Beste,

Vorige week bezocht ik de grootste wapenbeurs ter wereld: de . Deze vergaarbak van alles wat op militair gebied te koop is, vindt iedere twee jaar plaats in Londen.

Ik was hier om te zien hoe oorlog verkocht wordt door wapenfabrikanten, om te horen wat volgens hen de grootste bedreigingen zijn en hoe legers daarop kunnen reageren. Volgende week volgt mijn verslag, maar in deze nieuwsbrief licht ik graag een onderwerp uit dat nu vol in het nieuws is: drone-aanvallen.

Aanval op Saoedische olieraffinaderij 

Afgelopen zaterdag werd de grootste olieraffinaderij van Saoedi-Arabië aangevallen, vermoedelijk met drones – al stellen de Amerikaanse inlichtingendiensten dat er ook kruisraketten Hierdoor kwam de helft van de olieproductie stil te liggen en steeg de prijs van een vat ruwe olie met

De aanval is opgeëist door Jemenitische Zij voeren sinds 2015 een oorlog tegen de Jemenitische regering, die wordt gesteund door een coalitie van staten, met Saoedi-Arabië als leider. Eerder riepen de Houthi’s 2019 uit tot ‘het jaar van de drone’.

Een Saoedische woordvoerder stelt echter dat de aanval vermoedelijk uit Irak of Iran afkomstig is, maar benadrukt dat het onderzoek naar de exacte locatie Drone-aanvallen uit Irak kwamen sinds 2018 al twee keer eerder voor, schrijft Na de aanval stuurden de Saoedi’s direct een radarvliegtuig naar de grens met Irak en Iran om eventuele nieuwe aanvallen te

Volgens de Amerikanen kwam de aanval uit het noorden of noordwesten, uit de richting van Irak en Iran dus. Zij vermoeden dat de Iraniërs achter de Iran ontkent iedere betrokkenheid. Teheran noemt de beschuldiging

Drones, drones, drones

Terug naar de wapenbeurs. Daar domineerden de drones. Drones om vijanden te begluren, drones om vijanden aan te vallen, ‘loitering’ drones die zelfstandig een doelwit kiezen en aanvallen, onderwaterdrones, drones om branden te blussen en drones die andere drones kunnen uitschakelen.

Niet verwonderlijk was dat er ook veel aandacht was voor de bescherming tegen drone-aanvallen, met speciale aandacht voor olieraffinaderijen, boorplatformen en kerncentrales. Er was zelfs een maquette van een kerncentrale die werd beschermd door een netwerk van satellieten, vliegtuigen, drones, luchtafweersystemen, schepen, luchtdoelraketten en radars. Drone-aanvallen werden afgeslagen door de drones neer te schieten, de controle over te nemen of de communicatie te verstoren.

Recente aanslagen met drones werden handig vermarkt door de bedrijven. Zo toonde een beelden van een in het zuiden van Jemen, die vorige maand plaatsvond. De beelden werden afgewisseld met die van een Het zou me niets verbazen als ze bij de volgende wapenbeurs de aanval op de Saoedische olieraffinaderij laten zien.

Een man die ik sprak had speciale drone-pistolen gemaakt die gericht de communicatie van commerciële drones kunnen uitschakelen. Handig als terroristen een aanval willen uitvoeren op het publiek tijdens een voetbalwedstrijd, zei hij. Er was zelfs een roofvogel die getraind was om drones aan te vallen.

Waarom is de drone-aanval in Saoedi-Arabië niet gestopt?

Aangezien er zoveel manieren zijn om drones onschadelijk te maken, vroeg ik me af: waarom is de aanval in Saoedi-Arabië niet tegengehouden? Het koninkrijk heeft het op drie na hoogste defensiebudget ter wereld en besteedde vorig jaar aan veelal hypermodern wapentuig. 

Het beschikt over zes peperdure Patriot-luchtafweersystemen, talloze drones om het luchtruim te controleren en aanvallen af te slaan, geavanceerde luchtdoelraketten en hoogstaande radarsystemen. Sinds juli zijn er weer in het land, die hoogstwaarschijnlijk nauw samenwerken met de Saoedi’s. Je zou verwachten dat ook zij het luchtruim goed in de gaten houden.

Op Twitter doen dan ook de wildste verhalen de ronde. Zo zou de aanval met zijn uitgevoerd. Deze autonome drones zoeken zelfstandig naar een doelwit en vallen dan als een soort kamikaze-piloot aan, en kunnen dankzij hypermoderne technologie defensiesystemen omzeilen. Op een dat gemaakt zou zijn door een vogeljager in Koeweit hoor je iets overvliegen wat klinkt als een raket. Door laag te vliegen is de raket mogelijk niet opgepikt door radarsystemen. In de woestijn zou een neergestorte gevonden zijn (als de beelden echt zijn).

Een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris stelde dinsdag dat er sprake was van een serie aanvallen, waarbij een zwerm van kleinere drones eerst de Saoedische defensiesystemen verstoorde, waarna kruisraketten insloegen. De luchtverdediging zou de aanval niet hebben onderschept omdat ze naar het zuiden was gericht, om aanvallen vanuit Jemen te

Lachende mannen

Tijdens een top in Turkije deze week liet de Russische president Poetin weten dat hij wel wist waarom de aanval niet kon worden voorkomen: het luchtafweergeschut van de Saoedi’s had gefaald. Beter kochten ze Russische producten, zei hij met een onderkoelde glimlach. De Iraanse president Rohani Naast hem zat een glimlachende Turkse president Erdogan.

De producent van het Patriot-luchtafweersysteem, het Amerikaanse zal er niet om kunnen lachen. Want inderdaad: waarom functioneerde het peperdure systeem niet? 

De meeste andere fabrikanten op de beurs hebben vermoedelijk weinig moeite met de aanval. Drones hebben hun militaire nut wederom bewezen, en het belang van goede bescherming tegen luchtaanvallen is nog eens onderstreept. Voor wapenfabrikanten geldt vooral: hoe meer spanning, hoe meer handel.

Tot de volgende keer!

Lennart

P.S. Dinsdag stemt de Eerste Kamer over een wet die inhoudt dat oorlogsjournalisten vooraf toestemming moeten vragen aan het ministerie van Justitie om af te kunnen reizen naar terroristengebied. In deze leg ik uit waarom ik dat niet ga doen.