onze chef ledencommunicatie, beantwoordt dagelijks al jullie vragen via e-mail en sociale media. Sommige vragen worden echter zo vaak gesteld dat we ze graag publiekelijk, hier op De Correspondent, beantwoorden (eerder deden we dat al en Hieronder de vijf meestgestelde vragen van de afgelopen maanden.

Update 8 september 2020: er is inmiddels wél

1. Kunnen jullie podcasts uitschrijven, zodat ik niet hoef te luisteren?

Bij De Correspondent maken we graag journalistiek in zoveel mogelijk verschillende vormen – van goed geschreven essays, tot vrolijke podcasts, tot indringende documentaires, tot prachtige beeldverhalen, tot heldere infographics. Dat doen we om twee redenen. 

Om te beginnen lenen sommige verhalen zich het beste voor een specifieke vertelvorm. We denken daarom altijd na: in welke vorm komt dit inzicht het best over? Daarnaast kent ons platform verschillende soorten leden: sommigen lezen graag, anderen luisteren of kijken liever.

Die verschillen in voorkeur zijn duidelijk merkbaar in de bijdragen onder onze podcasts. Daar wordt namelijk regelmatig de vraag gesteld: ‘Kunnen jullie podcasts ook uitschrijven? Want ik lees liever dan dat ik luister.’ Ons antwoord is drieledig.

Sommige van onze audioproducties, namelijk onze kun je ook lezen. We experimenteren daar nu een tijdje mee en willen de frequentie ervan gestaag opvoeren. Zo valt er steeds meer te lezen én te luisteren. 

Daarnaast maken we podcasts die zich niet lenen om uit te schrijven. Denk bijvoorbeeld aan waarin correspondenten Rutger Bregman en Jesse Frederik op een gezellige, informele manier gesprekken voeren over de onderwerpen die hen op dat moment bezighouden. Dit type podcast – je zou het ook een ‘kletscast’ kunnen noemen – leent zich niet voor tekst, omdat je dan te veel mist – de dynamiek, de sfeer, de humor. 

Tot slot zijn er nog audioproducties die hier een beetje tussenin zitten, zoals de podcast van Lynn Berger en Jair Stein: een meer voorgeproduceerde podcast, geen voorgelezen verhaal – maar als je ze zou uitschrijven, wellicht toch goed te volgen. Voor wie bijvoorbeeld een eerste indruk wil hebben van waar de podcast over gaat, of een specifieke passage wil nalezen, zou een geschreven versie behulpzaam kunnen zijn. 

Hoofdredacteur Sterre Sprengers, nu met zwangerschapsverlof, of we hier een slimme oplossing voor kunnen vinden. Mocht je hier ideeën of tips voor hebben – is er bijvoorbeeld goede transcribeersoftware die we kunnen gebruiken? – dan zijn die zeer welkom! 

2. Kunnen we als gezin, bedrijf of organisatie een groepslidmaatschap afsluiten?

Zoals je ook een krant op tafel kunt leggen, proberen we bij De Correspondent het jou ook zo gemakkelijk mogelijk te maken onze journalistiek met anderen te delen. Als lid kun je daarom al onze artikelen zonder enige beperking delen met wie je maar wilt – via e-mail of sociale media, als PDF of uitgeprint. 

Voor onze Engelstalige journalistiek zou je kunnen overwegen om voor een zelfgekozen bedragen meerdere lidmaatschappen af te sluiten

Niettemin krijgen we met enige regelmaat de vraag of het ook mogelijk is voor een groep een lidmaatschap af te sluiten, zoals bij Netflix of Spotify. Hoewel we graag mogelijkheden voor families, maar ook onderwijsinstellingen en bedrijven willen ontwikkelen, staat deze optie op dit moment laag op onze prioriteitenlijst. Het is namelijk een behoorlijk groot en complex technisch vraagstuk en andere features hebben op dit moment voorrang. Maar op onze verlanglijst staat het groepslidmaatschap zeker.

Bij The Correspondent, onze Engelstalige uitbreiding, hebben we overigens een ‘choose what you pay’-model. Daar bepaal je zelf de prijs van je lidmaatschap. Voor onze Engelstalige journalistiek zou je dus kunnen overwegen om voor een zelfgekozen bedragen meerdere lidmaatschappen af te sluiten. Mocht dit model goed blijken te werken, dan overwegen we het op termijn ook bij De Correspondent te introduceren.

3. Waarom hebben jullie geen app?

Hoewel de vraag naar een app vaak voorbijkomt, is het nog steeds een weloverwogen beslissing om het beperkte budget dat we hebben voor technische ontwikkeling volledig te steken  

Het ontwikkelen van een app is complex en vergt grote investeringen, omdat je dan rekening moet gaan houden met talloze verschillende apparaten, besturingssystemen en versies. Bij onze zogenoemde responsive website is dat minder het geval: die is zo gebouwd dat hij goed werkt op ieder apparaat.

Simpeler gezegd: van de site die we hebben, hoeven we maar een versie te bouwen, te ontwikkelen en te onderhouden. Bij een app moet je dat voor talloze versies doen. 

Niettemin onderzoeken we wel de mogelijkheden voor een app. Want, er zijn nieuwe technieken waardoor het bouwen en onderhouden ervan voor een klein development-team als het onze haalbaarder is geworden. We zijn nu bezig met een prototype, waar we in de komende tijd meer over hopen te kunnen zeggen.

Overigens: er bestaat een relatief eenvoudige manier om te doen alsof we al een app hebben, door onze site te bookmarken op het beginscherm van je smartphone of tablet. In lees je hoe je dat kunt doen. (Dit werkt helaas niet op alle apparaten even goed.)

4. Jullie maken geregeld reclame voor jullie eigen boeken. Zien jullie dat als advertenties?

Een van de belangrijkste pijlers van ons luidt: De Correspondent is advertentievrij. Dus we begrijpen waar deze vraag vandaan komt. 

Hoe meer mensen onze boeken kopen, hoe meer nieuw onderzoek we kunnen doen

Met advertentievrij bedoelen we dat we geen reclame van externe adverteerders op onze site toelaten. Maar reclame maken voor onze eigen journalistiek doen we natuurlijk wel. En de boeken die we zelf uitgeven, beschouwen we als een normale journalistieke uitingsvorm – net als al onze artikelen, nieuwsbrieven, infographics, podcasts en video’s. De nieuwsbrieven, voorpublicaties en banners over onze eigen boeken zien we dan ook niet als ‘advertenties’, maar als het onder de aandacht brengen van onze eigen journalistiek (zoals we dat met verhalen ook doen).

Het enige verschil is dat we, zowel aan leden als niet-leden, een aparte bijdrage voor onze boeken vragen. De opbrengsten daarvan investeren we weer in onze journalistiek. Hoe meer mensen onze boeken kopen, hoe meer nieuw onderzoek we kunnen doen. In vertelt onze boekenuitgever Milou Klein Lankhorst je er graag meer over.

5. Wat betekent The Correspondent als lid van De Correspondent voor mij?

Ongeveer 15.000 leden van De Correspondent hebben tijdens onze crowdfunding in november en december 2018 de oprichting van onze Engelstalige uitbreiding

Daarmee hebben ze ook alle andere leden van De Correspondent een cadeau gegeven. Want, zodra The Correspondent op 30 september 2019 wordt gelanceerd, dan krijgen alle leden van De Correspondent toegang tot onze Engelstalige journalistiek. Dat betekent dat alle leden onze Engelstalige correspondenten kunnen volgen, onze Engelstalige stukken kunnen lezen en in het Engels met correspondenten en leden van over de hele wereld in gesprek kunnen.

De begroting van The Correspondent staat los van de begroting van onze Nederlandstalige tak en is gebaseerd op de ruim 49.500 betalende leden van het Engelstalige platform. Ben je benieuwd hoe we het ledengeld van The Correspondent gaan besteden? delen we onze financiële vooruitzichten met je.

Heb je andere vragen? Stel ze dan vooral hieronder in de bijdragesectie (onze chef Ledencommunicatie Yahya Ouzahir leest mee!) of neem een kijkje in onze

Meer lezen?

Wat doet een correspondent (en wie helpt haar daar allemaal bij)? Een correspondent deelt zijn leercurve over de belangrijkste ontwikkelingen van onze tijd. Wat komt daar allemaal bij kijken? En wie helpen hen de grootste inzichten zo helder mogelijk over het voetlicht te krijgen? Lees ons verhaal hier