We gaan de straat op voor het klimaat. Kom ook naar Den Haag op vrijdag 27 september

Collage van een groep protesterende mensen voor een groen papieren vel op een blok van groen papier.
Beeld: Yara van der Velden (beeldredacteur)

De Correspondent doet mee met de klimaatstaking op 27 september: onze site gaat ‘op groen’ en veel van ons zijn die dag te vinden bij de demonstraties in Den Haag. We roepen al onze leden op om zich aan te sluiten. Kom je ook?

In Nederland is een grote klimaatstaking gepland voor volgende week vrijdag 27 september. Deze staking volgt op een week van acties die deze vrijdag 20 september al begint. gaan namelijk vanaf vandaag de straat op om te pleiten voor de versnelde afsluiting van het fossiele tijdperk.

Deze Global Climate Strike wordt geleid door de scholieren die het afgelopen jaar al meermaals de straat op gingen. Zij riepen volwassenen, vakbonden en bedrijven op zich aan te sluiten. ‘Om alles te veranderen hebben we iedereen nodig’, schreven en 46 andere prominente klimaatstakers in mei dit jaar in een oproep in

Met de massale staking van vandaag hopen de leerlingen de ‘normale gang van zaken’ te verstoren. Want normaal gedrag is onhoudbaar op een planeet die gevaarlijk snel opwarmt. De scholieren willen de aandacht richten op de klimaatopwarming en het onvermogen van overheden om daar voldoende effectieve actie tegen te ondernemen (de wereldwijde uitstoot

De komende week staat het klimaat volop op de agenda. Op maandag 23 september vindt een In Nederland hebben scholieren een Ze lopen vanaf deze vrijdag vanuit Wageningen naar Den Haag. Het Malieveld is hun eindbestemming – daar vindt een week later, op vrijdag 27 september, de demonstratie plaats.

Samen met veel correspondenten en redacteuren, sluiten wij ons overtuigd aan bij de staking. En wij roepen onze leden op om ook te komen. De wereld is begonnen aan een grote duurzame omwenteling. Laten we samen #DeGroeneEeuw inluiden (ja, we hebben ’m zojuist gedoopt).

Waarom wij de straat op gaan

Weinigen stellen nog de vraag of we moeten veranderen om de klimaatopwarming de baas te worden. Het debat gaat nu veel meer over hoe we dat gaan doen.

We zien dat er overal volop plannen worden gemaakt en intenties worden afgekondigd. Christine Lagarde, de nieuwe baas van de Europese Centrale Bank, zei recent bijvoorbeeld dat ze de macht van die bank wil aanwenden

In de nieuwe Europese Commissie is vice-president Frans Timmermans aan het werk gezet om een vorm te geven.

In Nederland ligt er een Gemeentes en provincies maken plannen om ‘van het gas’ af te gaan, en huizen voortaan te verwarmen zonder het milieu te vervuilen.

Dus ja, de richting is duidelijk: de wereld vergroent, en dat gaan we de komende jaren overal merken.

Toch ligt het tempo te laag. Dankzij het recentste VN-klimaatrapport weten we dat de hele wereld de CO2-uitstoot in 2030 gehalveerd moet hebben, willen we een redelijke kans houden op het beperken van de opwarming tot 1,5 graad Celsius Met de verandering die landen nu in gang zetten,

De kloof tussen wat wij tot dusver kunnen opbrengen en wat nodig is, is nog te groot.

Daar komt de staking in beeld. Een massale demonstratie is een krachtige manier om een signaal te sturen naar de overheid, het bedrijfsleven en naar elkaar: snellere verandering is nodig.

Het is een extra krachtig middel omdat het dit keer kinderen zijn die ons hebben gevraagd te komen staken. Zij hebben niet de macht om beleid te voeren (of er op te stemmen), maar ze zijn wel de generatie die de steeds ingrijpender gevolgen van de opwarming gaat meemaken. En ze vragen om gehoord te worden.

Opdagen is een manier om te laten zien dat we hen Dat we dit probleem serieus nemen. Dat er draagvlak voor actie is, en dat we het menen als we zeggen dat we daar met z’n allen hard aan willen werken.

Verschillende mensen trekken om verschillende redenen naar de Koekamp, naast het Malieveld. De organisatie van de klimaatstaking roept bijvoorbeeld op tot een Maar er zijn ook leraren die gaan staken en een ‘klimaatles’ gaan geven tijdens de demonstratie

Wat ons betreft is de grote vraag hoe we voor elkaar krijgen dat alle mooie plannen voor verduurzaming snel genoeg worden uitgevoerd. Wij zien de demonstratie als mogelijkheid om daarover met elkaar in gesprek te gaan – in Den Haag én op ons platform.

Wat je deze week kunt verwachten

Klimaatopwarming, de vernietiging van ons ecosysteem en duurzaamheid zijn thema’s die De komende week brengen we iedere dag een nieuw verhaal over deze onderwerpen.

Op vrijdag 27 september gaat ons platform ‘op groen’ en staken we voor één dag onze publicaties over onderwerpen die niet raken aan klimaatverandering. Wij, correspondenten en redacteuren, gaan naar Den Haag, waar we – hopelijk – met jullie in gesprek gaan over wat we kunnen doen om de groene omwenteling een extra zwengel te geven.

Bij het Malieveld Skatepark, waar we verzamelen, kun je bijvoorbeeld met mij (Jelmer) in gesprek gaan over de energietransitie en met mij (Rosan) over de journalistieke koers van De Correspondent ten aanzien van het klimaat. Of je kunt met collega Emy Demkes praten over de klimaatimpact van en de verduurzaming van je kledingkast. Tot slot vind je er Rutger Bregman en Jesse Frederik, die ter plekke mét zwarte vlag De Rudi & Freddie Show opnemen.

#DeGroeneEeuw is begonnen.

Sluit je aan!

Wat? Staken voor het klimaat.

Wanneer? Vrijdag 27 september, 13.00 – 15.30 uur.

Waar? Verzamelen op de Koekamp (vijf minuten lopen vanaf station Den Haag Centraal). De route van de mars begint hier en loopt langs het Binnenhof en door het centrum terug naar de Koekamp, naast het Malieveld.

Meelopen met De Correspondent? De Correspondent vormt een blok tijdens de mars – en we nodigen onze leden graag uit zich bij ons aan te sluiten. Wij verzamelen om 12.30 uur bij het (aan het begin van de Koekamplaan, tegenover het ministerie van Financiën) in Den Haag.

Meer informatie? Kijk op Klimaatstaking.nl of meld je aan voor het Voor vragen over het verzamelpunt van De Correspondent,

Kun je er niet bij zijn? Er zijn talloze andere manieren waarop je het klimaat kunt steunen. Zo kun je je pensioenfonds oproepen Je kunt of een Je kunt vandaag nog beginnen je eigen CO2-voetafdruk te verkleinen of

En je kunt met andere mensen in gesprek gaan over de klimaatcrisis. Elke stap telt, want hij telt op bij de stappen die talloze andere mensen wereldwijd nu zetten.