Beste,

Afgelopen week was ik skiën, voor de derde keer in mijn leven, na 2009 en 2011. Ik kon en kan er niks van; ik blijf meestal rechtop, en daar is alles mee gezegd. En toch: al die vakanties gaven een gevoel dat ik herken van toen ik ergens tussen de 6 en de 15 was: hoe geweldig het is om iets nieuws te leren. Dat moet ik vaker doen.

Terwijl ik met vakantie was, kwam met Aloys Wijnker online. Wijnker is hoofd jeugdopleiding bij Vitesse en vanaf komend seizoen werkzaam bij de KNVB als talentontwikkelaar. Deze maand schrijf ik meer over het onderwerp – onder meer een overzicht van de wetenschappelijke literatuur op het terrein. Hanno van der Loo van Sportgericht – hou je van sportwetenschap, abonneer je dan daarop – er al over op SportknowhowXL.

Verder: een korte over de oproep die Debbie Sayers van Salisbury Rovers schreef aan de Engelse voetbalbond.

En: over de spelregelexperimenten die de KNVB gaat uitvoeren.

Een degelijke Duitse discussie over hoerenzonen, Fick Dich DFB, en Klinsmann

Op 11 februari stapte Jürgen Klinsmann na nog geen drie maanden op als coach bij Hertha BSC als coach; de dag erna gaf hij een toelichting in op Facebook; de dag daarop de leiding van Hertha hem op een persconferentie; vorige week lekte een dagboek van Klinsmann over zijn tijd bij de club. Een Schlammschlacht, heet dat op zijn Duits: een modder(gooi)gevecht.

Bild dat document (22 A4’tjes; ik heb het nog nergens gratis online gevonden), en het is nogal wat: een genadeloos portret van een amateuristisch geleide club die eigendom is van een jonge bijna-miljardair. Klinsmann neemt speler voor speler in detail en kritisch door, boort de media- en medische afdeling de grond in, en vindt bovenal technisch directeur Michael Preetz incompetent. Kortom: weergaloze voetbalporno.

De tendens in Duitsland (en de VS, waar hij bondscoach was) is nu om te Lothar Matthäus, zijn oud-ploeggenoot, (Context: Matthäus is een luie intrigant, lees uit Der Spiegel van 2008.) Maar hoe self-serving het dagboek ook mag zijn, en hoe weinig bescheiden Klinsmann is, het gebrek aan inhoudelijk doet vermoeden dat het behoorlijk waar is. En als dat zo is, dan heb je dus een uniek snapshot van een clubcultuur.

YouTube
De uitzending van Bohndesliga. ‘Leute, heute wird die geilste Sendung aller Zeiten’

Meer Duitse dingen: de actie van de Bayern München-fans tegen Hoffenheim-eigenaar Dietmar Hopp. Volgens hen heeft Hopp veroorzaakt dat de fans van Borussia Dortmund – de vijand van Bayern – niet meer naar wedstrijden tegen Hoffenheim mogen komen. Dat gebeurde nadat Hopp zich had beklaagd over beledigingen van Dortmund-fans. En dat hadden we weer gedaan omdat, in essentie, Hopp steenrijk is en de volledige controle heeft over zijn club. De Duitse voetbalbond DFB maakte voor Hopp een uitzondering op de die, kort gezegd, stelt dat Duitse clubs niet in handen van suikerooms mogen komen.

Lees een prima uitleg van Deutsche Welle in het Engels; wie Duits kan, leest uit Die Zeit, of luistert naar de mannen van Bohndesliga, die de zaken-Hopp en -Klinsmann in de uitzending hierboven bespreken, keurig netjes in stijl met hun alcoholvrije biertjes. (Ex-prof Ralph Gunesch gebruikt het woord Konfliktpotenzial.) Ook al zo ordelijk Duits: de die de harde kern van Bayern op hun site zette. Op de afsluiting na: Fußball bleibt dreckig – Fans bleiben rebellisch – Gegen Kollektivstrafen –

Luister ook de rap ‘Oorlog aan de DFB’. Geordende woede – hier ligt een godwin op de loer, of niet?

Lees-, kijk-, luistertips

  1. NRC David Epstein over van Range, zijn boek dat ik afgelopen zomer besprak. Binnenkort meer over Epstein.
  2. Simon Kuper voor de Financial Times met Frenkie de Jong.
  3. Is het brein inderdaad een computer, of werkt het anders? Het werkt anders, volgens in The Guardian. Dit is overigens ook een deel van de theoretische onderbouwing onder veel trainingsleer. Exacte herhaling van patronen is zinvol voor computers maar niet voor mensen.
  4. Over trainingsleer gesproken: Jurgen van Teeffelen erover met sportarts Guido Vroemen in zijn podcast Slimmer Presteren.
  5. Ik verheug met erg op The Hot Hand, het van Wall Street Journal-sportverslaggever Ben Cohen. Hier is
  6. Sinds 2016 weten we dat je een zeer stabiel genie moet zijn om president van de VS te worden. Gelukkig lijkt er zo iemand te zijn: Elizabeth Warren. Warren is retorisch sterk, heeft apparatsjik-achtige dossierkennis, is ervaren, kan debatteren, heeft een biografiewaardige biografie, en staat schijnbaar altijd ‘aan’. Ze zat ook in Michael Lewis’ podcastserie En, instant update, ze is in de race.
  7. Collega’s Rudi en Freddie hadden trouwens met Amerika-kenner Wytze van der Woude over de verkiezingen. Of gesprek, gesprek: Rutger was grotendeels stil terwijl Van der Woude splainde. Oudemannenopmerking (ik ben 41 sinds vorige week): vroeger kwam dit type deskundige vaker op tv, niet?
  8. Guti. Van Real Madrid. Die kon geven.
  9. Voetbal is kunst, Jon Mackenzie.
  10. Knap, van scheidsrechter Siemen Mulder.