Het beste uit andere media


Wat moet deze Twentse ondernemer met cybercharlatan Rian van Rijbroek? Zelfverklaard cyberexpert Rian van Rijbroek heeft sinds een bij elkaar geplagieerd boek over internetcriminaliteit en een dramatisch optreden in Nieuwsuur bepaald geen goede reputatie. Des te verwonderlijker dat ze nog altijd in de gratie is bij de Twentse ondernemer en multimiljonair Gerard Sanderink, die haar vooraanstaande functies in zijn bedrijven heeft gegeven en haar beschouwt als vriendin en adviseur. Tubantia dook in Van Rijbroeks verleden en reconstrueerde een spoor van leugens, ruzie en tonnenstroppen. Over één ding zijn alle betrokken partijen het eens: dat mens brengt alleen maar ellende. Maar Sanderink lijkt er doof voor. (Hans Pieter van Stein Callenfels, eindredacteur) Tubantia: ‘Hoe Rian van Rijbroek de Twentse miljonair Gerard Sanderink voor zich won’ (Leestijd: 20 minuten)
Een lofzang op de onbekende en geobsedeerde ambtenaar Michael Lewis publiceerde vorig jaar The Fifth Risk, zijn boek over het verrassende, veelzijdige en waardevolle werk van de Amerikaanse overheid, en de verwaarlozing van diezelfde overheid door opeenvolgende regeringen (Trump vooral, maar ook Obama, de Bushes en Clinton). Deze maand verschijnt de paperbackversie, met daarin een nieuw hoofdstuk. Lewis profileert Art Allen, een oceanograaf die een beter model ontwikkelde om drenkelingen te redden. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) Yahoo! Finance: ‘Portrait of an Inessential Government Worker’ (Leestijd: 30 minuten)
Deze vrouw werd twee jaar gevolgd door een anonieme fotograaf Het begon met een advertentie in de krant: ‘Kunstenaar zoekt mensen om buitenshuis ongezien te volgen + fotograferen’. Het eindigde met een verhaal in diezelfde krant. Journalist Margriet Oostveen was benieuwd: wie stuurt zoiets, en wie reageert erop? Twee jaar lang volgde ze de kunstenaar in kwestie en diens ‘object’ Nadia, die het wel een spannend idee vond, zo’n anonieme volger. Dit verhaal zit fantastisch in elkaar en roept totaal tegenovergestelde reacties op. Wat vind jij: is dit het scenario voor een romantische comedy of een horrorfilm? (Mayke Blok, engagementredacteur) De Volkskrant: ‘Nadia wordt achtervolgd door een kunstenaar. Zij weet niet wie hij is’ (Leestijd: 15 minuten)
IJsland juicht en wanhoopt over zijn toerisme-explosie IJsland, het Arctische eiland van Vikingen en vulkanen, is voor miljoenen reizigers het paradijs op aarde. Maar hoelang kan een idyllische locatie vol geothermische bronnen en geisers nog authentiek blijven, als de 300.000 inwoners moeten leven tussen 2,3 miljoen toeristen? Vox reist langs de verhipsterde hoofdstad Reykjavik, de kunstmatige Blue Lagoon en de beroemde waterval Gullfoss, tegenwoordig omringd met trappen en bruggetjes om selfies te maken. Toerisme doet wonderen voor de IJslandse economie, maar gaat dat niet ten koste van cultuur en natuur? (Riffy Bol, algemeen redacteur) Vox: ‘My own private Iceland’ (Leestijd: 35 minuten)
Het beheersen van een ander veronderstelt het kennen van jezelf Om te kunnen schrijven begeeft de auteur zich als de ultieme voyeur in het leven van anderen en eigent zich hun stem toe. Hoe is het om niet jezelf te zijn? ‘I contain multitudes’, schreef Walt Whitman. In fictie kunnen er allerlei stemmen bestaan in dezelfde wereld, in hetzelfde hoofd, op eenzelfde pagina. Taal bepaalt niet alleen onze mogelijkheden, maar ook de grenzen. Woorden geven vorm aan onze ideeën en bakenen ze af van al het andere. Schrijver Zadie Smith vraagt zich af of het verwijt van culturele toe-eigening ook aan schrijvers gemaakt zou kunnen worden, of dat literatuur bewijst dat het onmogelijk is onszelf te bevatten. (Jacco Prantl, audioredacteur) The New York Review of Books: ‘Fascinated to Presume: In Defense of Fiction’ (Leestijd: 30 minuten)

Het beste van De Correspondent

Een portret van Henk Blanken in zijn achtertuin. Podcast: Henk Blanken ziet de dood onder ogen door erover te schrijven Vanwege zijn parkinson heeft Henk Blanken een verhoogde kans om te gaan dementeren. In zijn indringende boek ‘Beginnen over het einde’ schrijft hij over euthanasie bij dementie. Ik sprak het luisterboek in en interviewde hem daarna over de dood voor mijn podcast Goede gesprekken. Luister de podcast van Lex Bohlmeijer hier terug Wat een fiets met zijn berijder doet Kan zoiets simpels als het ontwerp van een fiets bepalen hoe mensen met elkaar omgaan? Ik leerde rijden op een hoge bi – zo’n oerfiets met een enorm voorwiel en een klein achterwiel. Die maakt van de straat een openluchttheater – en van zijn berijder een charmeur. Lees het essay van Thalia Verkade hier terug Wat krijg je als je hardcore bèta’s hun gang laat gaan? Het interessantste voetbalexperiment ter wereld Profvoetbalclub Hammarby IF uit Stockholm kan dit weekend Zweeds landskampioen worden. Een wiskundige en een natuurkundige dragen daaraan bij. Al denken ze zelf dat hun experiment maar 1 tot 2 procent verschil kan maken. Lees het interview van Michiel de Hoog hier terug Een vrijwilliger helpt zoeken naar overlevenden in de puinhopen van het voormalig Rana Plaza gebouw dat op 24 april 2013 instortte. Van Made in Bangladesh naar Made in Europe. Dat is de toekomst van kleding, zegt deze journalist Gaan robots de kledingindustrie in de toekomst menselijker maken? Is ‘Made in Europe’ beter dan ‘Made in Bangladesh’? En zijn de Zara’s en Gucci’s van deze wereld wel zo verschillend? Daarover sprak ik met Dana Thomas, die een boek schreef over fast fashion en de toekomst van de kledingindustrie. Lees het interview van Emy Demkes hier terug Een goed leven? There’s no app for that Je pakketje dezelfde dag nog bezorgd? Met één druk op de knop antwoord op al je vragen? Direct op de hoogte zijn van het nieuws? Technologie heeft ons leven er efficiënter op gemaakt. Maar efficiënter is niet altijd beter. Lees de analyse van Sanne Blauw hier terug