Beste,

In mijn schreef ik over de groeiende militaire aanwezigheid van de VS in Afrika. Maar de Russen kunnen er ook wat van. De Britse krant kreeg eerder dit jaar documenten in handen waaruit blijkt hoe nauwkeurig ze dat aanpakken. Dat gaat van het versterken van militaire, politieke en economische banden met minimaal dertien Afrikaanse landen tot het organiseren van politietrainingen en het oprichten van mediabedrijven en humanitaire projecten.

Drie Russische journalisten reisden vorig jaar naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) om meer te weten te komen over de rol die de Wagner Group hierbij speelt. Dit is een Russische paramilitaire organisatie met veronderstelde banden met de staat. Op 30 juli 2018 werden de journalisten vermoord. Volgens de lokale autoriteiten door lokale criminelen, maar de vrouw van een van de journalisten gelooft daar niets van. In de Russische krant Novaya Gazeta doet ze haar verhaal, een vertaling lees je

Een team van reisde vorige maand naar de regio waar de journalisten omkwamen. Opgejaagd door Russische huurlingen verbonden aan de Wagner Group zagen ze hoe CAR steeds meer Russisch wordt. Russische huurlingen trainen lokale milities in ruil voor grondstoffen en de bevolking leert Russisch via radioprogramma’s. 

Amerikaanse ambtenaren beginnen zich inmiddels zorgen te maken over de toenemende drukte in Afrika, blijkt uit documenten in handen van Want ook China zit niet stil. Als dat maar goed gaat... 

Een gevallen dictator in een kooi

Terwijl buitenlandse mogendheden zich op het Afrikaanse continent storten, pakken de Soedanezen hun grootste probleem zelf aan. Afgelopen week verscheen een die een jaar geleden nog ondenkbaar was: de voormalige president Omar al-Bashir in een kooi.

Bashir wordt sinds 2009 gezocht door het Internationale Strafhof in Den Haag wegens oorlogsmisdaden gepleegd in Darfur, maar wist de dans steeds te ontspringen. Nu niet meer. Hij is ten val gebracht door zijn eigen onderdanen die maandenlang Dat is goed nieuws voor de bevolking van het land, die na jaren van oorlog en geweld eindelijk hoopt op betere tijden.

Wit terrorisme

Terwijl de Amerikanen druk zijn met het bestrijden van terrorisme buiten hun landsgrenzen, neemt binnenlands terrorisme schrikbarend snel toe. Tussen 2009 en 2018 waren rechts-extremisten verantwoordelijk voor 73 procent van het aantal dodelijke slachtoffers in de VS,

Hoewel de FBI al jaren waarschuwt voor de dreiging van binnenlandse terreur door rechts-extremisten, nam de bestrijding hiervan onder president Donald Trump af. Dat is voor een groot deel te danken aan de manier van denken binnen de regering-Trump, stellen verschillende beleidsmakers in het artikel. Al zijn aandacht gaat uit naar het bestrijden van islamitisch extremisme.

Exemplarisch voor die manier van denken: nog geen week na zijn verkiezingsoverwinning probeerde Trump de naam van het ‘Countering Violent Extremism’-programma te veranderen naar ‘Countering Radical Islamic Extremism’.

Net als islamitisch terrorisme, is ook wit terrorisme grensoverschrijdend. Het manifest dat de aanslagpleger van Christchurch, Nieuw-Zeeland, schreef is tegenwoordig vertaald en in boekvorm te koop in Oekraïne, zag onderzoekscollectief Vorige maand stuitte Italiaanse politie tijdens een onderzoek naar rechts-extremisten die hadden deelgenomen aan de oorlog in Oost-Oekraïne tijdens een inval op nazisymbolen, machinegeweren en zelfs een

Dat was het weer, tot de volgende keer!

P.S.: Vandaag staat ook Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken.