Waarom initiatieven voor duurzaamheid in de kledingindustrie tot weinig verbetering leiden In de kledingindustrie gaat al jaren van alles mis. Kinderarbeid, gedwongen arbeid, milieuvervuiling en ga zo maar door. Na de fabrieksramp in Bangladesh zeven jaar geleden kwam de industrie onder een vergrootglas te liggen en werden er allerlei initiatieven en coalities op touw gezet om de sector eerlijker en duurzamer te maken. Maar wat komt hiervan in de praktijk terecht? Bedroevend weinig, zo concludeert Vogue Business. Zelfregulering door de industrie, zo blijkt maar weer, is weinig effectief. (Emy Demkes, correspondent Kleding) Vogue Business: ‘The reality behind fashion’s sustainability certifications and coalitions’ (Leestijd: 10 minuten)
Armoede is geen gebrek aan karakter, maar gebrek aan een coach Vorig jaar debuteerde schrijver Michael Lewis met een podcast: Against the Rules. Seizoen 1 draaide om scheidsrechters in allerlei vormen, seizoen 2 draait om coaches. Ongelijkheid is in veel gevallen te verklaren middels het wel of niet hebben van een coach. Aflevering 1 gaat in op een ondernemer die de aanval heeft geopend op creditcardmaatschappijen en arme Amerikanen uit hun armoede coacht. Immers: wie arm is, denkt door de stress slechter, wat tot meer armoede leidt, et cetera – dus dan kun je wel wat coaching gebruiken. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) Against the Rules: ‘The Invisible Coach’ (Luistertijd: 50 minuten)
Deze acteurs laten horen hoe de Holocaust werd bedacht Theatercollectief KONVOOI maakte een hoorspel over de Wannseeconferentie in 1942, waar vijftien Duitse topambtenaren en SS’ers besloten alle Joden in gaskamers te vermoorden, de ‘eindoplossing van het Jodenvraagstuk’. Gebaseerd op de notities van de vergadering laten drie acteurs horen hoe zakelijk, juridisch en zonder enige vorm van gewetensbezwaren deze nazi’s massamoordplannen smeedden. Het resultaat is een hoorspel om stil van te worden. (Anna Vossers, eindredacteur) KONVOOI: ‘Wannsee’ (Luistertijd: 45 minuten)
Is de coronacrisis een kantelmoment in het mondiale systeem? Wat betekent de coronacrisis op de lange termijn voor globalisering en geopolitiek? Vallen we terug op de eigen natiestaat of bewegen we juist door in de richting van totale, wereldwijde verwevenheid? VPRO Tegenlicht probeert antwoorden te vinden op deze vragen door in gesprek te gaan met een journalist, een schrijver en een wetenschapper. De conclusie: als het lukt om succesvol samen te werken, is een betere wereld na covid-19 mogelijk. (Lennart Hofman, correspondent Verborgen oorlogen) VPRO Tegenlicht: ‘The Bigger Picture’ (Kijktijd: 45 minuten)
De man die 46 jaar onschuldig in de gevangenis zat Richard Phillips zat 46 jaar onschuldig in de cel voor een moord die hij niet begaan had. Een notoire kameraad, die zich in de rechtszaal voorstelde als opdrachtgever van de moord op een man die 500 dollar van zijn moeder zou hebben gestolen, beschuldigde Phillips van het overhalen van de trekker. De rechter vond dat genoeg en veroordeelde de man uit Detroit tot een leven achter de tralies. In zijn cel maakte Phillips zo’n vierhonderd schilderijen, geïnspireerd door de kleuren van Vincent van Gogh, de klanken van John Coltrane en de smaak van waterig sinaasappelsap. CNN reconstrueerde de bizarre rechtszaak, en stipt aan hoe moeilijk het is om in de VS uit de gevangenis te komen als je onterecht veroordeeld wordt. (Riffy Bol, algemeen redacteur) CNN: ‘An innocent man spent 46 years in prison. And made a plan to kill the man who framed him’ (Leestijd: 45 minuten)