Het beste uit andere media

De journalist van wie de NSA wakker lag, maakt nu Brazilië boos Glenn Greenwald boeit altijd. In ‘de Volkskrant’ schreef Eelco Bosch van Rosenthal een goed artikel over de journalist die in 2013 voor ‘The Guardian’ over de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden schreef en nu voor onderzoeksplatform ‘The Intercept’ werkt. Bosch van Rosenthal zocht Greenwald op in zijn huis in Brazilië en schreef een gedetailleerd profiel over de principiële onderzoeksjournalist, die nooit gas terug neemt. En ja, Greenwald vliegt weleens uit de bocht, maar dit profiel laat weer eens goed zien hoe nodig iemand als hij is. (Maurits Martijn, correspondent Data) De Volkskrant: ‘Glenn Greenwald, journalist en activist die links en rechts tegen de haren instrijkt’ (Leestijd: 20 minuten)


Wat er gebeurt als je een voetballer niet laat praten over voetbal Je kent de vooroordelen over voetballers vast wel: vol van geld en snelle auto’s, maar voor diepgang hoef je er niet heen. Daarom struikelde ik van de ene verbazing in de andere na het lezen van dit heerlijke interview met Klaas-Jan Huntelaar. Het hoefde een keer niet over voetbal te gaan, en dan krijg je Huntelaar wel aan het praten. Over zijn moestuin, over opgaan in de massa tijdens het reizen, over zelf appelcider maken. Broodnuchter breekt hij je vooroordelen een voor een af. Het mooiste: hoe hij weken na het interview nog eventjes appt. ‘Er vliegt hier iedere avond exact om 22.44 uur een ransuil over. Dat is toch wel mijn favoriete dier.’ (Mayke Blok, engagementredacteur) De Volkskrant: ‘Klaas-Jan Huntelaar vertelt dat we niet hoeven te voetballen als we de wereld willen ontdekken’ (Leestijd: 10 minuten)
De mysterieuze inval in de Noord-Koreaanse ambassade in Madrid Op één ding hadden de mannen die afgelopen februari met messen en neppistolen de Noord-Koreaanse ambassade in Madrid binnenvielen niet gerekend: dat hun doelwit, een hoge diplomaat, niet de behoefte had om over te lopen. ‘The Guardian’ reconstrueert de surreële missie van een mysterieus ensemble van Zuid-Koreanen en Koreaanse Amerikanen, van wie een deel zichzelf ziet als de Noord-Koreaanse regering in ballingschap. Meest fascinerend is de vermoedelijke hoofdverdachte: een Mexicaanse Koreaan, alumnus van Yale, oprichter van vele denktanks en een ‘underground railroad’ voor Noord-Koreanen die naar China vluchten. (Riffy Bol, algemeen redacteur) The Guardian: ‘Inside the bizarre, bungled raid on North Korea’s Madrid embassy’ (Leestijd: 30 minuten)
‘Legale migratie’ naar de VS of Europa? Dat werkt voor geen meter Misschien kijk je, net als ik, trouw elke week naar ‘Last Week Tonight’. Laatst nam de Britse komiek John Oliver ‘legale migratie’ onder de loep, een term die door politici graag wordt gebruikt. Wat zijn dan de mogelijkheden om legaal te migreren, vraagt Oliver zich af. Systematisch prikt hij de mythe door dat legale migratieroutes realistisch zijn, en hij laat daarmee vakkundig zien hoe dat nu juist zorgt voor die illegale migratie die politici zo graag willen bestrijden. Zijn verhaal gaat over de VS, maar is net zo relevant voor Europa. (Maite Vermeulen, correspondent Migratie) Last Week Tonight: ‘Legal Immigration’ (Kijktijd: 20 minuten)
Het intrigerende verhaal van de honingwitwassers Het is een van de grootste voedselfraudezaken in de Amerikaanse geschiedenis: ‘Honeygate’. Vijfentwintig jaar geleden steeg het honingaanbod wereldwijd veel sneller dan het aantal bijenkasten. Met name de export van honing vanuit China naar Europa en Amerika steeg bizar snel. Wat bleek: de stroperige vloeistof in de potjes was geen pure honing, maar was grotendeels aangelengd met goedkope siroop. Een van Amerika’s grootste import-exportbedrijven bleek bewust en illegaal honing vanuit China via Rusland en Duitsland op de markt te brengen. (Emy Demkes, correspondent Kleding) Rotten: ‘Lawyers, Guns & Honey’ (Kijktijd: 55 minuten)

Het beste van De Correspondent

Naomi Klein: Het is tijd voor een nieuwe groene politiek Ons huis staat in brand. Het is te laat om al onze spullen in veiligheid te brengen, maar we kunnen nog wel elkaar en veel andere soorten redden. Laten we de vlammen doven en er iets voor in de plaats bouwen. Iets met ruimte voor iedereen die onderdak en zorg nodig heeft. Laten we het eens worden over een mondiale Green New Deal, ditmaal voor iedereen. Lees de voorpublicatie van Naomi Klein hier terug Joris Luyendijk en Rob Wijnberg in gesprek: heeft De Correspondent niet wat meer waan van de dag nodig? Elke maand gaat Joris Luyendijk in gesprek met een van onze correspondenten over zijn of haar journalistieke speurtocht. Vandaag de slotaflevering, waarin oprichter Rob Wijnberg vertelt over de missie van De Correspondent en The Correspondent. Luister de podcast van Joris Luyendijk en Rob Wijnberg hier terug Het klimaat staat op de agenda. Dat was het gemakkelijke deel Als we van de omwenteling naar duurzaamheid een succes willen maken, moeten we gebruikmaken van nieuwe democratische methodes, eerlijk zijn over het feit dat we klimaatverandering nooit gaan ‘oplossen’, en dat toch proberen. Lees het essay van Jelmer Mommers hier terug Jaarlijks verbranden we miljoenen tonnen kleding. Het goede nieuws: dat kán anders Jaarlijks eindigen miljoenen tonnen kleding in de verbrandingsoven of op de vuilnisbelt. Slecht voor het milieu en doodzonde van de grondstoffen. Ik ging op zoek naar textielpioniers die de kledingindustrie circulair willen maken. Het goede nieuws: het kán. En het gebeurt al. Lees de reportage van Emy Demkes hier terug Reclame op tv. Kost een berg, doet een beetje Elke dag worden we gebombardeerd met televisiereclame. Grote merken besteden er tientallen miljarden aan. Hoe slijt je anders een emmer Ben & Jerry’s? Baanbrekend onderzoek laat nu zien: televisiereclame kost meestal meer dan het oplevert. Lees de analyse van Jesse Frederik hier terug