Het beste uit andere media

Waarom Rusland een nieuwe ijstijd probeert te scheppen Meer dan de helft van Rusland rust op permafrost, permanent bevroren grond. Wat gebeurt er als die begint te dooien? Niet alleen de grond verzakt, ook methaan, een broeikasgas dat 28 keer krachtiger is dan koolstofdioxide, komt dan vrij. Om dit tegen te gaan zijn twee Russen in het Noorden van Siberië een reusachtig experiment gestart. Hun doel is om het ecosysteem van het Pleistoceen terug te brengen, het tijdperk dat 12.000 jaar geleden afliep. Hoe? Dat vertelt Ruslandcorrespondent Tom Vennink in deze boeiende reportage. (Emy Demkes, correspondent Kleding) De Volkskrant: ‘Als het aan deze Russische wetenschappers ligt, heerst in Siberië straks weer een ijstijd’ (Leestijd: 15 minuten)
Zo liet de Italiaanse partij Lega zich omkopen Dat Rusland radicaal-rechtse partijen steunt in enkele Europese landen, is al jaren bekend. Onlangs viel de net afgetreden vice-premier van Italië Matteo Salvini door de mand. BuzzFeed onthulde dat zijn partij, Lega, naar geld had lopen hengelen in Moskou en een ingewikkelde financiële constructie had opgezet om de herkomst van het geld te verdoezelen. Het was niet bekend met wie exact de afgevaardigden van Lega hadden afgesproken. Tot hoe diep in het Kremlin werd deze actie gesanctioneerd? Inmiddels hebben BuzzFeed, The Insider (een Russisch medium) en Bellingcat knap werk verricht om de Russische betrokkenen in kaart te brengen. (Dimitri Tokmetzis, correspondent Extremisme) BuzzFeed News: ‘Unmasked: The Russian Men At The Heart Of Italy’s Russian Oil Scandal’ (Lees- en luistertijd: 15 minuten)
Hoogopgeleiden hebben makkelijk praten Op Twitter maakte men zich vrolijk over een filmpje van een man uit het Westland die uitgebreid moppert over het generieke uiterlijk van de nieuwe geldautomaat (‘Ja, er komt geld uit, maar dat is dan ook echt het enige’). Verslaggever Margriet Oostveen spoorde de man op en trof een geëngageerde conciërge aan met zelfspot. Het commentaar over de geldautomaat bleek vlijmscherpe satire waarachter een diepgevoelde maatschappelijke teleurstelling schuilgaat. (Jacco Prantl, audioredacteur) De Volkskrant: ‘Wat geldmaatman wou zeggen met zijn gemopper op een flappentap’ (Leestijd: 5 minuten)
Een buitenstaander over de magie van het darten ’s Werelds grootste darttoernooi wordt gewoon in Assen gehouden. Schrijver Amos Barshad bezocht de hoofdstad van Drenthe en zag een kleine zesduizend profs en amateurs hun drie pijlen werpen in de kenmerkende zwart-crème-groen-rode borden van samengeperste sisal. Hij raakt verstrikt tussen dronken Nederlanders, ziet zijn oren geconfronteerd met Hollandse volksmuziek en Japanse metal en voelt twee succesvolle dartvrouwen aan de tand: de Engelse veteraan Deta Hedman en het Japanse supertalent Mikuru Suzuki, die ooit meer 180’s hoopt te gooien dan Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen. (Riffy Bol, algemeen redacteur) Victory Journal: ‘Queen of Darts’ (Leestijd: 15 minuten)
Van onze partner 360: Probeer maar eens te reizen zonder het klimaat te belasten Het is een probleem van mensen die verder alles voor elkaar hebben: kun je reizen zonder het klimaat te belasten? Journalist Michael Allmaier probeerde het, en schreef er een heel geestig verslag over. Vliegen kan natuurlijk niet, dus hij pakt de trein naar Spanje. De bus pakken mag evenmin, dus hij loopt, terwijl hij ondertussen afval verzamelt om zijn voetafdruk te verkleinen. Trouwens: hoe die lokale biologische vis te compenseren? En moet je je schuldig voelen als je in de sauna zit? (Andreas Jonkers, adjunct-uitgever) 360 Magazine: ‘Reizen zonder schuldgevoel’ (Leestijd: 15 minuten)
Er zijn ineens veel meer dino’s! De Australische journalist Joel Werner, opgegroeid in het Jurassic Park-tijdperk, heeft een zoontje dat alles weet van dinosauriërs. Via zijn zoon komt hij erachter dat er tegenwoordig allerlei bizarre dinosaurussen ‘bestaan’. Bijna geen kind heeft de T-Rex nog als favoriete dino, met alle keuze die er nu is. Dat brengt hem op de vraag: hoe kan het dat er zo veel nieuwe dinosoorten worden ontdekt? (Voor de nerds onder jullie: in deze aflevering zit ook de grappigste audioversie van een grafiek die ik ooit heb gehoord!) (Anna Vossers, eindredacteur) Science VS: ‘The Dinosaur Explosion’ (Luistertijd: 20 minuten)

Het beste van De Correspondent

Wat er écht gebeurt als kinderen op een onbewoond eiland stranden Zet mensen zonder regels bij elkaar op een onbewoond eiland en ze gaan elkaar in no time te lijf – zo wil het zwartgallige mensbeeld, grootgemaakt door de literaire klassieker Lord of the Flies. Toch klopt er weinig van, ontdekte ik toen ik een groep echte schipbreukelingen op het spoor kwam. Een voorpublicatie uit mijn nieuwe boek De meeste mensen deugen. Lees de voorpublicatie van Rutger Bregman hier terug Ahmed Abdillahi (39) op de brug naar de Kop van Zuid. Foto:’s Arjen van Veelen Wat een postbode ziet van de wederafbraak van Rotterdam Ooit bouwden woningcorporaties huizen voor arme mensen, maar in Rotterdam sleept een corporatie arme mensen voor de rechter om hun huis te kunnen afbreken. De uitspraak is deze week. Voor bewoner Ahmed, postbode van beroep, staat veel meer op het spel dan de sloop van een huizenblok: hier wordt een gemeenschap afgebroken. Lees de reportage van Arjen van Veelen hier terug De kledingbakken zitten voller dan ooit. Wat moeten we met al die afdankertjes? Jaar op jaar wordt meer kleding weggegooid en raakt de markt voor tweedehands textiel verder verzadigd. Nog even en de bergen afgedankte fast fashion groeien ons boven het hoofd. Wat nu? Lees de analyse van Emy Demkes hier terug De scholen zijn weer begonnen. Een wijze les komt uit Zweden In Zweden werd het begin jaren negentig makkelijker om een school op te richten. Het gevolg: meer segregatie, terwijl de onderwijsprestaties daalden. Gaat dat in Nederland ook gebeuren, nu de belangrijkste onderwijswet verandert? Lees de analyse van Anja Vink hier terug Dit is het slechtste zelfhulpboek aller tijden – en toch moet je het lezen Striptekenaar Randall Munroe, bekend van zijn absurdistische cartoons met stokpoppetjes, schreef ‘het minst nuttige zelfhulpboek ter wereld’. Waarom we het dan toch moeten lezen? Ik vroeg het hem. Lees het interview van Sanne Blauw hier terug