Waarom werd econoom John Maynard Keynes een legende, maar is zijn tegenhanger vergeten? Irving Fisher en John Maynard Keynes golden als de beroemdste economen van hun tijd, de jaren twintig, dertig en veertig van de vorige eeuw. Maar, zo constateert econoom Tim Harford in deze podcast, tegenwoordig herinneren we ons alleen Keynes. Hoe komt dat? Antwoord: Keynes was flexibel in zijn denkbeelden (met name over beleggen); Fisher hield stug vol aan wat hij dacht te weten. Dat is de korte samenvatting die deze boeiende podcast niet genoeg recht doet. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) Cautionary Tales: ‘Buried by the Wall Street crash’ (Luistertijd: 40 minuten)
Het mijnenveld van de Star Wars-fanbase Deze week gaat The Rise of Skywalker in premiere, de nieuwste Star Wars-film. Er zijn weinig sciencefictionreeksen die zo veel fanatieke volgers hebben als Star Wars – en waar zeloten zijn, daar is strijd. Conservatieve, maar zeer luidruchtige Star Wars-adepten moesten weinig hebben van de vorige film (The Last Jedi, deel twee van de nieuwste trilogie): te woke, te lollig, te veel nieuwe karakters, te veel flagrante schendingen van de wetten in het (verzonnen) universum van George Lucas. Dat belooft wat voor de nieuwste film. (Hans Pieter van Stein Callenfels, eindredacteur) ScreenCrush: ‘Why ‘Star Wars: The Last Jedi’ Pissed Off Fans’ (Leestijd: 10 minuten)
Zo beïnvloedt voeding je hersenen Wat is de invloed van darm-microben op het brein? En is er een samenhang tussen ziekte en wat je eet? Mijn onderbuikgevoel zei altijd: ja, die samenhang is er. Maar gek genoeg is in de wetenschap weinig bekend over hoe bepaalde bacteriën in ons lichaam ons gedrag kunnen beïnvloeden. De Ierse neurowetenschapper John Cryan maakte hierin belangrijke stappen, vertelt hij in dit (vertaalde) interview uit Der Spiegel. Hij staat nog helemaal aan het begin, maar toont wel aan: onze voeding en omgeving hebben een heilzame invloed op onze psychische gezondheid. (Maaike Goslinga, redactiechef) 360 Magazine: ‘Darmbacteriën kunnen psyche beïnvloeden’ (Leestijd: 15 minuten)
Hoe een Amerikaanse schoolklas ten onder ging aan pijnstillers Op het eerste gezicht lijkt het een doodgewoon jaarboek van een willekeurige brugklas: een meisje kijkt lachend naar de camera, de jongen op de foto naast haar oogt volkomen onverschillig, de persoon onder hem ziet er een beetje onzeker uit. Maar tegen de tijd dat deze groep leerlingen in het laatste jaar van de middelbare school is aangekomen, is een groot deel verslaafd geraakt aan pijnstillers – of erger. The New York Times vertelt aan de hand van de leerlingen uit een dorpje in de Amerikaanse staat Ohio hoe de Verenigde Staten gebukt gaan onder de opioïdencrisis. (Riffy Bol, algemeen redacteur) The New York Times: ‘The Class of 2000 ‘Could Have Been Anything’’ (Leestijd: 10 minuten)
Harry Styles: van boyband-icoon naar Bowie-achtige artiest Als je onze tijd wilt begrijpen, kijk dan naar de beroemdheden die ze voortbrengt. Neem de Britse zanger Harry Styles. Zijn carrière begon met een geflopte deelname aan het programma The X Factor, waarna hij lid werd van de hypersuccesvolle boyband One Direction. Nu heeft zijn schattige jongensimago plaatsgemaakt voor David Bowie-achtige mystiek. Voor hem geen drank en slecht gedrag, maar het beoefenen van vriendelijkheid. De mythe van meritocratie, maakbaarheid, fluïditeit en een nieuwe oprechtheid: belangrijke ingrediënten van de heersende ideologie komen samen in het verhaal over Styles. (Lena Bril, engagementredacteur) The Guardian: ‘Harry Styles: ‘I’m not just sprinkling in sexual ambiguity to be interesting’’ (Leestijd: 20 minuten)