Beste,

Terwijl de wereld in de greep is van een pandemie, legde de Amerikaanse admiraal Phil Davidson, de commandant in de Indo-Pacifische regio, de afgelopen weken in stilte zijn wensenlijstje aan het Congres voor om de macht van China in de regio in te perken. En dat mag wat kosten:

Dat geld is onder meer nodig om bondgenoten in de regio te bewapenen, langeafstandsraketten te plaatsen, militaire oefeningen te houden en het eiland Guam verder te militariseren. Zo moet een soort militaire muur om China heen ontstaan die voorkomt dat de Chinezen hun macht uitbreiden, zoals de Amerikanen dat ook doen in Europa om Rusland af te schrikken. 

Oplopende spanningen

De plannen zijn niet los te zien van de opkomst van China. In nog geen dertig jaar tijd heeft het land zichzelf uit de armoede opgewerkt tot een absolute wereldmacht, die zich ook steeds vaker laat gelden. Dat leidt tot spanning en wederzijds wantrouwen op het politieke wereldtoneel, iets wat je ziet aan de groei van wapeninvesteringen, de ontwikkeling van nieuwe wapentechnologie, het wegvallen van wapenverdragen, en het vernieuwen van kernwapens,

Volgens verschillende militairen die ik het afgelopen jaar sprak is de spanning inmiddels zo hoog opgelopen dat we al in oorlog zijn. Geen oorlog met frontlinies en dodelijk geweld, maar een die zich afspeelt in cyberspace, via handelsoorlogen en geweldloze manieren om elkaar te verzwakken. Davidson wil dan ook dat een deel van het geld gaat naar het ontwikkelen van manieren om Chinese desinformatie te bestrijden. 

En toen kwam daar ineens een pandemie bij...

De coronacrisis voerde de mondiale machtsstrijd tussen de VS en China de afgelopen weken verder op, schrijft Zo blijft Trump het coronavirus ‘het Chinese virus’ noemen en beschuldigde hij China ervan vitale informatie achter te houden, en hielp een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken de wereld in die stelt dat het Amerikaanse leger het virus mogelijk naar Wuhan heeft gebracht.

Je zou kunnen denken dat de coronacrisis zich op geen slechter moment had kunnen aandienen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. De pandemie dwingt de kemphanen namelijk ook tot samenwerking, en benadrukt nog maar eens hoe afhankelijk ze van elkaar zijn. Veruit de meeste Amerikaanse (en Nederlandse)

In tegenstelling tot militairen en politici, geven artsen en onderzoekers het goede voorbeeld. Zij werken Zo maakte een Chinees laboratorium in januari het eerste virale genoom openbaar, dat de basis vormt voor coronavirus-tests wereldwijd. Chinese wetenschappers hebben veel openbare artikelen over het virus geschreven, ook al hebben Chinese functionarissen de virusuitbraak aanvankelijk proberen te verdoezelen. 

Zonder de virusuitbraak waren dit soort bijzondere samenwerkingen nooit ontstaan, en zou ook niet zo zichtbaar zijn geworden hoe afhankelijk ze van samenwerking zijn. Een pandemie kan landen dan ook dichter bij elkaar brengen, schrijft En dat is precies wat we op dit moment extra goed kunnen gebruiken.

Groet,

Lennart 

P.S. De coroncrisis raakt de wereldwijde vrede en veiligheid op verschillende manieren. In zet ik de belangrijkste ontwikkelingen op een rij.