Goed nieuws met Joris Luyendijk
De heldenrol van zwarten in de geschiedenis is vaak onzichtbaar gemaakt
SoundCloud
Luister hier naar de podcast

Zo nu en dan lees je iets wat voor altijd je beeld van de geschiedenis verandert. Zoals de verhalen van Karin Amatmoekrim op De Correspondent, onder meer over hoe niet-witte mensen doelgericht onzichtbaar zijn gemaakt in de weergave van de geschiedenis.

Nu de canon weer ter discussie staat – ofwel de vraag wat de kinderen wel en niet op school leren over ons verleden, bijvoorbeeld over de slavernij – is het een uitgelezen moment om met Karin op enige afstand nog eens naar haar werk te kijken. Met twee prangende vragen: waarom stopte ze, nadat ze zulke fascinerende en schokkende feiten en patronen naar boven haalde? En: welk dier is Karin?

Meer verhalen?

Angst is de rode draad in alle verzwegen geschiedenissen Verzet, trots en gewelddadige onderdrukking kenmerken de verhalen waarover ik dit jaar schreef in de serie Verzwegen geschiedenis. Eén element domineerde echter alles: angst. De angst voor wat gebeurt als een opstand een groot onrecht blootlegt. Wat maar al te vaak leidde tot een allesvernietigend zwijgen over zowel het verzet als over het onrecht. Lees Karins verhaal hier Over deze Surinaamse held hebben we het te weinig in Nederland Van strijder voor zwarte arbeiders naar verzetsman in de Tweede Wereldoorlog, het levensverhaal van Anton de Kom leest als een film. En bevat belangrijke lessen voor hoe we met onze geschiedenis omgaan. Lees Karins verhaal hier