De Rudi & Freddie Show
Deze Vlaamse filosoof gelooft dat we in de beste tijd ooit leven
SoundCloud
Opname en montage: Romanee Rodriguez

Als we het érgens over eens lijken te zijn – of we nu links of rechts, arm of rijk, hoog- of laagopgeleid zijn – dan is dat de wereld naar de knoppen gaat. Sommigen denken dat onze beschaving zal bezwijken onder een golf van ‘islamisering’, anderen vrezen dat de samenleving racistischer is dan ooit. Sommigen geloven dat ons ‘Avondland’ kapotgaat aan moderne kunst en postmodern relativisme, anderen bezweren dat klimaatverandering de mensheid met uitsterven bedreigt.

Volgens de Vlaamse filosoof Maarten Boudry zitten al deze mensen ernaast. Stuk voor stuk geloven ze dat het bergaf gaat met de wereld, terwijl het in werkelijkheid juist beter gaat dan ooit.

Nu wil het geval dat ik (Rutger) eens iets vergelijkbaars heb betoogd, in mijn boek De geschiedenis van de vooruitgang (2013). (Mijn officiële functie is niet toevallig ‘correspondent Vooruitgang’.) Maar in de afgelopen zes jaar ben ik, eerlijk gezegd, gaan twijfelen aan dat evangelie. Niet toevallig Boudry me onlangs nog een ‘vooruitgangsafvallige’. (Eerste zin van die column: ‘Alles gaat vooruit in de wereld, behalve Rutger Bregman.’)

Hoog tijd, kortom, voor een stevig gesprek. Jesse en ik praten met Boudry over de islam en racisme, over klimaatverandering en activisme – en zijn het bij vlagen eens, bij vlagen oneens. Het resultaat is, hopelijk, een leerzame uitwisseling van gedachtes.

P.S.: Vergeet je niet te abonneren op van onze onvolprezen podcastmaker Romanee Rodriguez!