Buitensluiten en buiten houden ‘Tegenwoordig is het doel van de meeste muren niet om gevangenen op te sluiten om hun gedrag te veranderen, maar om gevangenen buiten te houden en buiten te sluiten.’ De Engelse schrijver John Berger is nu bijna twee jaar dood. In een van zijn mooiste essays beschrijft hij hoe onze omgang met vrijheid veranderd is: we definiëren haar steeds vaker alleen nog in termen van uitsluiting van anderen. In debatten rond de feestdagen, die zogenaamd zouden gaan over de vrijheid van meningsuiting, moet ik vaak aan Berger denken. (Jacco Prantl, audioredacteur) Guernica: ‘Fellow Prisoners’ (Leestijd: 15 minuten)
Luister naar muziek van over de hele wereld, sinds 1900 Wil jij wat kekke Perzische deuntjes uit de jaren dertig horen? Of Russische opera uit de Sovjettijd? Dat kan op radiooooo.com. Deze radiowebsite werd me onlangs getipt en ik kan niet meer zonder. Op de wereldkaart kun je een land en een tijdsvak kiezen en dan hoor je de muziek die daar toen op de radio speelde. Gaaf! (Gwen Martèl, gespreksredacteur) Radiooooo: ‘The Musical Time Machine’ (Luistertijd: oneindig)
Hoe Australië vluchtelingen vastzet op afgelegen eilanden Weinig landen zijn moeilijker te bereiken voor een vluchteling dan Australië. Wanhopige Aziaten op zoek naar een beter bestaan stappen in gammele bootjes in Indonesië, om na een gevaarlijke tocht over zee te worden gedetineerd in kampen op afgelegen eilanden als Nauru en Manus. De Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee maakt zich boos over het brute zerotolerancebeleid ‘down-under’ en bewondert een Iraanse vluchteling die zijn memoires typte op zijn telefoon, terwijl water en elektriciteit in zijn strafkamp werden afgesloten en diverse medegevangenen zichzelf beschadigden of om het leven brachten. Een verschrikkelijk maar belangrijk relaas. (Riffy Bol, algemeen redacteur) The New York Review of Books: ‘Australia’s Shame’ (Leestijd: 30 minuten)
Vergelijk de luchtvervuiling in jouw buurt met die op andere plekken ter wereld PFAS, stikstof, fijnstof: geen dag lijkt voorbij te gaan zonder dat we het hebben over de vervuilende invloed van de mens op zijn omgeving. Dit interactieve verhaal van The New York Times laat je ervaren hoe de luchtvervuiling in jouw omgeving afsteekt tegen die op andere plekken ter wereld, en legt uit hoe dat komt. (Daan Aerts, membership analyst) The New York Times: ‘See How the World’s Most Polluted Air Compares With Your City’s’ (Lees- en kijktijd: 10 minuten)
Trumps bureaucratie is duizendmaal sterker dan een échte muur Donald Trump is nu bijna drie jaar aan de macht en er is nog geen steen gebouwd van ‘The Wall’ waar hij zo veel over heeft gesproken. Je weet wel, die op de zuidgrens van de VS, die migratie uit Mexico moest terugdringen. Maar, zo laat dit geweldige artikel in Highline zien, in die drie jaar heeft Trump wél een bureaucratische muur opgeworpen die vele malen effectiever is dan een fysieke muur ooit zou kunnen zijn. Een bureaucratisch obstakel dat niet alleen Mexicaanse, maar alle migratie naar de VS moeilijker maakt. En dat is nogal wat voor ‘a nation of immigrants’. (Maite Vermeulen, correspondent Migratie) Highline: ‘Trump Got His Wall, After All’ (Leestijd: 45 minuten)