Zo opereert het dubieuze Softbank, de grootste tech-investeerder ter wereld Softbank is de grootste tech-investeerder ter wereld, maar het grote publiek weet maar weinig van deze club. Softbank, dat investeerde in onder andere Uber en AirBnB, pompt geleend geld in onrendabele bedrijven waardoor die steeds groter worden (maar nog steeds onrendabel). Vervolgens laat het de bedrijven flink onder de markttarieven opereren, die daardoor een monopoliepositie verwerven. Hierna drijven ze de prijzen weer op en daarna: ka-ching voor Softbank. Althans, dat is het idee. En daar kleven grote gevaren aan, laat dit profiel van VICE zien. (Maaike Goslinga, Redactiechef) Vice / 360 Magazine: ‘Uber en WeWork: ‘Op welk moment wordt het pure oplichterij?’ (Leestijd: 15 minuten)


Waarom vuilniswagens zo onweerstaanbaar zijn voor kinderen Het voelt alsof je een rockster bent, vertelt vuilnisman René Vesi. Op elke route die hij rijdt, staan er wel kinderen hem op te wachten. Soms wel hele gezinnen. Elke week weer. Voor kinderen zijn vuilniswagens onweerstaanbaar, maar waarom? Is het omdat ze zo van troep houden? Een vuilniswagen er voor een peuter uitziet als een Transformer? Dit artikel gaat op zoek naar antwoorden (en fleurt je weekend op). (Sanne Blauw, correspondent Ontcijferen) CityLab: ‘Why Are Kids Obsessed With Garbage Trucks? An Investigation’ (Leestijd: 9 minuten)
Deze hoofdredacteur was pissig, en schreef toen deze prachtige brief aan een lezer Het was een van die casussen die soms groot en symbolisch kunnen worden in een verkiezingsstrijd: in een ziekenhuis in Leeds was er zo’n tekort aan mensen en materieel dat Jack, een ernstig zieke jongen van vier jaar oud, op de vloer moest slapen. De lokale Yorkshire Evening Post schreef erover, waarop links georiënteerde politici het verhaal aangrepen om de slechte toestand van de Britse gezondheidszorg mee te illustreren. Daarop volgde snel een ‘rechts’ antwoord: diverse Facebookgebruikers meldden dat de scene rondom Jack in scène was gezet (door ‘links’). En dat de Yorkshire Evening Post zich had laten gebruiken. Dat schoot de hoofdredacteur in het verkeerde keelgat. Hij schreef een gloedvolle brief aan een abonnee die op basis van de Facebookposts haar abonnement had opgezegd. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) The Yorkshire Post: ‘Do not believe a stranger on social media who disappears into the night’ (Leestijd: 5 minuten)
De hoogste plek ter wereld is een levensgevaarlijk toeristenoord Bovenaan menig bucketlist staat het bereiken van de hoogste plek op aarde: Mount Everest. Nog geen zeventig jaar geleden werd de 8.848 meter hoge berg in de Himalaya’s voor het eerst beklommen, maar inmiddels staan steenrijke toeristen letterlijk in de rij om in slakkentempo naar de piek te klimmen. Die files op het dak van de wereld zijn levensgevaarlijk: zuurstoftekort, onderkoeling, frostbite, klimmers die in ravijnen vallen. Aan de hand van de getuigenis van een Oostenrijkse bergbeklimmer beschrijft GQ de tragedie die zich afgelopen mei voltrok: binnen een paar weken stierven elf mensen op de Everest. De meeste lichamen blijven op de berg liggen – een ijzingwekkend zicht voor alle toeristen die na hen de top proberen te halen. (Riffy Bol, algemeen redacteur) GQ: ‘Chaos at the Top of the World’ (Leestijd: 30 minuten) Die deurbel met internetcamera is niet zo onschuldig als je denkt Ring is een deurbel annex beveiligingscamera waarmee je via internet kunt zien wie er bij je aanbelt. En als je via die camera iets verdachts ziet, kun je dat melden in de gekoppelde buurt-app Neighbours. In Amerika is Ring een grote speler op de beveiligingsmarkt, met miljoenen gebruikers. In 2018 kocht Amazon het bedrijf voor een miljard dollar. Toen afgelopen zomer bleek dat Ring desgevraagd ook de politie toegang geeft tot zijn gebruikersdata, gingen alle privacy-alarmbellen af. Techsite Gizmodo ging op onderzoek uit en ontdekte dat de privacybescherming van Ring lang niet zo robuust is als het bedrijf beweert. (Rob Wetzer, beeldredacteur) Gizmodo: ‘Ring’s Hidden Data Let Us Map Amazon’s Sprawling Home Surveillance Network’ (Leestijd: 15 minuten)