Goede Gesprekken
Jeugdrechter. Judith Dop in gesprek met Lex Bohlmeijer
SoundCloud
Interview. Jeugdrecht

Ze wilde veearts worden, Judith Dop, of ‘iets hoogs’ bij de bereden politie. Toen ze rechten ging studeren, was dat ook helemaal niet om rechter te worden. Dat is zoiets bijzonders, dacht ze, wie ben ik om dat te gaan doen? Iemand anders moest het tegen haar zeggen: waarom ga jij het niet doen?

Inmiddels is ze jeugdrechter bij de rechtbank in Den Haag. We hebben afgesproken om het niet over de bestuurlijke problematiek in de rechtspraak te hebben; daar schrijft Marc Chavannes over.

Wij hebben het over de menselijke kant van het vak. Wat betekent het om jeugdrechter te zijn, hoe doe je dat? Hoe verwerk je al die verdrietige situaties waar kinderen in terecht komen, de tragiek waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt in de zittingszaal?

Ze voelt zich gedragen door het ambt, dat ze prachtig vindt: het gaat immers om mensen, je beslissingen grijpen soms diep in in het persoonlijke leven. Dat doe je uit liefde voor de mens; in het bijzonder nu de kinderen. En waar mogelijk blijf je zoeken naar goeie oplossingen.

Overigens is ze ervan overtuigd dat de meeste mensen deugen, jawel – mits ze voldoende aandacht krijgen als kind.

Meer lezen of luisteren?

Wat er in Polen gebeurt met de rechtspraak zet de bijl aan de wortel van de Europese eenheid De Poolse regering doet er sinds een paar jaar alles aan om de onafhankelijkheid van de rechtspraak te ontmantelen. Als er niet ingegrepen wordt, zal dit over vijf à tien jaar resulteren in een splitsing van de Europese Unie. Daar is rechter Kees Sterk (1962) van overtuigd. Is het tij nog te keren? Luister (of lees) het gesprek met Kees Sterk hier