Beste,

Afgelopen week deed ik iets wat tegen veel van mijn principes in ging: online kleding bestellen. 

Op Cyber Monday nog wel, het kortingsspektakel dat volgt op Black Friday. De hysterische koopjesdag waar ik nota bene zelf

Ik was bij Zalando gezwicht voor een zwarte jurk, een gele geruite blouse en een lange spijkerrok. (Wel allemaal fair en sustainable geproduceerd hoor.) 

En nee, de reden dat ik mij zo te buiten was gegaan was niet de hoge korting (oké, misschien een beetje dan) of dat ik nog kleding nodig had (eerder het tegenovergestelde). En ik deed het ook niet omdat ik verantwoorde modemerken met deze daad een hart onder de riem wilde steken. 

Ik had een beter excuus. 

Niet op tijd voor Sinterklaas

Toch voelde ik me er niet helemaal lekker bij. Zeker niet toen ik de buurtsuper bij mij op de hoek binnenstapte waar het pakketje was afgeleverd, en stuitte op een enorme muur van dozen en zakken. 

Blijkbaar hadden meer mensen gedacht: laat het maar daar bezorgen, dan staat de bezorger niet voor een dichte deur. Bespaart hem een extra rit, en mij onzekerheid over wanneer mijn pakketje er is.

Blijkbaar hadden meer mensen gedacht: laat het maar daar bezorgen, dan staat de bezorger niet voor een dichte deur

De eigenaar reageerde geprikkeld toen ik hem vroeg of mijn doos er al was. Logisch ook, als mensen al de hele dag tegen je uitvallen omdat de speelgoedauto voor hun zoon of dochter niet op tijd bezorgd is, en hierdoor niet mee kan in de zak van Sinterklaas.

Leg dat maar eens uit aan een zevenjarige. 

Ik zocht naar mijn huisnummer tussen de stapel dozen, en terwijl ik een handtekening op het PostNL-apparaat zette om ’m in ontvangst te nemen, begon een klant aan de kassa in razernij over hoe al deze dozen de middenklasse kapotmaken en waarom mensen alles tegenwoordig online bestellen. Hij keek mij aan met een verwijtende blik.

Koop ik ook een keer iets online, dacht ik, terwijl ik daar met de doos van Zalando in mijn handen stond.

Wat is de impact van online kleding bestellen?

Ik moest wel een heel goed excuus hebben om dit te kunnen verantwoorden. 

En dat heb ik, denk ik. 

Al een tijdje ben ik mij aan het verdiepen in de wereld van e-commerce. Van online kleding en andere producten bestellen, en het retourneren ervan. 

Zeker nu, zo rond de feestdagen, gaan miljoenen pakketjes over de online toonbank, om in groten getale in januari teruggestuurd te worden. (Bijvoorbeeld als de galajurk na oud en nieuw niet meer nodig blijkt te zijn.)

Ik wil weten hoe deze processen precies werken – wat gebeurt er als je een pakketje bestelt en retour stuurt? – en wat hiervan de impact is op mens en milieu.

Veel meer ga ik er (nog) niet over zeggen, maar mocht je zelf ervaringen willen delen over online (kleding) bestellen of andere informatie of tips willen delen, kun je Alvast bedankt!

Kledingtip: huur je feestoutfit

Mocht je nu nog op zoek zijn naar een outfit voor de feestdagen, maar geen zin hebben om voor één avondje iets nieuws te kopen, dan heb ik een tip: huur je kleding. Dat kan bijvoorbeeld hier:

een van de eerste zogeheten kledingbibliotheken in Nederland. De collectie bestaat uit kleding van opkomende designers, duurzame labels en vintage. Het huren werkt via een puntensysteem: afhankelijk van het aantal punten betaal je tot maximaal 3 euro per dag. Eenmalige inschrijfkosten bedragen 10 euro. Weten of er wat voor jou bij zit? Op de website kun je alle kledingstukken die Lena verhuurt zien.

een nieuwe speler, geïnspireerd op de succesvolle Amerikaanse verhuurservice Rent the Runway, waar je online designerkleding kunt huren. Denk aan jurken en outfits van Michael Kors, Zimmermann en Dolce & Gabbana, waar je normaal gesproken al snel tussen de 500 en 1.000 euro voor betaalt, die nu voor zo’n 50 tot 100 euro te huur zijn voor

vergelijkbaar qua aanbod en prijzen met Spinning Closet. Verhuurt ook high-end designerkleding voor vrouwen.

via deze website kun je zelf ook bijzondere outfits verhuren. Het aanbod bestaat voornamelijk uit jurken en broekpakken van merken als Maje, ba&sh en Sandro, die voor tussen de 50 en 75 euro per vier dagen te huur zijn.

broeken, jurken, broeken, blazers, en ga zo maar door. Bij Masterpiece vind je items van merken als Vivienne Westwood, Stella McCartney en Dries Van Noten. Prijzen van 15 tot 100 euro, voor acht dagen.

/ : voor mannen is het aanbod aan kledingverhuur helaas (nog) een stuk minder gevarieerd. Bij deze drie winkels/online webshops kun je terecht voor pakken, kostuums en smokings. Prijzen lopen uiteen van 50 tot 75 euro.

Wat je natuurlijk ook kunt doen is met een vriendin, collega of kennis die dezelfde maat heeft een outfit uitwisselen. Kun je toch wat ‘nieuws’ aan zonder dat het je geld kost.

Fijne week gewenst,

Emy