De Rudi & Freddie Show
Corona: pas echt een ramp voor armere landen
SoundCloud
Opname: Rudi&Freddie en Maite. Montage: Romanee Rodriguez

2020 is een jaar dat we niet snel zullen vergeten, dat is inmiddels wel duidelijk. Terwijl het deze week in Nederland heel spannend wordt of we genoeg bedden op de intensive care kunnen realiseren, staan andere landen voor nog veel grotere uitdagingen. Neem Nigeria: 200 miljoen inwoners, vijfhonderd beademingsapparaten. Als corona een ramp is voor Nederland, wat zal het dan wel niet betekenen voor andere, veel minder welvarende landen?

Daarover praten we met collega Maite Vermeulen, die de afgelopen twee jaar in Lagos (de grootste stad van Nigeria) heeft gewoond en net is verhuisd naar Botswana.

Thuisisolatie is een privilege voor de rijken

In een crisis worden dingen duidelijk die altijd al zo zijn geweest, maar nu nog veel sterker – en schrijnender – aan het licht komen. Dat ziet Maite nu ook. Thuisisolatie is bijvoorbeeld een privilege voor de rijken, en simpelweg geen optie voor miljarden mensen. Ook onze verschrikkelijk omgang met migranten is duidelijker dan ooit: de situatie van mensen in vluchtelingenkampen is nu echt dramatisch. Hun leven blijkt vrijwel niets waard.

Dus nee, het is geen optimistisch gesprek geworden – al ziet Maite een enkel lichtpuntje. Misschien dat we nu bijvoorbeeld op grote schaal kunnen experimenteren met waar ze al eerder uitgebreid over schreef, en die juist nu the way to go lijkt: cash. Oftewel: gewoon geld geven aan mensen die het nodig hebben.

Meer daarover?

Dit simpele idee kan 99 procent van de ontwikkelingshulp op z’n kop zetten Armoede is een complex probleem. Maar armoede is ook gewoon: een gebrek aan geld. Wat als we al onze ingewikkelde hulpprogramma’s nu eens als cash zouden uitkeren aan arme mensen? Lees het verhaal van Maite hier terug