Als je wilt, kun je alles gratis lezen (maar de meeste mensen deugen)
Afgelopen weekend ontmaskerde journalist Emma Curvers in de Volkskrant een bende boekendieven uit onverwachte hoek: senioren die illegaal e-books aan hun voltallige boekenclub doorsturen maar zich van geen kwaad bewust zijn.
Officieel is het particulier uitlenen van e-books illegaal: als je een geleend e-book downloadt, dupliceer je het. En over die kopie ontvangt de auteur geen royalty’s, evenmin als de boekhandelaar en de uitgever eraan verdienen.
Een andere grote groep e-bookdieven bestaat uit dertigers en veertigers die in Facebookgroepen illegale e-books delen: een generatie die is opgegroeid met downloadprogramma’s als Napster en torrentsites als The Pirate Bay en het idee dat online alles gratis is.
Hoopvoller is het gesteld met de jongere generatie: die is gewend te betalen voor online luisteren en kijken naar muziek en films, en daardoor ook voor e-books.
Ook de uitgevers treft blaam, schreef Curvers. Door het schrale aanbod aan legale e-books in de beginjaren en de te hoge verkoopprijs ervan (destijds vaak 80 procent van het papieren boek) lonkte het illegale aanbod.
Nog altijd maken e-books maar 7,5 procent uit van de Nederlandse boekenmarkt, exclusief de blijkbaar illegale .epubs die in kettingmails en Facebookgroepen onder lezers worden uitgewisseld.
Hoe doen wij dat?
Bij De Correspondent proberen we e-books zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Onze e-books zijn meer dan de helft goedkoper dan de papieren exemplaren. En we hebben de beveiliging er voor het gebruiksgemak maar helemaal af gelaten.
Dat lijkt te werken: bij onze verkoop ligt het percentage e-books tussen de 15 en 20 procent, twee keer zo hoog als het aandeel van e-books in de totale boekenverkoop in Nederland.
We zijn van mening dat je een e-book ook gewoon moet kunnen uitlenen. In ons laatste boek over de klimaatcrisis roepen we daartoe zelfs op. De gedachte: hoe vaker een boek gelezen wordt, hoe duurzamer én hoe meer lezers op de hoogte zijn van het klimaatprobleem.
Toen ik het stuk in de Volkskrant las, dacht ik daar nog eens over na. Voor onze boeken geldt hetzelfde als voor een lidmaatschap op De Correspondent: als je wilt, kun je alles gratis lezen.
Want, denken we, als je het goed vindt, koop je misschien het volgende boek, of word je lid. We vertrouwen erop dat we er uiteindelijk genoeg inkomsten aan overhouden. De meeste mensen deugen.
Laat dat nu precies de titel zijn van het nieuwe boek van Rutger Bregman.
De meeste mensen deugen
Vijf jaar geleden gaven we het eerste boek van Rutger Bregman uit, Gratis geld voor iedereen. We moesten er destijds een uitgeverij voor uit de grond stampen en een literair agentschap (de vertaalrechten gingen de hele wereld over), die in september dus alweer vijf jaar bestaan.
Het beste jubileumcadeau hebben we al gekregen, toen Rutger Bregman dit voorjaar het 118.000 woorden tellende manuscript inleverde van zijn nieuwe boek. (‘Lullen als Bregman’ is op onze redactie niet voor niets een gevleugelde uitspraak.)
Een magnum opus, mogen we wel zeggen, waar hij de afgelopen vier jaar aan heeft gewerkt: De meeste mensen deugen – Een nieuwe geschiedenis van de mens.
Daarin onderzoekt hij wat er gebeurt als je uitgaat van het goede in de mens. Hoe zou onze samenleving er dan uitzien?
Het is een vraag die Rutger sinds zijn vorige boek bezighield, en dat zag je terug op De Correspondent.
Sinds 2015 verscheen een steeds verder uitdijende collectie verhalen die de bewijsvoering voor een nieuw mensbeeld weerspiegelde.
We zagen wetenschappelijke experimenten ontkracht worden die de basis van ons cynische mensbeeld vormen (waaronder het beruchte Stanford Prison Experiment en de schokexperimenten van Stanley Milgram).
We lazen wat er echt gebeurde op het mysterieuze Paaseiland en hoe kinderen zich gedragen als je ze vrijlaat in de wildernis (van het wereldbeeld achter de klassieker Lord of the Flies blijkt niets te kloppen).
We lazen wat er gebeurt als we uitgaan van het goede in kinderen, werknemers en zelfs gevangenen.
En nu komt dat alles en nog veel meer samen in De meeste mensen deugen, waarvan je het eerste hoofdstuk al kunt lezen.
In de prachtige woorden van Jan Terlouw, die het al las: ‘Dit indrukwekkende boek rekent af met ons vaak verwrongen mensbeeld. Het is hoopgevend zonder onrealistisch te zijn. Het overtuigt, omdat het gedegen is. Het heeft me geboeid van het begin tot het einde.’
Op 3 september ligt het in de winkels. De vertaalrechten zijn al aan zes landen verkocht. Er wordt zelfs een kinderboek van gemaakt. We kunnen niet wachten.
En voor de liefhebbers: Rutger vertelt het verhaal ook tijdens een theatertour in Nederland en België. Of in het e-book, al dan niet gedeeld in je leesclub.