Het beste uit andere media

Zo moeilijk is het om een maand geen plastic te gebruiken De Australische Guardian-columnist Van Badham is naar eigen zeggen nogal activistisch ingesteld, en wilde in juli proberen om helemaal géén plastic afval te produceren. Ze wist dat het moeilijk zou worden, maar het was nog erger dan ze had gedacht. Het verslag van haar gefrustreerde poging is hilarisch, maar toont vooral aan dat we zonder wet- en regelgeving nooit van het plastic afkomen. We mogen dan individueel bergen plastic gebruiken, de oplossing moeten we echt collectief zoeken. (Anna Vossers, eindredacteur) The Guardian: ‘Here’s what I learned from my privileged, western failure to go plastic-free for a month’ (Leestijd: 5 minuten)
Deze ontwerpster ontwikkelde een T-shirt dat stroom opwekt Toen de Nederlandse modeontwerper Pauline van Dongen na haar studie aan de slag ging als designer in Parijs, kwam ze er al snel achter dat dit niet haar plek was. Het vluchtige en niet-duurzame karakter van het modesysteem vond ze maar niks. Wat haar wel boeide: draagbare technologie. Nu ontwerpt ze T-shirts met zonnecellen die energie opwekken, met als doel: onze relatie met kleding veranderen. (Emy Demkes, correspondent Kleding) Vrij Nederland: ‘MENS #4: Pauline van Dongen’ (Luistertijd: 35 minuten)
Hoe obscure wetenschappers met een obscure belangstelling de wereld redden Het vierde seizoen van Revisionist History, de podcast van Malcolm Gladwell, viel me een beetje tegen. De laatste aflevering is wel weer sterk. Het gaat over drie wetenschappers – leden van de ‘club voor obscure virussen’ – die ontdekten dat genetische informatie niet alleen de route DNA-RNA-eiwitaanmaak volgt, maar ook dat bepaalde virussen dit proces kunnen omdraaien. Als dit je weinig zegt: jaren later wonnen ze hiervoor de Nobelprijs en hun onderzoek stond aan de basis van de aidsbestrijding. Maar het had zomaar anders kunnen lopen: collega-wetenschappers hebben hun vondsten jarenlang categorisch afgewezen.(Michiel de Hoog, correspondent Sport) Revisionist History: ‘The Obscure Virus Club’ (Luistertijd: 40 minuten)
Waarom Boris Johnson de Britse democratie bedreigt Yascha Mounk is een interessante denker die herhaaldelijk waarschuwt voor de kwetsbare staat van onze democratie. In de actie van premier Boris Johnson om het Britse parlement te schorsen (‘to prorogue’) ziet de Duits-Amerikaanse wetenschapper de zoveelste illiberale beweging. Hij noemt Johnson – in één adem met Donald Trump en Matteo Salvini – een autoritaire populist en het schorsen van het parlement ‘een onverholen aanval op de Britse democratie’. (Reinier Tromp, datajournalist) The Atlantic: ‘What Boris Johnson Did to the World’s Most Stable Democracy’ (Leestijd: 10 minuten)
Waarom een afgelegen eiland maandenlang jaagt op één rat De verdelger van het eiland Saint Paul, zo’n 500 kilometer uit de kust van Alaska, baalde als een stekker toen hij in de zomer van 2018 een rat zag tijdens een nachtelijke wandeling. Ratten eten inheemse vogels, slopen grasland, vernietigen gewassen en kunnen mensen besmetten met ziektes. Ze houden zich schuil op schepen of zwemmen zelf van eiland naar eiland. Overal ter wereld – van Nieuw-Zeeland tot Mexico – besteden landen miljoenen euro’s aan het uitroeien van rattenpopulaties. Want de eerste rat aan wal te pakken krijgen is vele malen goedkoper dan een heel eiland ratvrij maken. (Riffy Bol, algemeen redacteur) Hakai Magazine: ‘The Rat Spill’ (Leestijd: 25 minuten, luistertijd: 30 minuten)
De vader die zijn kinderen wilde redden uit het kalifaat Begin 2015 vertrekt de vrouw van de Bengaals-Amerikaanse Bashir Shikder met hun twee kinderen Yousuf (4) en Zahra (1) naar het kalifaat van terreurgroep IS. Zij kwam om bij een luchtaanval, maar de kinderen zouden nog in leven zijn - ergens in het kalifaat. Samen met journalist Sebastian Walker gaat Shikder op zoek. Dat levert een beklemmende film op van een zoektocht die leidt naar het hart van het kalifaat, en wat hier nadien nog van over is. Steeds voel je: Yousuf en Zahra zijn heel dichtbij, maar waar zijn ze dan? (Lennart Hofman, correspondent Verborgen oorlogen) Vice: ‘Taken by ISIS: One American Father’s Harrowing Journey to Get His Kids Back from the Caliphate’ (Kijktijd: 30 minuten)

Het beste van De Correspondent

Zo ziet het leven van 12 mislukte migranten in Nigeria eruit (gefotografeerd door hen zelf) Een jaar lang maakten twaalf ‘gefaalde migranten’ foto’s van hun leven na terugkomst in Nigeria. Het resultaat is een foto-essay over gradaties in armoede, geloof en uitzichtloosheid. Lees en kijk het essay van Maite Vermeulen hier terug Deze ontruimde camping was een paradijselijk broeinest van maatschappelijke ellende Voor sommige vaste gasten was camping Fort Oranje een paradijsje in Noord-Brabant. Maar het was ook een park waar criminelen onderdoken en waar gemeenten en het ministerie van Justitie hulpbehoevenden en ex-gedetineerden heen stuurden. De camping werd zo het symbool voor een tekortschietende overheid. Lees de reconstructie van Vera Mulder hier terug Neoliberalisme is de schuld van alles. Toch? Neoliberalisme is hét containerbegrip geworden voor alle kwalen van onze tijd – voor links althans. Wat moet je erover weten om er scherpere kritiek op te leveren? Om te beginnen: dat neoliberalisme bestaat, maar dat het iets anders is dan ‘de markt lost het op’. Lees de analyse van Merijn Oudenampsen en Bram Mellink hier terug Ze had een wilsverklaring, maar wilde ze wel echt sterven? Het OM vindt van niet Afkeer van euthanasie is er altijd al geweest. Maar de rechtszaak tegen de arts die een diepdemente vrouw hielp sterven, laat zien dat er sinds een paar jaar een kille medisch-ethische wind waait. Lees de reportage van Henk Blanken hier terug De schrijver die een moordenaar moest veroordelen (maar liever met hem naar het café was gegaan) Schrijver Peter Vermeersch moest als jurylid helpen bepalen of een 18-jarige jongen schuldig was aan moord. Een hondsmoeilijke opdracht, die bij hem vragen opriep over schuld, straf en vergelding. Hij schreef er het melancholieke Aantekeningen bij een moord over. Lees het interview van Tomas Vanheste hier terug