Honderden documentaires om te kijken in isolatie In de strijd tegen quarantainemoeheid maakt het grootste documentairefestival ter wereld, IDFA, gratis meer dan 300 films online beschikbaar. Zelf vind ik ‘Dirty Wars’ van Richard Rowley uit 2013 nog steeds erg goed. Een angstaanjagende, onthullende reis door de uitgestrekte, wetteloze wereld van geheime operaties, aldus de makers. IDFA heeft ook een speciale selectie samengesteld voor kinderen. (Lennart Hofman, correspondent Verborgen oorlogen) IDFA: ‘Watch films for free’ (Kijktijd: variabel)
Achteraf bezien was de VS zeer matig voorbereid op de coronapandemie In 2018 bekeek wetenschapsjournalist Ed Yong of de Verenigde Staten waren voorbereid op een pandemie. Wat Yong zag, baarde hem zorgen: ‘[De VS] heeft een toegewijd surveillanceweb, antivirale geneesmiddelen en een infrastructuur om griepmedicijnen te maken en distribueren. Maar voor het meerendeel van de opkomende infectieziekten is dit alles ongeschikt.’ Een interessant verhaal als je wil terugblikken op een tijd waarin we nog niet wisten wat eraan zat te komen, en benieuwd bent hoe een land zich voorbereidt op zoiets als het coronavirus. (Nabeelah Shabbir, gespreksredacteur The Correspondent) The Atlantic: ‘The Next Plague Is Coming. Is America Ready?’ (Leestijd: 45 minuten, luistertijd: 1 uur)
Megastallen lopen een veel groter risico op brand (en toch blijven we ze bouwen) Sinds 2012 zijn een miljoen dieren levend verbrand of gestikt in Nederlandse megastallen. Platform Investico deed een halfjaar onderzoek naar deze agrarische horror en trof allerlei schokkende zaken aan. Landbouworganisaties die de statistieken ontkennen; dierenartsen die met gevaar voor eigen leven vuurhaarden in rennen; boeren die kampen met traumatische stoornissen; veiligheidsregels die niet worden gehandhaafd of nageleefd; dieren die een brand overleven en alsnog worden afgemaakt. ‘Soms kan een koe er van de buitenkant normaal uitzien, maar als je dan in de luchtpijp knijpt verknispert die als verbrand papier.’ (Riffy Bol, algemeen redacteur) De Groene Amsterdammer: ‘Een miljoen beesten voor niets gestorven’ (Leestijd: 30 minuten)
Gratis verzenden bestaat niet (al beweren sommige webshops van wel) Grote online retailers als Amazon en Zalando begonnen jaren geleden met het gratis verzenden (en vaak ook nog retourneren) van producten. Dit werd mogelijk gemaakt door investeerders die grote hoeveelheden geld pompten in deze bedrijven, waardoor ze zich niet druk hoefden te maken om het maken van winst, maar zich puur konden focussen op het vergroten van hun marktaandeel. Inmiddels zijn we zo verwend door en gewend geraakt aan deze service, dat we amper meer bereid zijn om iets van verzendkosten te betalen. Voor kleine bedrijfjes en ondernemers, die bijvoorbeeld verkopen via Etsy, is dit funest. (Emy Demkes, correspondent Kleding) The Atlantic: ‘Stop Believing in Free Shipping’ (Leestijd: 10 minuten)
Over het ongemak als de wereldgeschiedenis voor je neus verandert Dit moment doet me door de onderlinge verbondenheid en de ernst van de situatie denken aan 9/11. (En ja, er zijn ook veel verschillen.) Alexander Osang was destijds voor Der Spiegel correspondent in New York. In 2006 schreef hij een stuk waarin hij terugkeek op die dag en de mensen die hij ontmoette terwijl hij verslag probeerde te doen van de aanslag. Fraaie observaties in een fraaie, soms gortdroge stijl vol zelfspot – dat werkt wel voor mij. Tot de stofwolken van de tweede WTC-toren naar beneden kwamen geraasd voelde hij de sensatie van het aanwezig zijn, op de voorste rij, terwijl geschiedenis werd geschreven. Enkele ogenblikken later dacht hij er alweer anders over. ‘I wasn’t a witness to a momentous event in world history. I was an insect, a bug. And that didn’t appeal to me at all.’ (Michiel de Hoog, correspondent Sport) Der Spiegel: ‘Shadows from the Past’ (Leestijd: 35 minuten)