We slikken veel nutteloze geneesmiddelen. Medicijnen die vaak meer nadelen dan voordelen hebben. Dat beschreef ik in mijn Als we erin slagen om deze overconsumptie te verminderen levert ons dat veel winst op. Financiële winst, aangezien al deze onnodig geslikte pillen terugbetaald worden met overheidsgeld, maar ook gezondheidswinst: de miljoenen pillen die we slikken maar niet nodig hebben, veroorzaken veel bijwerkingen.

Hier een eerste poging om dat probleem aan te pakken. Wat als het heel eenvoudig zou zijn om een duidelijk overzicht te krijgen van de voor- en nadelen van een geneesmiddel? Een overzicht dat gebaseerd is op onafhankelijke en recente wetenschappelijke inzichten? Een overzicht dat je dan samen met je dokter kon bespreken en als basis kon gebruiken om je beslissing, slikken of niet, op te baseren?

Als je weet waar je moet zoeken, kun je deze informatie over de voor- en nadelen van geneesmiddelen wel vinden. Er bestaan tal van  die hun best doen om, onafhankelijk van de industrie, de werking en de risico’s van geneesmiddelen in kaart te brengen. Het  bijvoorbeeld, het  of het Maar zou het niet handig zijn als je deze informatie gewoon in het doosje van je geneesmiddel zou aantreffen?

Wat ik nu aantref in mijn medicijnkast

Ik heb mijn medicijnkastje geopend en enkele bijsluiters gelezen. Deze bijvoorbeeld: ‘Immodium Instant kan aanbevolen worden bij reizigersdiarree.’

Lekker duidelijk... 

Hoe en bij wie ze dat getest hebben, bij hoeveel mensen de klachten verbeterden en hoe groot die verbetering was, kom ik niet te weten. 

Ook een duidelijk beeld krijgen van de nadelen, de bijwerkingen, is op basis van die bijsluiter niet eenvoudig. Ik vind er een hele waslijst aan mogelijke ongewenste effecten – verlies van bewustzijn, abdominaal ongemak – maar hoe vaak deze voorkomen staat er niet bij. 

Een duidelijk beeld krijgen van de nadelen, de bijwerkingen, is op basis van die bijsluiter niet eenvoudig

Een andere bijsluiter is iets duidelijker. Het strak opgevouwen papier dat ik in de verpakking van mijn doosje Primperan aantref, beschrijft welke bijwerkingen vaak, welke soms en welke zelden voorkomen. 

Het te verwachten voordeel van deze pillen is minder duidelijk. Op de bijsluiter staat enkel dat Primperan gebruikt wordt ‘ter behandeling van misselijkheid en braken’. Hoe goed het werkt tegen misselijkheid en braken staat er niet bij. 

Wat we zelf kunnen doen

Dat moet beter kunnen. Vandaar een oproep: laten we samen de ideale bijsluiter ontwerpen. Dit is wat ik graag van je zou willen weten:

  • Wat stoort jou aan de huidige bijsluiters?
  • Welke informatie vind jij dat erin zou moeten staan?
  • Welke gegevens heb jij nodig om te beslissen of je een pil wilt slikken?
  • Heb je ideeën over hoe we al deze informatie het best vormgeven? 

Als je een suggestie hebt, kun je die hieronder in de bijdragesectie achterlaten, maar je mag mij ook mailen op ruben punt mersch at gmail punt com.

Wat er nu al gebeurt

Dit idee om de bijsluiter grondig te hervormen is niet nieuw. Verschillende wetenschappers hebben zich al afgevraagd hoe je geneesmiddeleninformatie het best kunt communiceren naar een breed publiek. Ter inspiratie vind je een van hun voorstellen, de

Geef toe, net iets overzichtelijker dan het epistel dat je nu in de verpakking van je medicijn aantreft.

Momenteel zijn zowel het als het Europees Geneesmiddelen Bureau aan het nadenken over een nieuwe bijsluiter. 

Laten wij dat ook doen en onze ideeën aan hen voorleggen.