Zelden legde iemand zo nonchalant zo’n belangrijk verhaal op mijn bureau.

‘Ik heb een stukkie geschreven’, zei Rutger Bregman. ‘Over Johan van Veen, het genie achter onze Deltawerken.’ Nooit van de man gehoord. Deze onheilsprofeet voorspelde de watersnoodramp van 1953, las ik, en kwam met een dijk van een plan dat Nederland tot op de dag van vandaag drooghoudt. 

Maar toen kwam het: deze Deltawerken zijn berekend op een zeespiegelstijging van 40 centimeter. Het risico bestaat dat we deze eeuw te maken krijgen met een stijging van twee meter als gevolg van de opwarming van de aarde. En dan zouden we zomaar eens grote delen van Nederland kunnen verliezen aan het water. 

Rutgers tekst was geen stukkie, het was een waarschuwing. 

Een brief aan alle Nederlanders

En zo ontstond een groots plan voor een journalistiek platform met 63.000 leden: we willen dit verhaal aan álle Nederlanders vertellen. 

Daarom publiceren we het pamflet vandaag Je kunt Het water komt – Een brief aan alle Nederlanders lezen als en downloaden als e-book of audioboek, of je kunt waarin Rutger het verhaal vertelt. 

Het water komt is ook te krijgen als papieren boek. Iedereen die dat wil, kan het kosteloos thuis ontvangen dankzij een samenwerking met de Nationale Postcode Loterij. Zij nemen de druk- en distributiekosten voor hun rekening. Ook ben je welkom om een exemplaar op te halen.

Onze journalistieke onafhankelijkheid is in deze samenwerking gewaarborgd: het verhaal is op De Correspondent tot stand gekomen, volledig mogelijk gemaakt door onze leden. We verspreiden het boek, zonder winstoogmerk. Bestel je het papieren boek via de site hetwaterkomt.nl van de Nationale Postcode Loterij, dan worden je adresgegevens alleen gebruikt om het je te Onze journalistiek blijft dus advertentievrij.

Verder werken we samen met het AD, de krant met het grootste bereik in Nederland, dat vandaag een ingekorte versie van het pamflet publiceert in de ochtendkrant. Vanavond vertelt Rutger zijn verhaal ook in ’s lands best bekeken talkshow: De Wereld Draait Door

Help mee dit verhaal te verspreiden!

Door deze samenwerking hopen we dat iedereen voortaan weet wie Johan van Veen was en wat hij ons leert over de grootste klimaatuitdaging van Nederland: we kunnen de strijd tegen het water winnen. Maar alleen als we razendsnel onze CO2-uitstoot naar nul brengen. En daar hebben we heel Nederland bij nodig. 

Help ons daarom mee om Het water komt – Een brief aan alle Nederlanders bij álle Nederlanders te krijgen. Lees, luister of bekijk het verhaal en geef het door! 

Meer lezen?

Een brief aan alle Nederlanders: Klimaatverandering bedreigt het voortbestaan van ons land Afgelopen zomer interviewde ik zeven wetenschappers over de stijgende zeespiegel. En laat ik eerlijk zijn: ik schrok me rot. De dreiging van klimaatverandering is veel groter voor Nederland dan de meeste mensen zich realiseren. Lees de brief hier