De Rudi & Freddie Show
Om te begrijpen hoe Nederland werkt zou je eigenlijk een tijdje in Nigeria moeten wonen
SoundCloud
Opname en montage: Romanee Rodriguez

Luisteraars, een gelukkig nieuwjaar! Dit keer een podcast met collega Maite Vermeulen. We zien Maite zelden, want ze woont in Lagos, de grootste stad van Afrika. Daar schrijft ze voornamelijk over migratie.

De afgelopen tijd verdiepte Maite zich in Europese lettervermicelli. Om precies te zijn, in Europese fondsen waar miljarden in omgaan om projecten te steunen die mensen van migratie moeten weerhouden.

Het blijkt vrijwel niet te zeggen waar al dat geld aan besteed wordt. Nog vreemder: Maite kwam erachter dat de EU bij de oprichting van een van de grootste fondsen (het EUTF) de noodtoestand in meer dan de helft van de landen in Afrika had uitgeroepen. Voor onbepaalde tijd. Daarmee kon het aanbestedingsrecht omzeild worden.

En natuurlijk hebben we het ook over het leven in Lagos. Door het leven in Nigeria ga je opeens zien wat er in Nederland allemaal vanzelfsprekend is. Dat er stroom uit het stopcontact komt bijvoorbeeld. In Nigeria dondert de elektriciteit er regelmatig uit. Iedereen met een beetje geld heeft dan ook zijn eigen generatortje, dat weer allerlei ranzige gassen uitstoot.

Sowieso is dat een probleem, die luchtvervuiling in een stad waar niemand zich te voet, per fiets, per metro (metro, welke metro?) verplaatst. Lagos is een permanent verkeersinfarct – Maite zat laatst nog in een veertien uur durende file.

Afijn, luister ze!