150 jaar aan brongebruik door wetenschappers, gevangen in één beeld Ter ere van zijn 150-jarig bestaan is wetenschappelijk tijdschrift Nature de eigen archieven in gedoken met de vraag hoe artikelen bronnen citeerden en zelf geciteerd werden in de afgelopen anderhalve eeuw. Dit levert een serie interessante analyses en visualisaties op. Naast de artikelen en grafieken die men hierover publiceerde, is er ook een prachtige interactieve visualisatie waarin je op ontdekkingstocht kan door de wetenschappelijke geschiedenis – aan de hand van citatierelaties. (Heleen Emanuel, ontwikkelaar) Nature: ‘150 years of Nature’ (Lees- en kijktijd: variabel)
Zo makkelijk is het om mensen op te lichten via Airbnb Terwijl Facebook last heeft van nepnieuws, heeft de hippe verhuurapp Airbnb te maken met oplichtende verhuurders. Tijdens een uitje naar Chicago werd een journalist van Vice slachtoffer van zo’n zwendel: een paar minuten voordat de eigenaar de deur van haar vakantieadres zou komen openen, werd ze gebeld door een mysterieus persoon en doorverwezen naar een aftandse kamer met kapot meubilair en kale bedden. Zie als onervaren gebruiker van Airbnb maar eens te bewijzen dat jouw slaapplaats écht geen loodgieter nodig had tijdens jouw vakantie. En de huurbaas heeft toch vervangend onderdak geregeld? Gevolg: je vakantie is verpest, en naar je geld kun je fluiten. (Riffy Bol, algemeen redacteur) Vice: ‘I Accidentally Uncovered a Nationwide Scam on Airbnb’ (Leestijd: 30 minuten)
Het failliet van het Europese landbouwbeleid De miljarden die Europa besteedt aan landbouwsubsidies belanden vooral bij een kleine groep grootgrondbezitters, die daarmee politieke macht vergaren en kleine concurrenten uitknijpen. Modern feodalisme, noemt The New York Times het. Een van de politici die hun macht onlenen aan de Europese landbouwsubsisidies is Viktor Orbán, de anti-democratische premier van Hongarije. Op basis van meticuleus verkregen data én het persoonlijke verhaal van József Ángyán, de voormalig ondersecretaris voor plattelandsontwikkeling in Hongarije, vertelt de krant dit ongelooflijke verhaal van corruptie en wanbeleid. Ik hoop dat ambtenaren en politici in Brussel meelezen. (Jelmer Mommers, correspondent Klimaat en Energie) The New York Times: ‘The Money Farmers: How Oligarchs and Populists Milk the E.U. for Millions’ (Leestijd: 25 minuten)
Hoe dit modebedrijf zijn duurzame imago verspeelt Reformation is een hip, Amerikaans kledingbedrijf dat geroemd wordt om zijn duurzame en eerlijke productiemethoden. De kleren die het verkoopt zijn modieus en worden niet door de minste mensen gedragen: Rihanna, Karlie Kloss en Taylor Swift. Maar naarmate het Amerikaanse bedrijf harder groeit, rijst ook de vraag in hoeverre het groene imago nog wel terecht is, zo laat schrijfster Jia Tolentino in dit artikel zien. Het productiemodel van het bedrijf – net als bij Zara gericht op snelheid – valt moeilijk te rijmen met duurzaamheid. Is die vluchtigheid van mode niet juist het probleem? (Emy Demkes, correspondent Kleding) The New Yorker: ‘Virtue and Vanity at Reformation’ (Leestijd: 10 minuten)
Deze ‘digital nomads’ zitten niet met een laptop op het strand, maar struinen de uitverkoop af Ze worden ‘Amazon nomads’ genoemd, de mannen en vrouwen die in campertjes Amerika doorkruisen om overal de uitverkooprekken bij Walmart, Toys-R-Us, Target of het lokale warenhuis af te struinen. Ze zijn op zoek naar producten die online moeilijk verkrijgbaar zijn, maar waar wel vraag naar is, om die vervolgens tegen een hogere prijs via Amazon te verkopen – van niet meer geproduceerde schoonmaakmiddelen tot Star Wars-Lego. De nomaden brengen hun dagen door op de weg, op parkeerplaatsen of achter een winkelwagentje. Op zoek naar de heilige graal - dat ene potje nagellak uit 2003 dat inmiddels honderden dollars opbrengt. (Hans Pieter van Stein Callenfels, eindredacteur) The Verge: ‘Road-tripping with the Amazon nomads’ (Leestijd: 15 minuten)


P.S.: Ben je gewend om normaal gesproken op vrijdagavond via deze weekendtips ook het beste van De Correspondent te vinden? Voortaan verzamelen we die in een ander artikel, dat op zondagochtend verschijnt. Op vrijdagavond selecteren we alleen nog het beste uit andere media.