Tien conflicten om in de gaten te houden in 2020
De politieke wereldorde bevindt zich aan de vooravond van een machtswisseling. En dat zal een stempel drukken op de conflicten van 2020, schrijft Robert Malley, directeur van de International Crisis Group (ICG), een non-gouvernementele organisatie die conflicten in kaart brengt.
Ieder jaar stellen onderzoekers van de International Crisis Group een lijst samen met conflicten die volgens hen belangrijk zijn om in de gaten te houden. Over de hele wereld lezen mensen mee die willen weten waar ze op moeten letten om de veranderingen beter te begrijpen.
Dit is de top 10 van belangrijke conflicten in 2020 volgens ICG:
- Afghanistan
- Jemen
- Ethiopië
- Burkina Faso
- Libië
- De VS, Iran, Israël en de Perzische Golf
- De VS en Noord-Korea
- Kashmir
- Venezuela
- Oekraïne
Het aankomende jaar wordt volgens de onderzoekers getekend door het terugtreden van de VS als ongenaakbare wereldmacht. Washington wil nog wel de lusten van het Amerikaanse leiderschap behouden, maar is niet bereid de lasten te dragen. Het gevolg is dat vriend noch vijand precies weet waar Amerika staat, schrijft Malley.
Over de hele wereld, niet alleen voor de grootmachten, verandert dit de verhoudingen en dus het gedrag van machthebbers wereldwijd. Sommigen zullen kans zien zich te profileren op het wereldtoneel nu er een gat valt. Anderen zullen zich in hun keuzes laten leiden door onzekerheid vanwege het wegvallen van steun.
Wat vaststaat is dat landen steeds vaker zelf naar oplossingen op zoek moeten gaan, zowel door middel van diplomatie als geweld, schrijft hij.
Wat doen China en Rusland?
Tegelijkertijd veranderen de rollen van andere grootmachten. China toont zich als een natie die zelfverzekerd blijft groeien, maar heeft geen haast om die macht ook te laten gelden. China kiest zijn krachtmetingen zelf en richt zich op zelfgekozen doelen: het voorkomen van binnenlandse onrust, belangen in de Zuid- en Oost-Chinese Zee en het getouwtrek om handel en technologie met de Verenigde Staten.
Rusland toont zich juist ongeduldig en probeert te profiteren van de ongebruikelijke situatie zolang het nog duurt, verwacht Malley. Het buitenlandbeleid van Moskou is opportunistisch en soms gedurfd. Door zichzelf als een meer betrouwbare partner dan westerse mogendheden voor te doen, laat het zich zien in landen als Libië, Syrië en landen in Afrika ten zuiden van de Sahel.
Voor mij springt de oorlog in Libië eruit. Daar komen veel spanningen die Malley beschrijft samen. Op dit moment belegeren rebellen onder leiding van generaal Khalifa Haftar met steun van Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Russische huurlingen de hoofdstad Tripoli, waar de regering zetelt. Die regering krijgt steun van Qatar en Turkije. Het is onduidelijk waar Amerika staat, Europa lijkt vooral verdeeld. Daarmee wordt Libië steeds meer een internationaal conflict, en dat in de nabijheid van Europa.
Lees hier ‘10 Conflicts to Watch in 2020’