Beste,

Ik was deze week onder meer in Tilburg, om te kijken naar de van Willem II. Enkele tientallen kinderen hadden zich aangemeld om te worden bekeken door de coaches van de club, in de hoop dat ze eruit worden gepikt om meer training van Willem II te krijgen.

Spelers die in de jeugdopleiding van Willem II willen spelen, krijgen instructies over de volgende oefening.
Bij de Open Talentendag van Willem II.

In de miezerregen verplaatste ik me in de trainers/beoordelaars, die na afloop hun beoordelingen moesten maken, en besefte ik hoe moeilijk het is om te selecteren. Willem II zo veel mogelijk spelers goede training aanbieden, maar niet iedereen kan dat krijgen. En dus moet je keuzes maken - moeilijke keuzes.

Alle spelers op de velden hadden talent, dat was duidelijk. Sommigen hadden meer talent dan anderen, dat was zeker. Maar wie was ‘meer’ en wie was ‘minder’? Dat leek me nagenoeg onmogelijk om te bepalen, maar bepalen moesten de Willem II-trainers.

Later meer hierover.

Cruijff leeft in Salisbury

Verder heb ik nog wat ongebruikt materiaal van mijn gesprekken met Debbie Sayers – de voetbalmoeder die haar eigen club begon, zie – op een rij gezet. Dat komt dinsdag online.

Het nieuwe shirt van Salisbury Rovers. (Foto: Debbie Sayers)

In onze gesprekken kwam Sayers meer dan eens op Johan Cruijff terecht. Cruijffs op jeugdvoetbal, bijvoorbeeld dat het wat ongestructureerder en minder serieus kan, sluit nauw aan op haar visie. Het is dus geen toeval dat Salisbury Rovers’ nieuwe shirt oranje is, en dat Sayers’ zoon nummer 14 draagt.

Lees-, kijk-, en luistertips

  1. Steve Morison, nee, die kende ik ook niet. Ik mis wel eens een potje van zijn club Shrewsbury Town. Maar met Tifo Football over tactiek, psychologie en coaching is geweldig. Dank aan Erik Elias voor de tip.
  2. Simon Kuper over Ed Smith, de man die bepaalt wie er namens Engeland op het cricketveld mag verschijnen.
  3. Ted Knutson, baas van data-analysebureau StatsBomb, deelde op Twitter een paar bloemlezingen van de beste (openbare) data-analyses over voetbal. Inclusief werk van Sander IJtsma.
  4. Dit van VI met Sjors Ultee – trainer van Fortuna Sittard, ik schreef over hem en met hem – is de moeite (en sommige passages zijn erg grappig).
  5. J.R. Moehringer, journalist, romanschrijver en ghostwriter van Andre Agassi’s fantastische autobiografie Open, topbasketballer Kevin Durant voor de Wall Street Journal Magazine. Een vriendelijke abonnee stuurde me het stuk toe, ik raad iedereen aan hard zijn best te doen om het stuk op een of andere manier te lezen te krijgen.
  6. Twee-vier! Duitse voetbalvolgers hebben reden tot introspectie. Tobias Escher de situatie bij 11 Freunde, Constantin Eckner op
  7. Pieter ‘Black’ van Voetbal International geeft videocolleges tactiek op ‘Black Friday’.
  8. De – de Engelse voetbaljournalist van de New York Times – is zeer de moeite.
  9. - schrijfster van To Kill A Mockingbird - was een American Football-fanaat. De Wall Street Journal dook in de archieven en vond van haar over de legendarische coach Bear Bryant.
  10. Dit over de transfers van Bolton Wanderers op de laatste dag van de transferperiode – en de paniek en het amateurisme en de haast aldaar – is grappig.
  11. Twee spectaculaire spionageverhalen: hoe de een infiltrant hadden, en hoe de Cubanen een infiltrant hoog hadden.