Elk jaar leggen we aan jou en onze 62.000 andere leden voor de manier waarop we het ledengeld besteden en geven we inzicht in de financiële gezondheid van De Correspondent. Zo hopen we jullie een goed beeld te geven van hoe onze journalistiek tot stand komt en hoe De Correspondent zich ontwikkelt.

Het financieel jaarverslag is gebaseerd op het voorafgaande boekjaar. In dit geval dus het jaar 2018. De omzet in 2018 was 4 miljoen euro. Het resultaat was 14.000 euro. Deze bescheiden winst

Van de omzet komt 98,5 procent van onze lezers. Daar zijn we ontzettend blij mee en trots op, want we willen ons bestaansrecht aan lezers te danken hebben. De Correspondent is om die reden bewust advertentievrij. Daardoor hoeven we alleen aan jouw belang te denken, en niet aan dat van adverteerders.

Dat merk je bijvoorbeeld aan hoe privacyvriendelijk onze site is. We vragen – je bent immers geen deel van een ‘doelgroep’ voor adverteerders – én er kijken geen trackers van advertentiebedrijven mee naar je surfgedrag.

Waar onze uitgaven heen gaan

Hieronder zie je een verantwoording van onze uitgaven in procenten. In totaal besteedden we 63,3 procent van onze uitgaven rechtstreeks aan onze journalistiek.

De medewerkers die we in dit jaarverslag noemen zijn medewerkers die op dit moment voor De Correspondent werken (dit is dus niet het personeelsbestand van 2018), zodat je een goed beeld hebt van hoe het team er nu uitziet. Als medewerkers in 2018 nog niet bij ons werkten, is hun salaris weliswaar niet opgenomen in de post, maar noemen we ze wel in de huidige toelichting.

Salarissen voor vaste redactionele werknemers en honoraria voor schrijvende freelancers: 43 procent

Bijna de helft van onze uitgaven gaat naar de salarissen van en redacteuren.

Hoofdredacteuren Rosan Smits en Sterre Sprengers begeleiden de correspondenten en zetten samen met oprichter Rob Wijnberg de redactionele koers uit. Eindredacteuren Anna Vossers, Hans Pieter van Stein Callenfels en Marnix de Bruyne tillen onder leiding van Johannes Visser de verhalen naar een hoger niveau. Redactiechef Maaike Goslinga leidt alles in goede banen en redactie-assistent Edivania Lopes Duarte verzorgt de redactionele planning en administratie.

Gespreksredacteur Gwen Martèl nodigt interessante experts en bronnen uit om deel te nemen aan discussies. Redacteur Riffy Bol assisteert correspondenten bij hun onderzoek en brengt de expertise van leden in kaart. Daarnaast zorgen correctoren Annelieke Tillema, Linde Pauëlsen, Stéphanie Heeren en Eva Disselhoff ervoor dat er zo min mogelijk fouten in onze journalistieke producties staan.

De technische ontwikkeling van ons platform: 12,2 procent

Bij De Correspondent geloven we dat developers net zo belangrijk zijn voor het vertellen van verhalen als journalisten. Zij ontwikkelen immers de technologie waarmee en het podium waarop we onze verhalen vertellen. Ook ontwikkelen ze nieuwe manieren waarop je als lid je kennis kunt delen met onze correspondenten.

De site is nooit af. Met ons development-team blijven we functies ontwikkelen die onze journalistiek verrijken. We gaven in 2018 minder geld aan development uit, omdat kleiner was dan in 2017. Inmiddels hebben we het team weer versterkt.

Salarissen voor vaste beeldredacteuren en vormgevers en honoraria voor fotografen en illustratoren: 8,1 procent

Bij De Correspondent vervult beeld een belangrijke rol in de verhalen die we publiceren. Foto’s, infographics en illustraties maken onze journalistiek gelaagder, sprekender en prangender. Ook bieden we zo een podium aan steeds weer nieuwe getalenteerde beeldmakers, die onze losse verhalen en series van uniek eigen werk voorzien.

Omdat onze beeldredactie altijd op zoek is naar vernieuwende beeldmakers, organiseert zij

In deze post zitten ook de salarissen van de mensen die het beeld selecteren en gereedmaken voor het platform – beeldredacteuren Isabelle van Hemert en Lise Straatsma –, en die van de redactioneel vormgevers – Afonso Gonsalves en Luka van Diepen – en van chef beeldredactie Yara van der Velden.

NB: Volgend jaar zie je de beeldredactie niet meer terug in het jaarverslag, want we noemen die sinds de komst van audioredacteur Jacco Prantl in 2019 de creatieve redactie.

Daarnaast zie je onze nieuwe dataredactie nog niet terug in dit jaarverslag van 2018, omdat we die in 2019 hebben opgericht. Redacteuren Dimitri Tokmetzis en Reinier Tromp, projectleider Milou Dirkx, front-end-developer Heleen Emanuel en vormgever Leon de Korte maken die prachtige en informatieve geanimeerde vertelvormen die je sinds kort op ons platform ziet.

Boekenuitgeverij: 12,7 procent

Sinds 2014 publiceren we boeken, op papier en digitaal. Ze komen tot stand op het platform en zijn een geliefd onderdeel geworden van onze journalistiek. gaan over de grote ontwikkelingen van onze tijd, zijn diepgravend en toegankelijk.

In deze post vind je de kosten voor het redigeren en vormgeven van onze boeken terug, de kosten voor het drukken en het verzenden, de vertaalkosten en de royalty’s voor de auteurs, plus het salaris van onze uitgevers Milou Klein Lankhorst en Andreas Jonkers. Ook heeft de uitgeverij altijd één stagiair, die een marktconforme stagevergoeding krijgt.

Hr, juridisch advies en administratie: 7,1 procent

Officemanager Monique Caris is de steunpilaar van onze organisatie. Hr-medewerkers Niza Roqué en Susan Vyent zorgen ervoor dat De Correspondent organisatorisch goed draait en houden het welzijn van alle collega’s in de gaten.

Aan jullie – onze leden – wordt ook gedacht! Onze chef ledencommunicatie Saar Kramer beantwoordt samen met Yahya Ouzahir al jullie vragen en vertegenwoordigt jullie stem op de redactie.

Daarnaast maken we gebruik van de diensten van accountants, notarissen en juridisch adviseurs. Hun vergoedingen vind je ook terug in deze post.

Sociale media en campagnes: 4 procent

Redacteuren Malouk van der Velden en Lena Bril schrijven dagelijks onder leiding van ledendirecteur Daphne van der Kroft een nieuwsbrief waarin ze onze nieuwe verhalen samenvatten en aankondigen. Ook versturen ze een weekoverzicht en delen ze verhalen en inzichten op Facebook, Instagram en Twitter.

Redacteur Mayke Blok werkt samen met ledenanalist Daan Aerts aan projecten die meer mensen moeten overtuigen om net als jij lid te worden van De Correspondent.

Rente, bank- en transactiekosten: 1,4 procent

Onder deze post vallen rente, bank- en transactiekosten. Zo betalen we per transactie van ledengeld of een donatie een klein percentage servicekosten aan de betaalprovider. We bankieren bij Triodos Bank.

Huisvesting: 3,1 procent

Hier zitten de huur- en energiekosten in. Onze redactie huist aan het Amsterdamse Barentszplein, op een kwartiertje lopen van het Centraal Station.

Redactiekosten: 3,5 procent

Denk hierbij aan lunch en koffie, maar ook aan laptops, beeldschermen, treinkaartjes, autoritten, journalistieke reizen, boeken en cursussen.

Afschrijvingen: 4,9 procent

Van de Belastingdienst mag elk bedrijf jaarlijks een deel van de waarde van de inventaris afschrijven. Hieronder vallen bijvoorbeeld laptops, beeldschermen, het koffieapparaat en de redactie. En zoals een krant haar drukpersen jaarlijks deels mag afschrijven, kunnen wij waarde afschrijven van ons online platform.

Waar komen onze inkomsten vandaan?

Dit is de verdeling van de netto-omzet van De Correspondent in 2018:

Lidmaatschappen: 78,1 procent

Zoals je ziet: zonder jullie, onze leden, kan De Correspondent niet bestaan. We zijn nu met z’n tweeënzestigduizenden!

Boekenuitgeverij: 18,9 procent

Onze boekenuitgeverij blijft groeien. Niet in het aantal titels dat we per jaar uitgeven – dat houden we bewust rond de vier, zodat elk boek de aandacht krijgt dat het verdient – maar wel in verkoop. In 2018 verkochten we maar liefst 70.000 exemplaren.

In 2018 publiceerden we Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u van Sander Heijne, Het bestverkochte boek ooit (met deze titel) van Sanne Blauw, Amerikanen lopen niet van Arjen van Veelen en de bundel Dit was het nieuws niet, van alle correspondenten samen.

Ook verdienden we aan boeken die we eerder uitgaven, zoals de bestseller Je hebt wel iets te verbergen (Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis) en Gratis geld voor iedereen (Rutger Bregman). Van de laatste titel kwamen er ook inkomsten uit vertaalrechten: het boek – dat in het Engels de wereld over ging als Utopia for Realists – verscheen in 32 landen.

Donaties: 1,5 procent

Veel leden doneren een extra bedrag boven op hun lidmaatschapsgeld. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor! Nu klinkt 1,5 procent van de omzet misschien niet als veel, maar van dit bedrag kunnen we een fulltime correspondent betalen. Dat komt mede doordat donaties vrij zijn van btw. Donaties, hoe groot of klein ook, maken dus absoluut een verschil.

Spreekopdrachten: 0,7 procent

Af en toe geven medewerkers van De Correspondent lezingen op conferenties. De opdrachten waar een vergoeding tegenover stond, vind je in deze kleine post terug.

Subsidies: 0,7 procent

We kregen 20.000 euro subsidie van Stichting Democratie en Media om te experimenteren met podcasts. Inmiddels is dit subsidietraject afgerond. Op basis van de experimenten hebben we in 2019 audioredacteur Jacco Prantl aangenomen, zodat audio een

Hoe verhouden The Correspondent en De Correspondent zich tot elkaar?

Op 30 september gaat thecorrespondent.com live! Dat is de Engelstalige uitbreiding van De Correspondent. Dit is wat je over deze The Correspondent moet weten:

  1. Beide publicaties opereren vanuit dezelfde journalistieke missie.
  2. Alle Engelstalige verhalen zijn gratis beschikbaar voor leden van De Correspondent.
  3. We vertalen sommige Nederlandse artikelen en onderzoeksprojecten naar het Engels en publiceren deze op The Correspondent.
  4. Collega’s van beide publicaties delen structureel kennis en geleerde lessen met elkaar en werken samen aan verhalen.
  5. We delen een aantal medewerkers, zoals die van het management, development, hr en administratie.

Toch zie je The Correspondent niet terug in dit jaarverslag. Dat komt omdat De Correspondent en The Correspondent twee losse bedrijven zijn. Ten eerste om de werknemers en leden van De Correspondent te beschermen tegen het risico van een ambitieuze internationale uitbreiding. Ten tweede omdat het ideële fonds Luminate in The Correspondent investeert (en niet in De Correspondent).

Als medewerkers van De Correspondent structureel aan The Correspondent werken, factureren we die loonkosten bij The Correspondent. Zo weet jij als lid van De Correspondent zeker dat je ledengeld naar Nederlandstalige journalistiek gaat.

The Correspondent heeft op dit moment ruim 50.000 leden. Zij kunnen zelf bepalen hoeveel ze voor een lidmaatschap willen betalen. 45.888 van hen sloten zich aan Die campagne hebben we destijds bekostigd met een donatie van Craig Newmark Philanthropies en investeringen van twee fondsen die onafhankelijke media mogelijk willen maken: Stichting Democratie en Media en Luminate.

Fun fact: 15.000 leden van De Correspondent zijn óók lid van The Correspondent.

Wil je weten hoe The Correspondent het ledengeld wil gaan uitgeven? Lees dan de plannen die managing editor Eliza Anyangwe en CEO Ernst-Jan Pfauth afgelopen juni deelden

Vragen?

Bij De Correspondent zijn we, met inachtneming van ons eigen privacybeleid (sommige financiële informatie is privacygevoelig), graag zo transparant mogelijk over onze bedrijfsvoering. Die maken jullie immers mogelijk.

Heb je naar aanleiding van dit jaarverslag nog vragen, stel ze dan vooral! We zullen per vraag bekijken of en hoe we die het beste kunnen beantwoorden, en of we de vraag een vaste plek in een volgend jaarverslag kunnen geven.

Een wens die we zelf hebben, is dat we binnenkort transparanter zijn over de bedrijfsvoering van De Correspondent. Nu het bedrijf zes jaar oud is – en we de fase van start-up steeds meer ontgroeien – zijn we de organisatie, het bestuur en het toezicht aan het professionaliseren. Daar hoor je snel meer over.

Tot slot: nogmaals heel veel dank voor jullie steun en vertrouwen. We vinden het een eer om samen met jullie een steeds groter wordende beweging voor diepgravende journalistiek te vormen.

Dit was jaar zes van De Correspondent De Correspondent bestaat zes jaar. In dit jaarverslag vertellen we je over onze mooiste journalistiek, beste gesprekken met leden, missers en successen, nieuwe collega’s, boeken en meer. Al deze journalistiek maakte jij als lid van De Correspondent mogelijk! Lees hier het journalistieke jaarverslag