De Rudi & Freddie Show
Revolutie in de psychiatrie (met Nina Polak en Jim van Os)
SoundCloud
Opname en montage: Romanee Rodriguez

Soms zijn er van die artikelen die zo overduidelijk een snaar raken, dat je wéét dat er iets aan de hand moet zijn. Collega Nina Polak publiceerde onlangs zo’n stuk over met hoogleraar Jim van Os in een van de hoofdrollen. werd talloze malen gelezen en riep enorm veel reacties op.

Wat is er aan de hand? Als er een nieuwe zou zijn, dan moet er natuurlijk ook een oude zijn. Jim van Os en Nina spreken heel genuanceerd over de verschillen, maar als ik (Rutger) het even kort samenvat, dan gaat de oude ggz ervan uit dat er iets stuk is bij mensen die psychisch lijden. Dat die kwaal moet worden gediagnosticeerd door een expert, en vervolgens gerepareerd. Met pillen, of met therapie.

De nieuwe ggz daarentegen, heeft een heel andere kijk op geestelijk lijden. Het stapt af van het ‘fix-it-model’, is sceptisch over de wildgroei aan ‘diagnoses’, stelt vraagtekens bij de verzamelde kennis over ‘het brein’, en benoemt de olifant in de kamer: hoe kan het dat we in de afgelopen decennia niet of nauwelijks beter zijn geworden in het helpen van mensen met mentale pijn, terwijl we er zoveel geld, tijd en energie in hebben gestoken?

Genoeg gespreksstof, kortom, voor een podcast. Wij zijn heel benieuwd wat jullie vinden. Wil je meer weten, lees dan vooral het artikel van Nina, en blijf haar werk volgen op De Correspondent.