Beste,

Ik was met vakantie in Berlijn en omdat mijn werk niet voelt als werk heb ik toch een beetje gewerkt in Berlijn. Ik dronk een Guinness met sportwetenschapper en gymleraar en een Apfelschorle met voetbalschrijver

Journalist Christoph Biermann poseert met zijn boek ‘Football Hackers’ in een café in Berlijn-Mitte.
Christoph Biermann met zijn boek ‘Football Hackers’

Christoph is met iets bijzonders bezig: hij is dit seizoen ‘embedded’ bij 1. FC Union Berlin, dé van Duitsland, die afgelopen seizoen voor het eerst naar de Bundesliga. Wedstrijdbesprekingen, trainingen, busreizen, alles maakt hij van dichtbij mee in het eerste Bundesliga-seizoen van de club. Niet lang na het seizoen volgt het boek.

Overigens: Christophs boek Football Hackers is een perfecte inleiding in de wereld van de data-analyse in het voetbal. Binnenkort schrijf ik er een korte aanbeveling over. Verder beveel ik Berlijn aan: wát een stad, met name per fiets.

Gedragsverandering: kan dat wel?

Shane Parrish van The Knowledge Project sprak met Een van de inzichten (vanaf 13:15) die Kahneman geeft, is dat het veranderen van gedrag ontzettend moeilijk is. Je eigen gedrag, en dat van anderen. Voor coaches is dat een goed thema om over na te denken: wat is haalbaar, en waar besteed ik wel en geen tijd aan?

YouTube
Shane Parrish spreekt Daniel Kahneman

Dat is ook een vraag die je je als geliefde kunt stellen. In een relatie/huwelijk is het dus misschien beter om niet te denken dat je je partner kunt veranderen. ‘Als getrouwde mensen elkaars gedrag proberen te veranderen,’ zegt Kahneman, ‘zijn ze niet op weg naar een goed huwelijk.’ Anders gezegd: pogingen daartoe zijn vrijwel zinloos en leiden tot ergernis.

(Zoals Bulda de Trol al in Frozen: ‘We’re not sayin’ you can change him, ‘Cause people don’t really change. We’re only saying that love’s a force/ that’s powerful and strange.’)

YouTube
Kahnemans TED Talk

Zijn TED Talk uit 2010 (zie boven) is ook de moeite; in 2011 goot Kahneman al zijn kennis over de systematische denkfouten die mensen maken in het boek Ons feilbare denken. De link met voetbal: Matthew Benham, de eigenaar van Brentford FC, deelt het uit aan alle werknemers van zijn club. Als je wilt winnen in het voetbal, moet je je bewust zijn van je feilbare beoordelingsvermogen, want voetbal is een constante zinsbegoocheling.

Die les zullen ze bij Brentford FC hebben geleerd uit van Marinus Dijkhuizen in 2015. Al na twee maanden ontsloeg de club Dijkhuizen. Het was een geval van goede procedure, foute uitkomst – een episode die Christoph Biermann overigens in Football Hackers beschrijft.

Lees-, kijk- en luistertips

  1. Een jaar of tien geleden stond er op YouTube een compilatie van alle doelpunten van Ronaldo in zijn seizoen bij Barcelona op Don’t You (Forget About Me) van Simple Minds. Ronaldo, bij Barcelona? Ja, de ‘originele’ Ronaldo, Ronaldo Luís Nazário de Lima. Die Ronaldo deed dingen die tegenwoordig niet meer kunnen – die de nieuwe, bekendere Ronaldo niet kan – vermoedelijk omdat de niveauverschillen tussen spelers kleiner zijn geworden. Jonathan Liew schreef dat Ronaldo recht doet. ‘Ronaldo leerde ons dat er geen plek was op een voetbalveld waar een verdediging beveiligd was tegen een ramp.’
  2. De Nederlandse datascout Nikos Overheul
  3. Ben Falk schrijft geweldig over basketbal. over de discussie over de ‘moeilijke tweepunter’ in het basketbal.
  4. Daniel Geey schrijft helder over de zakelijke kanten van voetbaltransfers. legt hij uit hoe spelers zelf hun transferrechten kunnen bezitten.
  5. 99 Percent Invisible had over de introductie van de (Dank aan Erik van der Spek voor de tip.)
  6. Apropos niks: dit is misschien wel het beste sportartikel dat ik ooit las. van de Houston Rockets.