De Correspondent
De binnenbühne - Na anderhalf jaar repeteren is Skype het podium van violist Lonneke van Straalen
SoundCloud
Luister hier naar de podcast

Theaterzalen zijn dicht. De podia leeg. Er zijn honderdduizenden optredens geannuleerd. Teksten die juist nu gehoord moesten worden. Reflecties op deze tijd die voor ons verloren gaan. Corona is het zwarte gat waarin dromen en verhalen verdwijnen. Ongespeelde concerten, ongedanste choreografieën waar vaak minstens een jaar aan gewerkt is. 

Om iets te bewaren van wat er nu verloren gaat, ga ik op virtueel huisbezoek

Om iets te bewaren van wat er nu verloren gaat, ga ik (Marjolijn) op virtueel huisbezoek bij de mensen die nu eigenlijk op het podium zouden staan. Ze vertellen over het werk dat we niet kunnen bezoeken, over dat vreemde gevoel niet ‘op’ te gaan als je daar zo lang naartoe hebt geleefd. Over wat ze zouden laten horen, als er mensen waren geweest om te luisteren. 

Deze week: Lonneke van Straalen, violist bij een collectief van musici. De komende tijd zouden ze de Passie Highlights spelen, een verzameling uit de passiemuziek zoals de Matthäus-Passion die rond Goede Vrijdag en Pasen wordt gespeeld. Er is anderhalf jaar aan gewerkt, de hele tournee is afgelast. 

Vorige week vroeg ik welke makers ik nog meer zou moeten interviewen. Daar kwamen al veel leuke reacties op, maar tips zijn nog steeds welkom!

Verder vroegen lezers naar een overzicht van online concerten of voorstellingen, dus heb ik gemaakt van wat dingen die deze week virtueel te zien zijn.

Meer lezen?

Het is stil op het podium. De komende tijd ga ik virtueel op zoek naar ongespeelde voorstellingen en concerten De komende tijd staan concert- en theaterzalen leeg. Om iets te bewaren van wat er nu verloren gaat, ga ik de komende weken op virtueel huisbezoek bij de mensen die nu eigenlijk op het podium zouden staan. Lees het hier