Beste,

Ik ben geen viroloog, maar ik ga het toch over voetbal hebben.

Het EK – dat trouwens – is afgelast, iets dat inmiddels al lang geleden lijkt te zijn gebeurd. De Olympische Spelen gingen deze week van de agenda. En terwijl ik dit schrijf (dinsdagochtend) hebben sommigen nog de hoop dat het huidige voetbalseizoen op een of andere manier ten einde gespeeld kan worden, zonder in conflict te komen met het volgende seizoen. Kan me dit nu schelen? Eerlijk gezegd: nee. Ik begon er pas over te denken toen ik deze nieuwsbrief ging schrijven.

Maar nu ik het dus toch doe, laat ik dan een station verder kijken. Ik kan me eigenlijk nauwelijks voorstellen dat er een voetbalseizoen 2020/2021 komt. Als je een beetje leest wat experts dan lijkt me dat behoorlijk lastig voor elkaar te krijgen. Immuniteit tegen het virus ontwikkelt zich vermoedelijk geleidelijk, maar zeker niet tot ver in de zomer. Een vaccin is nog veel verder weg, anderhalf jaar of zo.

Dus hoe moeten ploegen trainen, zonder allerlei onverantwoorde interacties aan te gaan? En met het dat je na enkele weken weer in een toestand van scherpere restricties komt? Zo’n van soms iets minder en dan weer iets meer restricties lijkt immers wat er komen gaat, en dat maakt competitieplanning

Het zou al mooi zijn als seizoen 19/20 in 20/21 kan worden uitgespeeld. Misschien is dat een idee, met alle haken en ogen (contracten die aflopen, etc.) van dien.

Hoe dan ook, er gaat weer sport komen, wanneer ook precies, en hoe het er ook uit komt te zien. In die geest blijf ik, zoals het nu staat, over voetbal schrijven. Vorige week deed ik dat al, over jeugdvoetbal en Ik twijfelde of publiceren wel gepast of gewenst was. Maar klachten kreeg ik niet, en zoals collega’s ook zeiden, het moet niet allemaal corona zijn.

Wat ook online ging, nog voordat de ernst van de crisis breed was doorgedrongen: van mijn stuk over Range van David Epstein.

Alle goeds, lezers – wir schaffen das. Alle tips, suggesties, kritiek welkom.

Lees-, kijk-, luistertips

  1. Ik probeer nog meer dan anders Duits te lezen, voor een niet-Nederlands en niet-Angelsaksische blik op de toestand. Voetbalanalist Tobias Escher over het resterende voetbalprogramma. Conclusie? Dit *kalender*jaar is voetbal zeer onwaarschijnlijk.
  2. In Duitsland praat viroloog Christian Drosten elke ochtend met de omroep NDR over het virus: de wetenschap, en de brandende kwesties. De Coronavirus Update – heeft van Drosten een bekende Duitser gemaakt, terecht, want hij legt zijn gedachten geweldig uit. Die Zeit vertaalde met hem naar het Engels.
  3. van Malcolm Gladwell uit 1997 over de Spaanse griep van 1918 is geweldig, en helpt grip te krijgen op de situatie nu.
  4. Rory Smith over de effecten van de crisis op het voetbal. Hoeveel voetbalfans komen terug, straks, als gewoonten zijn veranderd?
  5. op Medium, over zichzelf overschattende hobby-epidemiologen en RIVM-/overheidscritici, is geestig en terecht. Wat me dan minder zinnig lijkt, is de neiging om mensen te veroordelen alleen op basis van hun ontbrekende kwalificaties. Zoals een collega opmerkte: beter om in te hakken op iemands argumentatie dan op iemands cv. Zeker. Maar wat wiskundehoogleraar David Sumpter vorige week ook in een gesprek op Twitter veel critici van overheidsbeleid hebben kritiek terwijl ze 1. dezelfde opleiding hebben maar 2. veel minder data hebben. En moet je dan de experts die bezig zijn met de crisis al te veel bestoken met kritiek, oproepen, Ik weet het echt niet.
  6. Scott Alexander op Slate Star Codex ook over corona, en zoals altijd is het interessant en doordacht.
  7. David Epstein blies zijn weer nieuw leven in, met allerlei interessante coronalinks.
  8. Lees mijn collega Heldere, houdbare stukken over corona.
  9. De Champions League-wedstrijd Atalanta-Valencia was op dat moment een hoogtepunt in Atalanta’s clubgeschiedenis en een enorm feest in de stad (ook al werd de pot in Milaan) gespeeld. Achteraf zal die wedstrijd vermoedelijk anders worden herinnerd, als
  10. In de carnavalsvakantie was ik met mijn gezin en het gezin van een jeugdvriend lekker aan het skiën en sleeën. Ik moet terugdenken aan van Philip Larkin, MCMXIV, over Engeland aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, een van de gedichten die me zijn bijgebleven uit mijn studie Engels. Niet dat ik denk dat deze crisis even erg is als die oorlog; de overeenkomst is denk ik hoe de wereld compleet werd verrast/overvallen door de ernst van de zaak. ‘Never such innocence again’, geldt dat straks ook voor ons?
  11. Ik herlees momenteel Moneyball, als hier iedereen op bed ligt. Ik appte het deze week naar een vriend: dat hele boek is fantastisch, maar hoofdstuk 2 is echt ongeëvenaard. Een staat gratis online.