De rechtsstaten in Oost-Europa staan zwaar onder druk (en de EU kijkt toe) Het raakte nogal ondergesneeuwd door de coronapandemie, maar in Hongarije werd deze week de democratie min of meer afgeschaft. Premier Viktor Orbán heeft er in zijn land verregaande wetgeving doorheen geloodst die hem toestaat voor onbepaalde tijd de noodtoestand uit te roepen en ‘nepnieuws’ het zwijgen op te leggen met jarenlange celstraffen. Dit uitgebreide artikel van Balkan Insight beschrijft waarom we ons zorgen moeten maken over de rechtsstaat in Hongarije, maar ook in buurlanden als Polen (waar de rechten van LHBTQIA’ers worden uitgekleed), Tsjechië (waar de premier belangenconflicten uitvecht over zijn gigabedrijf Agrofert) en Slowakije (waar in 2018 een journalist werd vermoord die onderzoek deed naar EU-landbouwsubsidies). Hoelang duurt het nog voordat de EU hard ingrijpt in deze lidstaten? (Riffy Bol, algemeen redacteur) Balkan Insight: ‘The Subsidy Paradox: How EU Cash Props Up Populists’ (Leestijd: 40 minuten)
Deze filmmaker laat het Amsterdam van 1922 zien in 60 frames per seconde Door middel van kunstmatige intelligentie voegt de Russische videobewerker Denis Shiryaev kleur en extra frames toe aan oude videofragmenten. Het resultaat is een reeks soepel lopende video’s van een tijd die we nog niet eerder op deze manier hebben gezien. In deze productie van de Volkskrant zijn de filmpjes mooi geïntegreerd in het stuk en wordt uitgelegd hoe Shiryaev te werk gaat. Dank aan lid Marijn voor de tip! (Heleen Emanuel, redactioneel developer) De Volkskrant: ‘Stap in een tijdmachine: welkom in het Amsterdam van 1922, in kleur én HD’ (Kijk- en leestijd: 15 minuten)
De verrotte cultuur van Hollywood reikt verder dan Harvey Weinstein In de podcast ‘Catch and Kill’, naar het gelijknamige boek van de Amerikaanse journalist Ronan Farrow, gaat het over de val van filmproducent Harvey Weinstein en over de journalistiek die hem uiteindelijk achter de tralies deed belanden. Bovendien geeft de podcast een fascinerend inkijkje in de cultuur waar Weinstein het product van was. Farrow laat op onnavolgbare wijze de samenhang zien tussen vele tinten grijs in een industrie die gericht is op transacties, macht en uiterlijk vertoon. (Jacco Prantl, audioredacteur) Ronan Farrow: ‘The Catch and Kill Podcast’ (Luistertijd: 10 afleveringen van gemiddeld 50 minuten)
Hoe Turkije het wapenembargo in Libië omzeilt De oorlog in Libië is al een tijdje geen nieuws meer, maar neemt steeds grotere vormen aan. Dat komt onder andere door minimaal zes landen die de twee rivaliserende regeringen in het land steunen met wapens, manschappen en geld. BBC Africa Eye reconstrueerde twee Turkse wapenleveringen door satellietbeelden, politieverslagen en foto’s van sociale media nauwkeurig te analyseren. Frustrerend om te zien hoe buitenlandse mogendheden – in strijd met VN-resoluties – een oorlog aanwakkeren die de Libische bevolking al zo veel ellende heeft bezorgd. (Lennart Hofman, correspondent Verborgen oorlogen) BBC Africa Eye: ‘Turkey’s Ghost Ships’ (Kijktijd: 12 minuten)
Nu de olieprijzen laag zijn, moet Europa de oliebelasting verhogen De prijs van olie is de afgelopen weken gedaald van zestig dollar per vat naar iets meer dan twintig dollar per vat. Dit komt doordat de vraag enorm is gedaald vanwege het coronavirus, maar ook – je zou het bijna vergeten – omdat Rusland en Saoedi-Arabië nog steeds verwikkeld zijn in een prijzenoorlog. Zo’n lage olieprijs is op de korte termijn slecht voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie, omdat het aanschaffen van benzine en andere met olie vervaardigde producten hierdoor aantrekkelijker wordt. Europa moet dit moment aangrijpen om de belasting op olie met gemiddeld 22 procent te verhogen, schrijft de Deense onderzoeker Jacob Funk Kirkegaard. Daarmee kunnen crisismaatregelen worden bekostigd, en is er straks ook geld om de Europese Green Deal te financieren. (Wester van Gaal, correspondent Klimaateconomie) Peterson Institute for International Economics: ‘Europe should seize oil price windfall to fund its pandemic response’ (Leestijd: 5 minuten)