Hoe een mijnstadje ten onder ging aan een ondergrondse brand Onder het mijndorp Centralia, in het Amerikaanse Pennsylvania, woedt al sinds 1962 een ondergronds vuur dat het stadje langzaam maar zeker verzengt. Schrijver Emily Hartnett betreurt het verlies van een gemeenschap, en een overheid die met het oog op de kosten liever een stad vernietigt dan haar verdedigt. (Riffy Bol, algemeen redacteur) The Baffler: ‘Smoke from underground’ (Leestijd: 20 minuten)
Een aangrijpend verhaal over migratie – met dank aan data Datajournalistiek kan al snel afstandelijk en koud aanvoelen als het over serieuze onderwerpen gaat. Misschien is het wel daarom dat veel datajournalisten vaak kiezen voor luchtige onderwerpen zoals sport, taalgebruik of muziek. Dit indrukwekkende beeldverhaal over migratie laat zien hoe het ook kan, en dwingt je om het verhaal achter de data niet te vergeten. (Reinier Tromp, dataredacteur) Alhadaqa: ‘The Unwelcomed’ (Lees- en kijktijd: 5 minuten)
Deze astrofysicus maakt complexe sterrenkundige materie begrijpelijk voor iedereen ‘Oh My Universe’ is het YouTubekanaal van de Engelse astrofysicus Becky Smethurst. Ze doet onderzoek naar sterrenstelsels en zwarte gaten – niet bepaald lichte kost, maar Smethurst is een opgeruimd type. Het lukt haar om de meest ingewikkelde dingen begrijpelijk uit te leggen. En af en toe danst ze even achter haar laptop, wat relativerend werkt. (Marjolijn van Heemstra, correspondent Ruimtevaart) Becky Smethurst: ‘Oh My Universe’ (Kijktijd: gemiddeld 20 minuten)
Dit zijn de oudste bomen op aarde In het oosten van de Amerikaanse staat Californië leven misschien wel de oudste bomen op aarde. Een van deze Bristlecone-dennen is meer dan vijfduizend jaar oud. Journalist Alex Ross trok met verschillende onderzoekers de bergen in om de bomen te bestuderen, en ontdekte dat deze kunnen worden gebruikt voor klimaatonderzoek, en tevens, mogelijk, door klimaatverandering worden bedreigd. Ik zeg ‘mogelijk’ omdat de wetenschappers het niet zeker weten. Dit verhaal gaat net zozeer over oude dennen als over de grenzen van onze kennis. (Jelmer Mommers, correspondent Klimaat & Energie) The New Yorker: ‘The Past and the Future of the Earth’s Oldest Trees’ (Leestijd: 30 minuten, luistertijd: 35 minuten)
De belangrijkste Russische techgigant heet Yandex (en Poetin is er niet blij mee) Ooit van Yandex gehoord? Yandex is een soort Russische Google, PayPal, Uber, Thuisbezorgd, Spotify en Netflix ineen. In Rusland kun je niet om de techgigant heen. En president Vladimir Poetin dus ook niet. Het Kremlin heeft meerdere pogingen ondernomen om meer controle te krijgen over het bedrijf, dat in handen is van buitenlandse eigenaren en zich statutair heeft gevestigd in Amsterdam. Dit verhaal laat zien hoe verregaand die pogingen zijn. (Maaike Goslinga, redactiechef) 360 Magazine/Süddeutsche Zeitung: ‘Kremlin zoekt meer controle over techgigant’ (Leestijd: 10 minuten)