereen is wel ergens expert in. Iets waar je - beroepsmatig of anderszins - elke dag aan werkt om beter in te worden of waar je ervaringsdeskundige in bent. We hopen dat je die expertise met ons wil delen zodat we samen tot een meer verdiepende vorm van journalistiek komen.

3.000 leraren die De Correspondent lezen weten immers meer dan één correspondent Onderwijs.

Daarom vragen we bij De Correspondent altijd aan jullie, leden, wat we gemist hebben, welke rapporten, boeken of artikelen ook de moeite waard zijn voor leden en of jullie ervaringen hebben die bevestigen wat we signaleren, of juist het tegendeel bewijzen.

Met succes, want sinds De Correspondent op 30 september 2013 live ging, schreven jullie 37.207 bijdragen. Zo maatschappelijk medewerkers op Rutger Bregmans stuk over daklozen, gaven privacy-onderzoekers onder Maurits Martijns artikel over de gevaren van openbare wifi-netwerken, delen leden die in noodgebieden werken - - vaak hun ervaringen met onze correspondent Conflict en Ontwikkeling Maite Vermeulen en nemen promovendi deel in de discussies over bij onze correspondent Onderwijs Johannes Visser.

We hopen op nog meer van zulke ledenbijdragen, zodat we samen een nieuwe vorm van verdiepende journalistiek kunnen uitvinden. Daarom presenteren vandaag enkele nieuwe functies die er hopelijk voor zorgen dat het nog makkelijker wordt om je kennis en ervaring te delen.

De bijdragen die je op De Correspondent schrijft, worden niet door Google geïndexeerd en zijn ook niet zichtbaar voor niet-leden.

1. Toon je expertise in de bijdragen

Vanaf vandaag is het mogelijk om achter je naam een expertisetitel in te voeren. Bijvoorbeeld je beroep, opleiding, hobby of een andersoortige deskundigheid. Zo zien andere leden direct met welke autoriteit of vanuit welke achtergrond je een bijdrage schrijft.

Sta je voor de klas? Laat het vooral weten in de bijdragen onder de stukken van onze correspondent Onderwijs. Doe je onderzoek naar de huizenmarkt? Dan leest onze correspondent Economie je bijdragen ongetwijfeld met bijzondere interesse.


Een expertise beperkt zich natuurlijk niet tot een beroep of studieachtergrond: je kunt ook ergens ervaringsdeskundige in zijn, of om hele andere redenen veel van een onderwerp afweten. Schroom dus niet de expertise-optie creatief te gebruiken; je kunt je expertise per bijdrage wijzigen. Want wie weet reageer je de ene dag als en een andere dag als hoogleraar Economie. Wellicht ten overvloede: het invullen van een expertise wordt zeer toegejuicht, maar is niet verplicht.

2. Voer gesprekken binnen de bijdragen

Als iemand een bijdrage heeft geplaatst waar je direct op wil reageren, kan dat door op ‘Reageer’ te klikken. Je reactie wordt dan onder de bijdrage geplaatst zodat jullie samen - en wellicht met anderen - een afzonderlijk gesprek kunnen voeren.

3. Pas de volgorde van de bijdragen aan

Verreweg de meest aangevraagde functie was de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe de bijdragen gesorteerd worden. Standaard staan de nieuwste reacties bovenaan, maar als je het liever andersom ziet, kun je dat nu met deze knop instellen:

4. Corrigeer tikfouten in je bijdrages

Vanaf nu kan je ook je eigen reactie aanpassen, bijvoorbeeld als je een tikfout hebt gemaakt. Via het pijltje rechtsboven bij je reactie vind je een menu met de optie ‘Bewerken’. Als je dit aanklikt, verschijnt je reactie weer in een invoerveld en kun je deze naar wens aanpassen. Als je vervolgens op ‘Draag bij’ klikt staat de aangepaste bijdrage online. Onder je reactie komt de knop ‘Bewerkt’ te staan. Andere leden kunnen hier op klikken en in een venster bekijken wat je hebt aangepast.

We moedigen het aan links naar rapporten, artikelen, podcasts of documentaires te delen. Soms zijn deze links lang en maakten ze je bijdrage wat rommelig. Vanaf nu worden deze automatisch ingekort zodat je nog wel goed het webadres kan lezen, maar niet de hele link hoeft te zien. Als je linkt naar een artikel van De Correspondent zelf tonen we de volledige titel van het stuk in cursieve, rode tekst. Dat leest een stuk fijner.

6. Meld ongepaste bijdragen

Daarnaast kun je vanaf nu ook aangeven wanneer je een bijdrage ongepast vindt (bijvoorbeeld omdat je deze als racistisch ervaart). Dit wordt automatisch doorgestuurd naar de correspondent in kwestie, die de bijdrage dan kan verwijderen. We hebben tot nu toe maar vier keer een bijdrage verwijderd, dus we verwachten het er niet heel druk mee te krijgen.