Dit seniorenkoppel spoort verdronken mensen op in de meren van Noord-Amerika In 1983 vonden Gene en Sandy Ralston het stoffelijk overschot van een vrouw die in de Amerikaanse staat Idaho van een brug was gesprongen. In de kwarteeuw die volgde, spoorde het duo nog 119 lichamen op van verdronken, vermoorde en vermiste personen. Het enige dat ze voor hun werk vragen is een reiskostenvergoeding. The Guardian maakte een mooi profiel van twee helden van in de zeventig, die in hun boot het ene na het andere meer afstruinen met 70 kilo aan sonarapparatuur. Van de lokale sheriff tot de FBI en de vele nabestaanden: iedereen bewondert de snelheid, nuchterheid en medemenselijkheid van de Ralstons. (Riffy Bol, algemeen redacteur) The Guardian: ‘Bring up the bodies: the retired couple who find drowning victims’ (Leestijd: 25 minuten)
Deze man kijkt voetbal op zes schermen tegelijk Sneller zijn dan Google, het zal je maar gezegd worden. De 33-jarige Michel Abbink valt die eer geregeld te beurt. Abbink is een wandelende sportencyclopedie die – als we dit hilarische profiel in de Volkskrant mogen geloven – niets liever doet dan op zes schermen tegelijk voetbal kijken en werkelijk alle statistieken erover in zijn hoofd stoppen. Hoe trivialer, hoe beter. Gezegend is de man die van zijn hobby zijn werk maakte: Voetbal International lijfde Abbink in om tegen betaling zijn ongebreidelde feitenkennis met voetbalfans te delen. Bonusquote: ‘Ik heb wel wat dates gehad. Maar uiteindelijk wil je dan op vrijdagavond toch liever de Ekstraklasa (de Poolse competitie, red.) zien op Eurosport.’ (Hans Pieter van Stein Callenfels, eindredacteur) De Volkskrant: ‘Dé wandelende sportencyclopedie van Nederland: ‘Michel Abbink is sneller dan Google’’ (Leestijd: 10 minuten)
Gespreid betalen? Webshop Wehkamp plakt er een woekerrente bovenop In mijn hoofd was de Wehkamp nog gewoon een brochure waarin je net niet hippe kleren kon bestellen. De laatste keer dat ik met het bedrijf te maken had, was toen ik een Adidas-trainingsbroek bestelde om op Mel C van de Spice Girls te lijken. Ik had dus even gemist dat de Wehkamp nu een online warenhuis is geworden. En dat mensen in de schulden zitten, omdat ze daar iets hebben gekocht. En dat het warenhuis het lef heeft om bij ‘gespreid betalen’ een rente van 14 procent te vragen, het wettelijk maximum. Dit weet ik intussen wel, door de geweldige reportage die Jeroen van Bergeijk afgelopen zaterdag schreef. Hij ging undercover als callcentermedewerker, en had verwacht dat hij de werkdruk niet aankon. Maar waar hij echt problemen mee kreeg, was zijn geweten. (Sanne Blauw, correspondent Ontcijferen) De Volkskrant: ‘Undercover bij de klantenservice van Wehkamp: ‘Nóg meer bijlenen? Natuurlijk, mevrouw’’ (Leestijd: 30 minuten)
In den beginne was er basketbal. Voetbal volgt altijd vijf jaar later Mijn theorie over de toekomst van het voetbal is vrij simpel: het is wat vijf jaar eerder in de NBA gebeurt. Wat betekent dat we Erling Haaland en Frenkie de Jong over vijf jaar samen in de Vogue zien als stijliconen. Want deze week stonden James Harden en Russell Westbrook, ploeggenoten bij de Houston Rockets en fanatieke fashionistas, samen in GQ, in een fotoshoot waarbij de tekst een veredeld onderschrift is. En dat zegt wat, want de teksten mogen er wezen! ‘Jij bent gepassioneerd over iets, ik ben gepassioneerd over iets’, zegt Westbrook tegen de interviewer, met wie hij ooit ruziemaakte op Instagram over zijn kledingkeuze. ‘En dat is mode. En als je er gek op bent, dan heb je er een sterke mening over, net zoals ik er een sterke mening over heb.’ Nu jij, Frenkie. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) GQ: ‘James Harden and Russell Westbrook on the Great Houston Rockets Experiment’ (Leestijd: 20 minuten)
De Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho heeft Hollywood uitgespeeld De grootste verrassing bij de Oscars dit jaar was dat de prijs voor beste film naar het Zuid-Koreaanse ‘Parasite’ ging. De belangrijkste Oscar werd nooit eerder uitgereikt aan een niet-Engelstalige film, maar de acceptatie van regisseur Bong Joon-ho in Hollywood ging niet vanzelf. Dit profiel van Vulture beschrijft de worsteling van de regisseur met de onzichtbare en ijzeren wetten van Hollywood, en de pogingen van niemand minder dan Harvey Weinstein om met een botte bijl en machtsvertoon Bongs geweldige film ‘Snowpiercer’ in een blockbustermal te drukken. (Jacco Prantl, audioredacteur) Vulture: ‘Bong Joon-ho’s Dystopia Is Already Here’ (Leestijd: 20 minuten)