Deze freelancer deed verslag van de gevaarlijkste plekken op aarde. Maar wie ondersteunde hem? Christopher Allen was een jonge freelancer met grote bewondering voor de legendarische oorlogsverslaggever Marie Colvin (die met dat ooglapje). Net als zij wilde hij laten zien wat er aan de frontlinies van de bloedigste oorlogen gebeurde. Haar dood in Aleppo in 2012 werd wereldnieuws, maar toen Allen vijf jaar later in Zuid-Soedan werd doodgeschoten, werd het nauwelijks opgemerkt. Tot nu: The Huffington Post publiceerde een prachtig, maar ook schrijnend portret van Allen als beginnend oorlogsverslaggever. Ik weet niet wat mij het meest raakte: Allens naïeve volharding of het opportunisme binnen gerenommeerde nieuwsorganisaties. (Rosanne Kropman, eindredacteur) The Huffington Post: ‘Death Of A Freelancer’ (Leestijd: 40 minuten)
De duistere wereld van huurmoordenaars op internet Het dark web is het deel van het internet waar je alleen via het zogenoemde Tor-netwerk kunt komen en waar iedereen in principe anoniem is. Je kunt er alles kunnen vinden wat God verboden heeft: markten voor drugs en wapens, kinderporno, en zelfs huurmoordenaars. Die laatste markt blijkt grotendeels nep, maar de vraag naar moordenaars is dat niet. We maken kennis met een hacker die de namen van potentiële slachtoffers weet te achterhalen en hen waarschuwt dat iemand uit is op zijn of haar leven. Een spannend verhaal. (Dimitri Tokmetzis, correspondent Extremisme) Harper’s Magazine: ‘Click Here to Kill’ (Leestijd: 35 minuten)
De tweede presidentscampagne van Bernie Sanders doet het anders dan in 2016 Op dit moment lees ik ‘Fear and Loathing on the Campaign Trail ‘72’, het magistrale boek van Hunter S. Thompson over (onder meer) de derde presidentscampagne van Richard Nixon. Maar af en toe lonkt de actualiteit - zoals in dit fraaie verhaal van BuzzFeed over de campagne van Bernie Sanders voor het Amerikaanse presidentschap in 2020. De eigenwijze, inmiddels 78-jarige democratische socialist was in 2016 ook succesvol, maar moest het toen afleggen tegen Hillary Clinton. Deze keer pakt hij het anders aan: hij luistert naar de problemen van gewone Amerikanen, en treedt zelf meer op de achtergrond ten gunste van zijn politieke ideeën. (Riffy Bol, algemeen redacteur) BuzzFeed News: ‘You Don’t Know Bernie Sanders’ (Leestijd: 40 minuten)
Deze longread helpt je de situatie tussen de VS en Iran beter begrijpen De Iraanse generaal Qassem Soleimani was nog maar enkele uren dood, en Twitter was trending met #worldwarIII en allerlei meta-tweets over de verslaggeving over de generaal en zijn overlijden. Wat me nogal verraste, aangezien ik tot enkele uren daarvoor nog nooit had gehoord van generaal Soleimani, en ik vermoed vele anderen met mij. Wie wel van hem had gehoord, al vele jaren eerder, is Dexter Filkins van The New Yorker. In 2013 schreef hij een lang profiel over de ‘schaduwcommandant’. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) The New Yorker: ‘The Shadow Commander’ (Leestijd: 50 minuten)
China is gecharmeerd van Europese schrijvers (maar minder van hun teksten) Schrijver Daan Heerma van Voss kreeg het aanbod om zijn nieuwste roman in China uit te brengen. Tijdens de boektour in het land werd hij met veel egards ontvangen. Iedere poging tot relativering van alle loftuitingen, leek zijn vermeende status als beroemd schrijver alleen maar te bestendigen. Bescheidenheid is immers een teken van succes. Heerma van Voss ontdekte echter ook dat men, ondanks strikte afspraken bij de vertaling, zo vrij was geweest zijn boek te ontdoen van seks en moslims. De reis was fascinerend, maar had hij toch niet beter thuis kunnen blijven? (Jacco Prantl, audioredacteur) De Volkskrant: ‘Hoe een Nederlandse schrijver verzeild raakte in de culturele onderneming van China’ (Leestijd: 15 minuten)