De Rudi & Freddie Show
De effectiefste politicus van Nederland is terug (en nog steeds kent vrijwel niemand hem)
SoundCloud

Luisteraars! We hadden hem al eens uitgenodigd vóór de Europese verkiezingen: Bas Eickhout. Toen was hij nog Spitzenkandidat voor de groene fractie in het Europees Parlement. Spitzenkandidat is Duits voor lijsttrekker.

Inmiddels zijn de verkiezingen voorbij, en weg is ook de media-aandacht. Terwijl het net spannend wordt in Europa! Jullie hebben er misschien van gehoord: we krijgen een ‘Green Deal’. Oftewel: een lange lijst aan maatregelen waarmee we de Europese economie hopen te verduurzamen.

Maar wat staat er eigenlijk op die lijst? Nou, daar gaan we het dus over hebben met Bas. Even lekker de diepte in. Te beginnen met een enerverend vertoog over de utility paramaters van de Europese emissienormen voor passagiersvoertuigen. Ofwel: hoe de Europese regels het bevorderen om in van die loeizware SUV’s te rijden.

We hebben het bovendien over een Europese ‘taxonomie’ voor duurzame investeringen. Bas is namelijk bezig met een labelsysteem voor de financiële sector: wat is nu duurzaam, en wat niet?

En hoewel we het bij voorbaat al een kritiekloos interview noemden, werd het uiteindelijk toch nog een gesprek met wat kritische noten. Zou een rechtgeaarde Europeaan immers niet eerst de loeiende bruinkoolcentrales in Polen moeten uitzetten, voordat hij aan de minder vervuilende kolencentrales in Nederland begint? En waarom is Bas eigenlijk tegen kernenergie?

Als altijd zijn we weer benieuwd wat jullie vinden!