Hoe zit het nu met de stikstofcrisis en andere klimaatmaatregelen? Hoelang lijkt het geleden dat het belangrijkste politieke nieuws uit Den Haag de stikstofcrisis was? Of de Urgenda-uitspraak? Of vliegveld Lelystad? De coronacrisis heeft deze onderwerpen tot een schimmige herinnering gemaakt. Maar: ze zijn natuurlijk niet zomaar uit Den Haag verdwenen. In de NRC-podcast Haagse Zaken praten Tom-Jan Meeus en Rik Rutten je bij over deze politieke hangijzers pre-corona. Een welkome afwisseling van de waan van de dag. (Maite Vermeulen, correspondent Migratie) NRC: ‘Dit gebeurt er nu met de pre-corona onderwerpen’ (Luistertijd: 1 uur)
Een ode aan ’s werelds meest charismatische wiskundige Op 11 april overleed de Britse wiskundige John Conway op 82-jarige leeftijd. Ooit werd hij door een collega omschreven als de ‘meest magische wiskundige ter wereld’. Zijn biograaf noemt hem een mix van Salvador Dalí, Mick Jagger, Archimedes en Richard Feynman. Voor het grote publiek is hij vooral bekend van de ‘Game of Life’, een simpel spel (thuisonderwijstip!) dat laat zien hoe snel een eenvoudig systeem complex kan worden. In dit prachtige profiel leer je deze bijzondere man en zijn werk beter kennen. (Sanne Blauw, correspondent Ontcijferen) The Guardian: ‘John Horton Conway: the world’s most charismatic mathematician’ (Leestijd: 30 minuten)
Van Coronaspeck tot covidiot: virustaal wereldwijd Zoals elk land zijn eigen coronamaatregelen neemt, heeft elk volk zijn eigen vocabulaire ontwikkeld rondom het virus. Italianen kijken argwanend naar de ‘untore’, ooit een moedwillige pestverspreider uit een literaire klassieker. Wie in het Engelse taalgebied lekker doorfeest (of massaal wc-papier inslaat) is een ‘covidiot’. De Duitsers generen zich voor de extra laag ‘Coronaspeck’ die zich dankzij het stilzitten om hun middel manifesteert, en zelfs de Nederlanders krijgen een eervolle vermelding in deze corona-taalgids van The Economist: hamsteren. Oftewel: ‘panic buying for beginners’. (Hans Pieter van Stein Callenfels, eindredacteur) 1843 Magazine: ‘Do you speak corona? A guide to covid-19 slang’ (Leestijd: 15 minuten)
Hoe de Britse dorst naar olie een conflict in Congo verergerde In het oosten van Congo ligt een van ’s werelds bijzonderste natuurgebieden: Virunga National Park. Het is het leefgebied voor vele diersoorten, waaronder de berggorilla, die nergens anders meer voorkomt. De dieren in het park worden al jaren beschermd door parkwachters. Hoewel er altijd al spanningen waren tussen stropers, rebellen en de parkbeheerders, sloeg de stemming pas echt om toen in 2012 een grote voorraad olie onder een meer in het park werd ontdekt, en het Britse oliebedrijf Soco zich ermee begon te bemoeien. Het bedrijf gooide alles in de strijd om de olie te kunnen winnen, wat leidde tot de uitbraak van een bloedig conflict in de regio, waar vele burgers, parkrangers en dieren slachtoffer van werden. (Emy Demkes, correspondent Kleding) Netflix: ‘Virunga’ (Kijktijd: 1 uur en 40 minuten)
Verpestte één fan de kansen op het honkbalkampioenschap? Voor het eerst in 95 jaar maakten de Chicago Cubs in 2003 kans om het Amerikaanse honkbalkampioenschap te winnen. Het team had een comfortabele voorsprong op de Florida Marlins – totdat een fan een gegarandeerde vangbal vlak boven de handschoen van een veldspeler weggriste. Steve Bartman, een 26-jarige Cubs-aanhanger met de uitstraling van een zolderkamerreaguurder – onwetende blik, permanent een koptelefoon op tijdens de wedstrijd – werd de perfecte zondebok voor het falen van de Cubs. Documentairemaker Alex Gibney laat zien hoe één kleine gebeurtenis de verklaring werd voor alles, en het zicht op andere mislukkingen wegnam. (Riffy Bol, algemeen redacteur) ESPN: ‘Catching Hell’ (Kijktijd: 1 uur en 40 minuten)