Het beste uit andere media

Zo draaien navigatie-apps het verkeer in de soep Honderden miljoenen mensen gebruiken een navigatie-app in de auto. Niet alleen om de weg te vinden, maar ook voor de kortste of snelste route als het druk is. Dat lijkt allemaal heel mooi: wie wil er nu niet zo snel mogelijk van A naar B komen? De navigatie-apps hebben echter ook een flinke schaduwzijde, betoogt verkeerskundige Jane Macfarlane in dit stuk van IEEE Spectrum. Wat logisch is voor één reiziger, is niet per se logisch voor het collectief. Auto’s worden massaal door woonwijken gestuurd als de verkeersaders vollopen. Wegen die op de kaart toegankelijk lijken, blijken in de praktijk vol te zitten met allerlei obstakels. (Dimitri Tokmetzis, correspondent Extremisme) IEEE Spectrum: ‘Your Navigation App Is Making Traffic Unmanageable’ (Leestijd: 15 minuten)
Is er nog iets groters dan oneindig? Eén ding vind ik nog leuker dan aan teksten sleutelen van alle nerds (in de positieve zin van het woord!) hier op de redactie. En dat is luisteren naar nerdy podcasts. Een aanrader is Onbehaarde Apen van NRC, meestal met redacteuren Lucas Brouwers (medisch bioloog), Gemma Venhuizen (fysisch geograaf) en Hendrik Spiering (historicus). De vraag waar de journalisten zich ditmaal over buigen spreekt tot de verbeelding: wat ligt er voorbij oneindig? Het leuke is dat ze de begrippen ‘ontelbaar’ en ‘oneindig’ heel concreet maken (Hoeveel zandkorrels zijn er op aarde? Hoeveel deeltjes zijn er in het heelal?) maar tegelijkertijd niet bang zijn om met wiskundige formules te schermen. (Anna Vossers, eindredacteur) Onbehaarde Apen: ‘Wat ligt er voorbij oneindig?’ (Luistertijd: 60 minuten)
Edward Snowden, de klokkenluider met de gouden pen In 2013 werd de Amerikaanse inlichtingenmedewerker Edward Snowden ’s werelds bekendste klokkenluider. De vriendelijke, introverte dertiger met het stemgeluid van Kermit de Kikker bewijst met zijn autobiografie ‘Permanent Record’ niet alleen over technische en morele vaardigheden, maar ook over literaire kwaliteiten te beschikken. The New York Review of Books bespreekt Snowdens boek met boeiende referenties en vergelijkt Snowdens optimisme over anoniem op internet surfen (escapisme en fouten mogen maken) met het afkeurende standpunt van een jongere generatie (cyberpesten en trollenlegers). (Riffy Bol, algemeen redacteur) The New York Review of Books: ‘Snowden in the Labyrinth’ (Leestijd: 30 minuten)
Zo heeft het internet ons denken veranderd Jia Tolentino, redacteur van het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker, is de prinses van de paradox. Ze schrijft als een intellectueel, maar deed ook mee aan een realityprogramma over liefde. Ook haar fascinaties gaan voornamelijk uit naar ogenschijnlijke tegenstrijdigheden. Haar favoriete onderwerp: hoe de online wereld de offline wereld verandert. Zo merkt ze dat sociale media ervoor hebben gezorgd dat gebruikers het gevoel hebben altijd te moeten presteren. Alleen is er geen moment meer om, zoals een traditionele performer, van het podium af te stappen en zich terug te trekken in de coulissen. (Lena Bril, engagementredacteur) The Ezra Klein Show: ‘Jia Tolentino on what happens when life is an endless performance’ (Luistertijd: 1 uur en 45 minuten)
De veelzijdige betekenis van het Engelse woord ‘ass’ Toen de Finse komiek Ismo naar de Verenigde Staten verhuisde, had hij de grootste moeite met het Engelse woord ‘ass’. Aanleiding voor een onderzoek, dachten ze bij het datajournalistieke platform The Pudding. Wat begint met een taalgrap, ontaardt al snel in een linguïstische reis langs de rijke – en soms aanstootgevende – geschiedenis van ‘slang’: informele spreektaal met woorden als ‘ass’, ‘fuck’ en ‘shit’. (Reinier Tromp, dataredacteur) The Pudding: ‘Is "Ass" the Most Complicated Word in English?’ (Lees- en kijktijd: 10 minuten)

Het beste van De Correspondent

Een tekening van illustrator Roel van Eekelen met heldere kleuren van een zee vol rode reddingbootjes met gele balletjes erin. In een zwarte lucht halen sterretjes-poppetjes hun schouders op terwijl ze een cirkel vormen als op de Europese vlag. De maan trekt een nors gezicht. Tien vragen, tien minuten: is er wel een Europees migratiebeleid? Ik schrijf al jaren over het EU-migratiebeleid. Een collega vroeg me: wat is dat dan? Een poging tot een antwoord in tien vragen en zeven infographics. Lees de explainer van Maite Vermeulen hier terug Voor Jesse (14) is radicaal de enige optie. Dus voert ze met Extinction Rebellion actie voor het klimaat De 16-jarige Zweedse Greta Thunberg is het gezicht van de klimaatopstand. Maar er zijn meer tieners die strijden voor het klimaat, die minder bekend zijn. Ik sprak met de Amsterdamse Jesse van Schaik (14), die de planeet wil redden en het liefst radicaal actievoert om dat te doen. Daarom heeft ze zich bij Extinction Rebellion aangesloten, de groep die maandag het Amsterdamse verkeer ontregelde. Lees het interview van Clarice Gargard hier terug Als het om illegale migranten gaat, hebben deze grote Europese steden maling aan de regering Veel Europese landen proberen het migranten zo moeilijk mogelijk te maken: geen verblijfsvergunning, geen gezondheidszorg, geen toeslagen. Tegelijkertijd zien steden als Milaan, Rotterdam en Hamburg de groep illegalen alleen maar groeien en bieden ze hulp – ook al gaan ze daarmee dwars tegen regeringsbeleid in. ‘Als stad hebben we geen keuze: deze mensen zijn er. We kunnen ze moeilijk negeren.’ Lees de reportage van Daniel Howden hier terug Kunstmatige intelligentie is menselijker dan het lijkt. Wie zitten erachter? Als we de hype mogen geloven, gaat kunstmatige intelligentie onze tumoren vinden, onze auto’s besturen, onze oorlogen voeren. Tijd om de mensen erachter te leren kennen. Lees de analyse van Sanne Blauw hier terug Gebed van een twijfelaar Ik worstel met mijn geloof. Christenen willen daarom voor mij bidden. Moslims adviseren me juist om zelf te bidden, mezelf aan God te onderwerpen. En gek genoeg symboliseert het gebed mijn worsteling met deze twijfel. Lees het essay van Hizir Cengiz hier terug