Als een van de developers ben ik dagelijks bezig met het verbeteren van de website. Niet alleen die van De Correspondent, maar ook van ons Engelstalige zusje The Correspondent. Daarover delen we af en toe grote veranderingen aan het platform, maar er gebeurt zoveel meer in de tussentijd. In deze nieuwsbrief vertel ik over verbeteringen aan de bijdragesectie en hoe we die hebben doorgevoerd.

En ik ben heel benieuwd wat jullie willen weten van het developmentteam. Want hoewel ik deze nieuwsbrief schrijf en zal vertellen wat mij opvalt, laat ik het werk zien van een heel team. Inmiddels zijn we met elf mensen. Floris Bernard, Heleen Emanuel, Joeri Bakker en Leon Shen als front-end developers. Bart Gloudemans, Camelia Herisanu, Jasper Wissels en Tim Strijdhorst als back-end developers. Alexander Theihzen onze dev-ops. Jaap den Hollander als head of software. En ik als lead developer. (In een volgende nieuwsbrief zal ik nog uitleggen wie wat doet.)

Praten over taal

Met het developmentteam zorgen we dat jij kunt lezen, luisteren en bijdragen. Maar we ondersteunen ook alle andere mensen op de redactie. Met het programma waarin auteurs, eindredactie en beeldredactie de publicaties maken. Met beheerpagina’s, waar de ledenhelpdesk informatie over lidmaatschappen opzoekt. En met allerlei hulpmiddelen voor onze gespreksredactie, zoals het bijhouden en modereren van nieuwe bijdragen.

Hoe we iets noemen, bepaalt hoe we erover denken en wat we ermee (willen) bereiken

Maar ik merk dat ons team naast programmeren steeds meer tijd besteedt aan praten. En dat is positief. Sowieso gaat development veel over het opbouwen van een gezamenlijke taal. Hoe we iets noemen, bepaalt hoe we erover denken en wat we ermee (willen) bereiken. Daarom kunnen jullie bijvoorbeeld onder de verhalen bijdragen achterlaten en geen reacties. En kunnen jullie bijdragen worden uitgelicht in plaats van een duimpje omhoog krijgen.

Dus praten we veel met anderen op de redactie en met leden. Zo hebben we (gespreksredactie, redactiechef en development) laatst een aantal om mee te denken over bijdragen onder de verhalen. En zit het developmentteam naast de redactie en werken we samen aan verbeteringen.

Verbeteren van de bijdragesectie

De afgelopen weken heb ik gewerkt aan mijn favoriete onderwerp, de bijdragesectie. Ik hou van plekken waar mensen samenkomen en interacteren. Samen met de gespreksredactie en hebben we ideeën bedacht en zijn we die aan het uitwerken. De eerste kleine aanpassingen kun je al zien.

Als we experts uitnodigen in een gesprek zijn hun bijdragen nu duidelijker herkenbaar. Ook hebben zij een kleine biografie, waardoor je beter begrijpt wat hun achtergrond is, waar je het voorheen alleen met een paar woorden in hun expertisetitel moest doen.

De bovenkant van de bijdrage van een genodigde, met een andere achtergrondkleur, en onder de expertise de eerste paar woorden van een biografie.
Een bijdrage van een genodigde met een andere achtergrondkleur en een biografie.

Ook herhalen we de oproep (de vraag die auteurs en genodigden onder een artikel aan jullie stellen) helemaal onderaan de andere bijdragesectie nog eens. De bedoeling is dat je er zo aan herinnerd wordt wat het onderwerp van het gesprek is. 

We doen dit ook om een andere reden. In de gesprekken onder de verhalen kun je namelijk op anderen reageren of een nieuw gesprek starten. We merkten dat mensen geregeld een nieuw gesprek startten, terwijl ze eigenlijk op iemand anders wilden reageren. Zelfs onze eigen gespreksredacteur deed het weleens. We bedachten dat het mogelijk aan het ontwerp lag.

Het was onderaan de bijdragesectie visueel aantrekkelijker om een nieuw gesprek te starten dan om te reageren. Dat zag er zo uit:

Een screenshot van de onderkant van de bijdragesectie met pijltjes naar de plekken om te reageren of een nieuw gesprek te starten.
De onderkant van de bijdragesectie vóór de verandering.

Door de oproep onderaan te herhalen vlak voor de mogelijkheid om een nieuw gesprek te starten, scheiden we het nu visueel van het reageren op de vorige bijdrage. Nu ziet het er zo uit:

Een screenshot van de onderkant van de bijdragesectie met de oproep tussen de onderste bijdrage en het formulier om een nieuw gesprek te starten.
De onderkant van de bijdragesectie nu.

We merken dat leden nu veel minder vaak een bijdrage op de verkeerde plek plaatsen.

We zijn nog een paar andere verbeteringen intern aan het testen. In de volgende nieuwsbrief kan ik hopelijk meer vertellen over hoe je een berichtje krijgt als er een nieuwe bijdrage is, en hoe je altijd de beste bijdragen leest.

Testen van doelen

Ik houd me ook bezig met onze manier van werken. Er zijn veel mensen die meewerken aan deze projecten, en altijd veel ideeën. Daarom is het extra belangrijk het ontwikkelingsproces te stroomlijnen.

Voor de bijdragesectie hebben we samen een aantal doelen gesteld (1: meer mensen en experts tegelijk in de bijdragesectie, en 2: de goede bijdragen beter laten zien). Elk idee moet dat doel verder helpen, anders doen we het voorlopig niet. Daarna heb ik voor een aantal ideeën schetsen gemaakt. Dit helpt om duidelijk te krijgen wat we precies gaan bouwen, en ook om het daarover te hebben met de niet-developers op de redactie.

Whiteboards in de developerruimte vol met schetsen voor de bijdragesectie.
Schetsen voor de bijdragesectie.

Elk idee bespreken we met een paar developers. We kijken dan hoe we het zo snel mogelijk kunnen maken en we testen of het echt helpt bij wat we willen bereiken. Het is zonde als we veel tijd steken in iets maken wat niet goed aansluit bij hoe mensen het willen gebruiken. We maken daarom veel tussenversies, die de mensen op de redactie al direct op de website kunnen testen. Zo verzamelen we feedback en passen het aan tot het goed werkt.

Tussendoortjes

Wat we in de tussentijd ook nog hebben verbeterd, groot en klein:

  • Afbeeldingen laden sneller op onze homepage.
  • Het zinnetje dat je ziet nadat je je hebt ingeschreven voor een nieuwsbrief is duidelijker gemaakt.
  • We houden nu statistieken bij van hoeveel mensen hun lidmaatschap van The Correspondent verlengen.
  • Developers kunnen nu een deploy lock subscriben bij Hubot.
  • Onder publicaties zien mensen die nog niet lid zijn van De Correspondent nu dat ze zich kunnen aanmelden voor de proefmail (een wekelijkse e-mail met een gratis artikel).

Ontvang je deze nieuwsbrief liever in je inbox?