De Rudi & Freddie Show
Maak kennis met Vaclav Smil, een van de interessantste denkers over klimaatverandering
SoundCloud
Opname en montage: Romanee Rodriguez

Luisteraars! Dit keer een podcast over Dat is een man die deurstoppen van boeken schrijft met gortdroge feiten over energie. Het is eigenlijk onleesbaar, maar daar moet je even doorheen lezen, want het is akelig interessant wat deze Smil te melden heeft.

Nou hebben Rutger en ik (Jesse) niet goed opgelet bij natuurkunde, scheikunde en biologie. Maar er ging een wereld voor mij open toen ik besefte dat alles wat we zien energie is: een gigantisch containerschip dat over de zeeën beweegt, een plak staal, gebrouwen van een mengsel van ijzererts, steenkool en kalksteen, een kipje dat zaadjes omzet in veertjes. Voor al die processen is energie nodig, en al die energie komt ergens vandaan.

Daar gaat het werk van Smil dus over: hij bekijkt de opmars der beschaving door de ogen van de energie die we gebruiken. Hij omschrijft hoe we van hout en poep overgingen op kolen, overgingen op olie, overgingen op aardgas en nu de transitie moeten maken naar hernieuwbare energie. En waarom dat zo vreselijk moeilijk zal blijken.