Beste,

De afgelopen weken had ik bij vlagen amper motivatie om te werken. Meestal zijn we met het developmentteam bezig met de lange termijn. Zowel in concept (kunnen we iets maken dat lang houdbaar is?) als qua planning (het duurt geregeld weken tot maanden voor een project is afgerond).

Maar als de wereld om je heen opeens heel erg van dag tot dag leeft, is dat lastig te rijmen. is thuis met een 3D-printer beschermende gezichtsschilden aan het printen. Er waren dagen dat ik de neiging had me als vrijwilliger bij het ziekenhuis te melden in plaats van aan de website te werken. Nou is daar natuurlijk niets mis mee, alleen ergens knaagde het wel omdat ik wist dat we met ons platform ook kunnen bijdragen in deze crisis. Alleen: hoe?

De rest van de redactie maakte juist overuren. De journalistiek is een van de cruciale sectoren en dat kon je merken. In korte tijd werden vele nieuwe verhalen van idee tot gesprek gebracht. We zochten en vonden vele experts die verhalen vóór publicatie tegenlezen, en die met leden in gesprek gaan onder de publicaties. En spreekt vanuit zijn thuisstudio elke dag een verhaal in, omdat leden nu meer podcasts en verhalen luisteren.

Helpende handen

We besloten de rest van de redactie te helpen in deze crisis en gooiden van de ene op de andere dag onze planning voor de komende weken om.

Dat begon met een rondje langs alle andere teams. De vraag: zijn er dingen waar jullie nu veel tegenaan lopen? Zaken in het platform die veel tijd kosten, zinloos voelen, nu extra lastig zijn, etc.

We wilden juist iets doen wat nú bijdraagt

De ideeën verzamelden we, sorteerden we op urgentie en bespraken we met die vanuit de redactie bezig is om publicaties naar het platform te vertalen. Zo’n vraag naar wensen voor het platform resulteert ook in herhalingen van eerdere wensen. Sommige daarvan waren ook daadwerkelijk nu urgenter dan anders, andere waren gewoon goede ideeën. Maar in die laatste categorie hebben we veel geschrapt, we wilden juist iets doen wat nú bijdraagt.

We kwamen op vier hoofdonderwerpen:

  • Nieuwe vormen om verhalen te vertellen en context te bieden.
  • Verbeteringen aan onze lijst met experts.
  • Podcasts en ingesproken verhalen zichtbaarder maken.
  • En een stabiele website, handig bij meer websitebezoek en mogelijk verminderde beschikbaarheid bij ziekte in het verschiet.

Elke dag kleine verbeteringen

Wat we hebben kunnen maken in een week of twee is natuurlijk niet groots en meeslepend. Het zijn kleine dingen die de rest van de redactie een beetje tijdswinst geven. Of ons allemaal net wat meer tevreden maken over de uitkomst.

Als we een verslag van een interview maken, staan vraag en antwoord visueel dichter bij elkaar, en zijn dus duidelijker gerelateerd. Zie bijvoorbeeld of Voorheen kon je dit in onze editor (waar correspondenten de verhalen opmaken) niet zo opmaken en zat er lelijk veel witruimte tussen vraag en antwoord.

Als het beeld alle ruimte nodig heeft, zodat je als kijker ondergedompeld wordt in een andere wereld, dan kunnen we afbeeldingen en grafieken nu paginabreed weergeven. Zie bijvoorbeeld

In onze lijst met experts kan de gespreksredactie nu zoeken op leden met een bepaalde expertise, kunnen we eenvoudig leden uitnodigen om in de bijdragensectie in gesprek te gaan met andere leden, en krijgen ze daarvan een duidelijkere e-mail dan voorheen. Allemaal wat onzichtbaar voor jullie, maar heel fijn voor de gespreksredactie.

In het menu en op de homepage vind je nu een overzicht van zowel de podcasts als onze voorgelezen verhalen. En voor leden die gebruiken hebben we een oplossing gevonden voor podcasts die automatisch begonnen met afspelen terwijl je dat niet wilde.

Voor nu of voor altijd

Veel nieuwe vormen die je op de website ziet, zijn het werk van één persoon, Zij werkt nauw samen met de redactie om bijzondere nieuwe vormen te geven aan specifieke journalistiek. Zie bijvoorbeeld of

Kleurrijke inhoudsopgave van de coronagids, met per kopje aangegeven hoeveel nieuwe aanbevelingen er nieuw zijn vandaag.
De kleurrijke inhoudsopgave van de coronagids

Als een vorm goed werkt, proberen we ook te zorgen dat de techniek erachter herbruikbaar wordt voor volgende publicaties. Want hoewel we deze weken meer met de waan van de dag bezig waren, willen we niet al te veel tijd kwijt zijn aan niet-herbruikbare code. Die moet je tot in lengte van dagen onderhouden en je plukt er maar één keer de vruchten van.

We merkten dat het soms nog te vroeg is om te bepalen of een vorm blijft. Dus inmiddels zijn we weer over op iets meer langetermijnwerk.

Tussendoortjes

Andere dingen die we verbeterden de afgelopen maand:

  • De datum en tijd bij afspraken voor onze chatgesprekken worden nu automatisch vertaald naar jouw persoonlijke tijdzone. Zie
  • We hebben een betere testomgeving gemaakt voor onze nieuwsbrieven.
  • Een bug waar het toevoegen van audio in publicaties niet werkte in de Google Chrome-browser hebben we opgelost.
  • Review comments uit de editor worden tijdens preview niet meer naar /dev/null gestuurd.
  • Pagina’s met veel interactie werken vloeiender door een snelheidsverbetering aan het hoofdmenu.

Ontvang je deze nieuwsbrief liever in je inbox?