Beste,

De komende tijd worden mijn nieuwsbrieven korter, en soms is er een week geen nieuwsbrief, omdat ik met dingen bezig ben die meer tijd en aandacht kosten. Daarvoor lees ik veel en voer ik veel gesprekken, bij de KNVB, bij clubs, met onderzoekers, ‘face-to-face’ en via Skype.

Een van de beste dingen van de KNVB zijn de wc’s.

Sowieso is er komende week geen nieuwsbrief, want ik ben een paar dagen met vakantie. Iemand nog onmisbare tips voor Berlijn (met kinderen)? Ik hoor het graag.

Lees- en luistertips

  1. Ronald Koeman maakte een terloopse opmerking over Frenkie de Jongs slaapgebrek als hij late wedstrijden met Barcelona speelt, en de volgende dag relatief vroeg bij het Nederlands elftal moet zijn. Daarover ontstond na een van journalist Marijn de Vries een hele discussie. Zou Koeman er echt zo over denken? Een vervolgvraag zou leuk zijn. Hoe dan ook: dat slaap belangrijk is, is inmiddels een cliché. Toch vond ik over slaaptekort bij NBA-spelers informatief. Het sublieme blad Sportgericht al eerder over het belang van slaap. En Jeremiah St. Juste dit allemaal allang, trouwens.
  2. FC Bayern München: groot geworden door zwart te werken. Historicus Hans Woller wilde een boek schrijven over Gerd ‘Der Bomber’ Müller, maar het werd een boek over de dubieuze geschiedenis van Müllers club, Bayern dus. De Münchner Merkur hem (in het Duits).
  3. Journalist Daniel Taylor van The Guardian – Manchester United-specialist – stapte over naar The Athletic en daar over Uniteds (veel bekritiseerde) scouting.
  4. De op de tweet van basketbalmanager Daryl Morey – – over Hongkong blijven komen. Hoe korter de uiting, hoe langer de duiding. Beste voorbeeld: de stortvloed aan interpretaties van LeBron James’ korte, onsamenhangende op Moreys tweet. (James zichzelf later op Twitter nader.) De New York Times doet er Eerder vroeg ik me af wat het effect van de kwestie op Moreys reputatie en ‘legacy’ zal zijn. Wikipedia heeft de kwestie nu in zijn lemma gegeven. Benieuwd of dat rond de jaarwisseling nog steeds zo is.
  5. Econoom en allesweter Tyler Cowen had trouwens voor James, Morey en vele anderen: als een kwestie zo complex is als deze, dan is ‘je kop houden’ doorgaans verstandig. Als je dan toch iets wilt zeggen over politiek, doe het dan over onderwerpen waar jouw mening geloofwaardig is. En besef – zelfs dan – dat je vermoedelijk
  6. Regelmatig kwam in de Amerikaanse pers de frase Republicans buy sneakers, too voorbij – ‘Republikeinen kopen óók sportschoenen’. Michael Jordan zou dit ooit hebben gezegd, als verklaring voor zijn weigering zich uit te spreken in politieke (progressieve) onderwerpen. Slate zette de etymologie van het citaat in een stuk dat je ook wat leert over hoe lastig het is voor sporters om zich uit te spreken over politiek.
  7. Spelers van het Turkse nationale elftal brachten na het scoren van doelpunten een militaire groet – in verband met de Turkse oorlog in Syrië. Maar niet allemaal: doelpuntmaker Kaan Ayhan (maandag tegen Frankrijk) deed niet mee. Der Spiegel over de druk op Turkse spelers (en buitenlandse speler in Turkije) om mee te doen, en over de groet in het
  8. Freakonomics over Binnenkort komt er een pod van Freakonomics online waarin het ook gaat over Liverpools gebruik van data-analyse.
  9. Collega Tamar Stelling had over Boyan Slats machine om de oceanen van plastic te ontdoen. Lees het, en je weet ook wat neuston is.