De Rudi & Freddie Show
Nepoplossingen met Tamar Stelling
SoundCloud
Opname en montage: Romanee Rodriguez

Luisteraars! Boyan Slat, u kent hem mogelijk van zijn profielwerkstuk, waarin hij voorstelde een honderd kilometer brede barrière aan de oceaanvloer te ankeren, zodat al het oceaanplastic erin zou drijven. Het profielwerkstuk werd een TED Talk, de TED Talk werd The Ocean Cleanup. En sindsdien poogt Boyan de zeeën te schonen van plastic.

Collega Tamar Stelling schreef over The Ocean Cleanup: een peperdure oplossing voor een klein deel van het probleem, met mogelijk gevaar voor het zeeleven.

Het neuston is in gevaar

Nu kennen jullie Tamar misschien vooral van haar stukken over onsterfelijke kwallen, flirtende walvissen en Dus een mediagenieke oceaanbezem lijkt niet direct tot haar portefeuille te behoren. Maar op een dag opende Tamar Twitter en zag daar een colonne woedende biologen en oceanografen die vreesden dat Slat met het plastic tevens een obscuur ecosysteem zou opvegen: het neuston.

Tamar vertelt erover in de podcast: het plasticprobleem, het neuston, oplossingen die meer problemen opleveren dan ze oplossen, en de reactie van The Ocean Cleanup op haar stuk.

In ander nieuws: de stand in de Rudi-versus-Freddie-strijd is inmiddels weer overtuigend omgeslagen in het voordeel van Freddie. En terecht. Laten we dat vooral zo houden, maar maak het niet te gortig, anders gaat Rutger in staking.

Laat je een berichtje achter?

Tot slot... je kunt inbellen! kun je een voicememo achterlaten. WhatsApp opent vanzelf, via het microfoontje rechts onderin kan je een bericht inspreken. Zeg duidelijk je voor- en achternaam en dat je reageert op De Rudi & Freddie Show. Je voicememo zal alleen worden gebruikt in volgende afleveringen van deze podcast van De Correspondent. Heb je vragen of opmerkingen, mail dan naar post@decorrespondent.nl.