Als kaas een politiek wapen wordt Als kaasliefhebber ben ik al jaren gefascineerd door casu marzu, de befaamde ‘kaas met de maden’ van het Italiaanse eiland Sardinië. Maar niet alleen omdat het proeven van deze kaas hoog op mijn bucketlist staat. Wat legaal is op het gebied van kaas varieert wereldwijd. Zo ruilen Canadese boeren specifieke rauwmelkse kazen met elkaar, omdat ze deze niet mogen verkopen. Dit artikel van The Outline legt uit dat het momenteel volstrekt onduidelijk is of casu marzu verkocht mag worden, maar ook hoe de kaas voor de Sardiniërs een symbool van verzet is geworden. Het Italiaanse vasteland lijkt weinig interesse te hebben in het behoud van de unieke cultuur op het eiland. (Heleen Emanuel, redactioneel developer) The Outline: ‘The secret resistance behind the world’s most dangerous cheese’ (Leestijd: 15 minuten)
We zijn allemaal met elkaar verbonden door... rivieren Li An Phoa, universitair docent aan de Erasmus Universiteit en ecoloog, loopt in een drieluik van omroep KRO-NCRV de Maas af, van het brongebied in Noordoost-Frankrijk naar de Noordzee. Het levert een mooie serie op over hoe rivieren ons verbinden en als maatstaf kunnen dienen voor hoe we er als samenleving ecologisch en sociaal gezien voor staan. (Marjolijn van Heemstra, correspondent Ruimtevaart) KRO-NCRV: ‘De Boeddhistische Blik: Drinkbare Maas’ (Kijktijd: 3 afleveringen van 35 minuten)
Kleine coronaverhalen die keihard binnenkomen Ik heb nogal wat gelezen over corona de afgelopen weken – zoals jullie allemaal waarschijnlijk. Maar het valt me op dat ik vooral veel analyses, essays en nieuwsberichten tegenkom – en nog verbazingwekkend weinig menselijke verhalen. De mensen die écht geraakt worden door deze crisis zijn misschien te ziek of te druk om geïnterviewd te worden – logisch. Daarom kwam deze podcastaflevering van This American Life bij mij extra hard binnen: het zijn korte verhalen van de frontlinie. Een hartverscheurend gesprek met een alarmcentralemedewerker, een wonderschoon interview met een gevangene die door corona is vrijgelaten, en een tranentrekkend telefoongesprek met een ouder die ziek is én zijn kind thuis heeft. (Maite Vermeulen, correspondent Migratie) This American Life: ‘The Test’ (Luistertijd: 50 minuten)
Schaker Magnus Carlsen behandelt de denksport als een creatieve computer D.T. Max – alleen al zijn naam! – schreef in 2011 een fraai portret van de Noorse schaker Magnus Carlsen. Er zit een mooie spanning in, tussen spelers die relatief rechtlijnig werken, zetten stampen, en spelers die dat combineren met intuïtie, zoals Carlsen. Een thema dat in de jaren erna alleen maar vaker meer naar de oppervlakte is gekomen, in de discussie over de zin en onzin en gevaren van algoritmes. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) The New Yorker: ‘The Prince’s Gambit’ (Leestijd: 35 minuten)
Op afstand lijkt alles overzichtelijker De korte film ‘5000 Feet Is the Best’, onderdeel van een museale installatie, gaat over het droneprogramma van de Amerikaanse regering. De Israëlische filmmaker Omer Fast onderbreekt steeds moedwillig de illusie van een coherent verhaal, en speelt met het verlangen van de kijker om zich een perspectief toe te eigenen. Een drone biedt een geweldig uitzicht, maar is tegelijkertijd totaal afgesneden van de wereld die men surveilleert en van de leefwereld van de piloot. Welke wereld zien we nu eigenlijk? (Jacco Prantl, audioredacteur) Omer Fast: ‘5000 Feet Is the Best’ (Kijktijd: 30 minuten)